Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Ιατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Επίλεξε Κατηγορία
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ - ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
COVID - 19
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ
TRIPLEX
ΕΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ 

Το υπερηχογράφημα είναι ένας ανώδυνος και ασφαλής τρόπος διαγνωστικής απεικόνισης των οργάνων του σώματος χωρίς ακτινοβολία.
Ένα μικρό εξάρτημα έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Το εξάρτημα αυτό δρα σαν ραντάρ: Στέλνει μια δέσμη υπερήχων και δέχεται τις ανακλάσεις από τα όργανα του σώματος.
Οι ανακλάσεις αυτές συλλέγονται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υπερηχογράφου, που τις επεξεργάζεται για να σχηματίσει μια εικόνα / τομή του ανθρώπινου σώματος που απεικονίζει τα όργανα που βρίσκονται απέναντι από το σημείο επαφής του εξαρτήματος στο δέρμα.

Υπερηχογράφημα

Με τον τρόπο αυτό φαίνονται λίθοι (στην χολή / στους νεφρούς) και όγκοι, τραύματα ή φλεγμονές στα συμπαγή όργανα (ήπαρ / πάγκρεας / σπλήνας / νεφροί / μήτρα / ωοθήκες / προστάτης / μαστός / θυρεοειδής / μύες / τένοντες).
Κοίλα όργανα που περιέχουν αέρα (στομάχι / έντερο / πνεύμονας), τα οστά και ό,τι περιβάλλεται από οστά (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) δεν φαίνονται αξιόπιστα στην υπερηχογραφία.
Κυκλοφορία του αίματος και έγχρωμο Doppler στην καρδιά και τα αγγεία
Οι σύγχρονοι υπερηχογράφοι έχουν την δυνατότητα να μελετούν όχι μόνο την μορφή και την δομή των οργάνων, αλλά και την κίνησή τους μαζί με την κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και τα αγγεία ολόκληρου του σώματος.
Προκύπτουν έτσι χρήσιμες πληροφορίες για τις κοιλότητες και τις βαλβίδες της καρδιάς, για στενώσεις ή ανευρύσματα αγγείων και σημαντική βοήθεια στην διαφορική διάγνωση καλοηθών από κακοήθεις όγκους στα συμπαγή όργανα.

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζεται να κλείσω ραντεβού για την εξέτασή μου;
Είναι απαραίτητο να έχετε κλείσει ραντεβού για την εξέτασή σας ώστε να αποφευχθούν άσκοπες αναμονές. Σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών μπορείτε να μας τηλεφωνήσετε ώστε να σας δεχθούμε αν είναι εφικτό κατ' εξαίρεση στο πρώτο διαθέσιμο κενό.

Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού;
Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας καθημερινά από τις 7.00πμ - 9.00μμ ή να συμπληρώσετε τη φόρμα επικοινωνίας κι εμείς θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.

Πόση ώρα πριν το ραντεβού πρέπει να είμαι στο Ιατρείο;
Καλό θα είναι να βρίσκεσθε στο Ιατρείο 10 λεπτά περίπου πριν την ώρα που έχετε κλείσει το ραντεβού σας ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διατυπώσεις και να συμπληρωθούν τα σχετικά έγγραφα από την γραμματεία.

Χρειάζεται παραπεμπτικό για να εξεταστώ;
Θα πρέπει να έχετε μαζί σας το παραπεμπτικό του θεράποντος ιατρού, ώστε να γνωρίζουμε κάποιες κλινικές πληροφορίες και τον λόγο για τον οποίο πραγματοποιείται η εξέταση. Καλό θα είναι επίσης να προσκομίσετε προηγούμενες εξετάσεις ώστε να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις.

Υπερηχογράφημα Κάτω κοιλίας άνδρα - Ουροδόχου κύστεως - προστάτου (Υπερηβικό - Διορθικό)
Το υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας στους άνδρες γίνεται με την τοποθέτηση της κεφαλής των υπερήχων στο κοιλιακό τοίχωμα του υπογαστρίου (Υπερηβική μέθοδος). Στην εξέταση μελετώνται τα παρακάτω όργανα της κάτω κοιλίας: Ουροδόχος κύστη, προστάτης, σπερματοδόχοι κύστεις.
Προκειμένου να εξεταστεί πιο αναλυτικά ο προστάτης και οι σπερματοδόχοι κύστεις (ειδικά σε ασθενείς όπου υπάρχει υπόνοια κακοήθειας) η εξέταση μπορεί να γίνει με την διορθική μέθοδο, όπου ειδική κεφαλή υπερήχων εισάγεται από το ορθό κι έτσι εξασφαλίζεται πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια στην εικόνα του προστάτου και των σπερματοδόχων κύστεων
Χρειάζεται προετοιμασία;
Προετοιμασία ( για Υπερηβική μέθοδο)
1 ώρα πριν από το ραντεβού ο εξεταζόμενος πρέπει να πιεί 6 ποτήρια νερό και να μην πάει στην τουαλέτα.
Η εξέταση απαιτεί έντονη τάση για ούρηση.

Υπερηχογράφημα Θυρεοειδούς - Τραχήλου
Το υπερηχογράφημα θυρεοειδούς - τραχήλου είναι μία γρήγορη, φθηνή, ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής εξέταση, η οποία προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την μορφολογία των οργάνων του τραχήλου (Θυρεοειδής αδένας, Παραθυρεοεοδείς αδένες, Λεμφαδένες).
Πως γίνεται;
Το υπερηχογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε, ακόμη και σε ένα μικρό ιατρείο. Το μηχάνημα των υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα που εκπέμπονται από μία μικρή κεφαλή η οποία στη συνέχεια καταγράφει τους ήχους που επιστρέφουν σαν αντανακλάσεις και μέσω υπολογιστή τις μετατρέπει σε εικόνα. Προκειμένου να έχουμε σωστή διάγνωση στον θυρεοειδή , είναι απαραίτητη η εφαρμογή τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας, που χρησιμοποιεί κεφαλές που εκπέμπουν συχνότητες ήχου πάνω από 7Mhz. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει σε ύπτια θέση και ένα ειδικό ζελέ τοποθετείται στο δέρμα έτσι ώστε τα ηχητικά κύματα να μεταδίδονται ευκολότερα και χωρίς παράσιτα μέσω του δέρματος, και να φθάνουν εντός του θυρεοειδούς και τις άλλες ανατομικές δομές της περιοχής. Η όλη εξέταση διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά και τα αποτελέσματα δίδονται αμέσως.
Ποιες πληροφορίες μας δίνει;
Το υπερηχογράφημα καταγράφει το μέγεθος και την υφή του θυρεοειδούς. Μας δίνει τη δυνατότητα να μετρήσουμε τις ακριβείς διαστάσεις του οργάνου έτσι ώστε να εκτιμήσουμε την ύπαρξη και το βαθμό διόγκωσης (βρογχοκήλη) ή ατροφίας (σε περιπτώσεις συρρίκνωσης του αδένα). Απεικονίζει την υφή του οργάνου καταγράφοντας την παρουσία είτε διάχυτης βλάβης (περιπτώσεις θυρεοειδίτιδας) είτε διαφόρων εστιών μέσα στο όργανο (παρουσία όζου). Με τη χρήση της έγχρωμης υπερηχογραφίας καταγράφεται η αιμάτωση του οργάνου συνολικά καθώς και ο τύπος της αιμάτωσης κάθε όζου ξεχωριστά. Σε περιπτώσεις προηγηθείσης θυρεοειδεκτομής μπορεί με μεγάλη αξιοπιστία να εκτιμηθεί η διερεύνηση της περιοχής για παρουσία ή όχι υπολλείματος καθώς και για την ύπαρξη τοπικής υποτροπής σε περιπτώσεις κακοήθειας. Απεικονίζει με μεγάλη λεπτομέρεια τους παραθυρεοειδείς αδένες καθώς και τους λεμφαδένες της περιοχής . Τέλος με τη βοήθεια των υπερήχων, μπορεί να οδηγηθεί λεπτή βελόνα παρακέντησης ώστε να ληφθεί δείγμα από συγκεκριμένη περιοχή για κυτταρολογική εξέταση.
Εκτίμηση θυρεοειδικών όζων
Η μεγαλύτερη συμβολή του υπερηχογραφήματος αφορά στο χαρακτηρισμό ενός θυρεοειδικού όζου. Το υπερηχογράφημα από μόνο του δεν μπορεί διαγνώσει έναν όζο σαν καλοήθη ή κακοήθη , μπορεί όμως να καθορίσει αν ό όζος έχει μικρή ή μεγάλη πιθανότητα να είναι κακοήθης και αν πρέπει να παρακεντηθεί. Μερικά από τα κυριώτερα χαρακτηριστικά των καλοήθων όζων είναι τα παρακάτω:
Παρουσία καθαρού υγρού μέσα στον όζο (Κυστικός όζος)
Σαφή όρια και ομαλό περίγραμα σε όλη την έκταση του όζου
Ηχογένεια του όζου παρόμοια με τον υπόλοιπο αδένα
Παρουσία μικρών κυστιδίων εσωτερικά (εικόνα όζου σαν σφουγγάρι)
Χαμηλή αιμάτωση στην περιφέρεια του όζου
Ο όζος δεν μεγαλώνει σε διαδοχικές εξετάσεις (ιδιαίτερα υπό θεραπεία).

Υπερηχογράφημα Μαστών
Το υπερηχογράφημα μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε, ακόμη και σε ένα μικρό ιατρείο. Το μηχάνημα των υπερήχων χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα που εκπέμπονται από μία μικρή κεφαλή η οποία στη συνέχεια καταγράφει τους ήχους που επιστρέφουν σαν αντανακλάσεις και μέσω υπολογιστή τις μετατρέπει σε εικόνα. Προκειμένου να έχουμε σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη η εφαρμογή τεχνολογίας υψηλής ευκρίνειας, που χρησιμοποιεί κεφαλές που εκπέμπουν συχνότητες ήχου πάνω από 7Mhz.
Η εξεταζόμενη ξαπλώνει σε ύπτια θέση και ένα ειδικό ζελέ τοποθετείται στο δέρμα έτσι ώστε τα ηχητικά κύματα να μεταδίδονται ευκολότερα και χωρίς παράσιτα μέσω του δέρματος, και να φθάνουν εντός του μαστού . Γίνεται λεπτομερής σάρωση σε όλη την έκταση των μαστών καθώς και των μασχαλιαίων κοιλοτήτων
Η όλη εξέταση διαρκεί περίπου 10 - 15 λεπτά και τα αποτελέσματα δίδονται αμέσως.
Ποιές πληροφορίες μας δίνει;
Το υπερηχογράφημα απεικονίζει την υφή του οργάνου καταγράφοντας την παρουσία διαφόρων εστιών μέσα στο όργανο είτε αυτές είναι κυστικές , είτε συμπαγείς . Με το συμβατικό υπερηχογράφημα, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια όπως το σχήμα, το περίγραμμα , ή η σαφήνεια των ορίων μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το αν η βλάβη είναι καλοήθης ή ύποπτη για κακοήθεια. Νεότερες τεχνικές όπως η έγχρωμη υπερηχογραφία με την καταγράφεται ο τύπος της αιμάτωσης της βλάβης καθώς και η Ελαστογραφία με την οποία εκτιμάται ο βαθμός σκληρότητας της βλάβης , δίδουν σημαντικές πληροφορίες για το αν η βλάβη είναι καλοήθης ή κακοήθης. Τέλος με τη βοήθεια των υπερήχων, μπορεί να οδηγηθεί λεπτή βελόνα παρακέντησης ώστε να ληφθεί δείγμα από συγκεκριμένη περιοχή για κυτταρολογική εξέταση, είτε κόπτουσα βελόνα προκειμένου να ληφθεί υλικό για ιστολογική εξέταση.
Πότε πρέπει να γίνεται ;
Το υπερηχογράφημα μαστών ,έχει απόλυτη ένδειξη σε περιπτώσεις γυναικών που ψηλαφούν κάποιο ογκίδιο στον μαστό τους , ή όταν η μαστογραφία έχει αναδείξει την παρουσίας κάποιας μάζας στον μαστό.
Σαν εξέταση προληπτικού ελέγχου, σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών γίνεται συμπληρωματικά όταν έχει προηγηθεί μαστογραφία η οποία απεικονίζει πυκνούς μαστούς. Στις περιπτώσεις αυτές η διαγνωστική αξία της μαστογραφίας είναι σχετικά μικρή αφού ο πυκνός μαστός μπορεί να κρύψει κάποια κακοήθεια. Με την διερεύνηση με υπερήχους, μπορούν να ανιχνευθούν επιπλέον καρκίνοι οι οποίοι διαφορετικά δεν θα ήταν ανιχνεύσιμοι στην μαστογραφία λόγω της αυξημένης πυκνότητας των μαστών.
Σε γυναίκες ηλικίας 20 - 40 ετών το υπερηχογράφημα αποτελεί την μοναδική εξέταση αφού σε αυτές τις ηλικίες οι μαστοί παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένη πυκνότητα.. Απο διάφορες επιστημονικές εταιρείες, προτείνεται ο έλεγχος με υπερηχογράφημα κάθε 2-3 χρόνια,στις ηλικίες αυτές συμπληρωματικά με την αυτοεξέταση και την κλινική εξέταση απο κλινικό ιατρό.
Ποια είναι τα οφέλη έναντι των κινδύνων;
Η υπερηχογραφική εξέταση έχει μόνον οφέλη
Είναι μη επεμβατική (χωρίς βελόνες ή ενέσεις).
Είναι εξέταση ευρέως διαθέσιμη, εύκολη στη χρήση και πολύ φθηνότερη από άλλες μεθόδους απεικόνισης.
Είναι εξαιρετικά ασφαλής και δεν χρησιμοποιεί ιοντίζουσα ακτινοβολία.
Δίνει μια σαφή εικόνα των μαλακών ιστών που δεν εμφανίζονται καλά στις εικόνες ακτίνων Χ.
Παρέχει απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο, αποτελώντας ένα άριστο εργαλείο για την καθοδήγηση ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών όπως βιοψίες με λεπτή βελόνα και αναρρόφηση υγρών.
Μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση βλαβών σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς.
Μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση και ταξινόμηση μίας βλάβης του μαστού που δεν μπορεί να ερμηνευτεί επαρκώς μόνο μέσω μαστογραφίας.
Ποιοι είναι οι περιορισμοί της απεικόνισης με υπερήχους του μαστού;
Το υπερηχογράφημα είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση του μαστού, αλλά δεν αντικαθιστά την ετήσια μαστογραφία και την προσεκτική κλινική εξέταση του μαστού.
Κάποιοι καρκίνοι δεν είναι ορατοί στο υπερηχογράφημα.
Μπορεί να συσταθεί βιοψία για να διαπιστωθεί εάν μια ύποπτη ανωμαλία είναι καρκίνος ή όχι.
Πολλές μικροαποτιτανώσεις που παρατηρούνται στη μαστογραφία δεν μπορούν να ανιχνευθούν με το υπερηχογράφημα. Μερικοί πρώιμοι καρκίνοι του μαστού εμφανίζονται μόνο ως μικροαποτιτανώσεις στη μαστογραφία.

Γυναικολογικοί Υπέρηχοι
Οι γυναικολογικοί υπέρηχοι αποτελούν μία ασφαλή, μη επεμβατική διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει την υγεία και καλή κατάσταση ορισμένων οργάνων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος (μήτρα, ωοθήκες, μαστοί) ή να διαγνώσει μία πάθηση όπως πχ Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Ινομυώματα της μήτρας κά.
Αποτελούν επίσης το βασικό εργαλείο παρακολούθησης μίας κύησης.
Στη διάρκεια της υπερηχογραφίας, παράγονται εικόνες από το εσωτερικό του σώματος με τη χρήση ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας. Αυτές οι εικόνες που συλλαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τη δομή και την θέση των οργάνων.

Είδη Υπερήχων
1) Διακοιλιακό Υπερηχογράφημα:
Κατά τη διάρκεια ενός διακοιλιακού υπερηχογραφήματος, η γυναίκα τοποθετείται σε ένα εξεταστικό κρεββάτι και μία διάφανη γέλη εφαρμόζεται στην περιοχή της κοιλιάς που εξετάζεται. Στη συνέχεια, ένας μετατροπέας πιέζεται σταθερά έναντι του δέρματος και σαρώνει πίσω και εμπρός για την καταγραφή των ηχητικών κυμάτων που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση της εικόνας.
Η εικόνα εμφανίζεται στη ψηφιακή οθόνη του υπερήχου καθώς και σε δεύτερη οθόνη σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε η ασθενής και ο γιατρός να μπορούν να βλέπουν μαζί και να αναλύουν κάθε στάδιο της διαδικασίας.
2) Διακολπικό υπερηχογράφημα:
Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται ένας διακολπικός μετατροπέας ο οποίος εισέρχεται στην περιοχή του κόλπου. Τα επόμενα στάδια παραμένουν ίδια.
3) Τρισδιάστατο 3D/4D υπερηχογράφημα – Doppler.
Η υπερηχογραφική εξέταση της μήτρας και των ωοθηκών με έναν τρισδιάστατο 3D/4D υπέρηχο και Doppler, παρέχει στο γιατρό και την ασθενή μία ολοκληρωμένη εικόνα αυτών των οργάνων του αναπαραγωγικού συστήματος, και διερευνά σε βάθος την όποια παθολογία τους.
Η σαφής τρισδιάστατη καταγραφή δεδομένων σχετικά με τη δομή και υφή της μήτρας και των ωοθηκών, της παρουσίας πολυπόδων, ινομυωμάτων, κύστεων ωοθηκών, αδενομύωσης, υδροσαλπίγγων κα, παρέχει έγκυρες απαντήσεις σχετικά με τη συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση της όποιας παθολογίας από εκεί και έπειτα.
Πότε πρέπει να πραγματοποιείται ένα υπερηχογράφημα:
Στα πλαίσια παρακολούθησης της εγκυμοσύνης
Στα πλαίσια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου
Σε διαταραχές κύκλου
Σε αιμορραγία ανάμεσα σε περιόδους
Σε ανωμαλίες στην ποσότητα ή διάρκεια της περιόδου
Σε πόνο και πρήξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
Σε ασθενείς με υπογονιμότητα

Ποια η σημασία του υπερηχογραφήματος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ;
Κάθε ιατρική εξέταση έχει στόχο το καλό του ανθρώπου – ασθενή, την διάγνωση και την παρακολούθηση. Το υπερηχογράφημα και η μαστογραφία έχουν πάντοτε συμπληρωματικό ρόλο στη διάγνωση και τον έλεγχο του μαστού. Με το πρώτο βρίσκουμε εύκολα μικρές κύστεις και ινοαδενώματα, ενώ με τη μαστογραφία γίνονται καλύτερα αντιληπτές οι αποτιτανώσεις, τα μεγαλύτερα μορφώματα με αστεροειδείς προσεκβολές και οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική του μαστού. Το υπερηχογράφημα μαστών δεν ενέχει κανένα απολύτως κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Ειδικά στις νεαρές γυναίκες ενδείκνυται έναντι της μαστογραφίας λόγω του ότι δεν επηρεάζεται η απεικονιστική δυνατότητα από την αυξημένη πυκνότητα του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί σήμερα την πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες με τα περιστατικά να αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο. Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη νότια Ευρώπη είναι τα 56 έτη.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε ο υπέρηχος μαστού διέγνωσε το 100% των περιστατικών καρκίνου του μαστού σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών που είχαν εντοπίσει ύποπτο εξόγκωμα ή αλλοιώσεις στην περιοχή του στήθους τους. Οπως αναφέρουν οι Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, πρόκειται για μία οικονομικότερη μέθοδο, σαφώς λιγότερο επεμβατική από μία επέμβαση ή βιοψία.
Η υπερηχογραφία είναι διαγνωστική μέθοδος ακίνδυνη (δεν υπάρχει κανενός είδους ακτινοβολία), μπορεί να επαναλαμβάνεται όσο συχνά χρειάζεται άφοβα. Είναι ανώδυνη, χαμηλού κόστους, γρήγορη, με άμεσα αποτελέσματα. Δεν απαιτεί προετοιμασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σαν μέθοδος πρώτης επιλογής όταν η αυτοψηλάφηση δεν είναι ασφαλής, κυρίως λόγω του μεγέθους των μαστών ή της συνυπάρχουσας ινοκυστικής μαστοπάθειας.
Η εκτέλεσή της, γίνεται από Ιατρό Ακτινολόγο, έμπειρο γνώστη της μεθόδου, οπότε ελαχιστοποιεί τα ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.
H υπερηχομαστογραφία, πιο συγκεκριμένα, είναι ο πλήρης έλεγχος του μαστού με υπερήχους συν, βεβαίως, τη μασχαλιαία χώρα (έλεγχος των λεμφαδένων αυτής).
Εκτός από τους συνήθεις προληπτικούς ελέγχους, ο υπέρηχος χρησιμοποιείται για τη διερεύνηση ψηλαφητικών ευρημάτων καθώς και για τη σήμανση ογκιδίων πριν την χειρουργική τους αφαίρεση. Επίσης το υπερηχογράφημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη διερεύνηση μικροαποτιτανώσεων που μπορεί να αποκαλυφθούν από τη μαστογραφία.

Το υπερηχογράφημα μαστού σε τι βοηθάει;
Βοηθάει στην πληρέστερη εκτίμηση της κατάστασης του μαστού.
Το υπερηχογράφημα αποτελεί μία προέκταση της ψηλάφησης από τον ειδικό, επιτρέπει την εκτίμηση της εσωτερικής μορφολογίας του μαστού και καθιστά δυνατή την έγκαιρη διάγνωση με μεγάλη ακρίβεια.

Σε ποιες ηλικίες γίνεται υπερηχογράφημα μαστού;
Το υπερηχογράφημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε νεότερες γυναίκες, που δεν κάνουν ετήσια μαστογραφία, δηλαδή πριν από την ηλικία των 40 ετών.
Στις μεγαλύτερες γυναίκες το υπερηχογράφημα συμπληρώνει και επεκτείνει τις δυνατότητες της μαστογραφίας.

Μπορεί με το υπερηχογράφημα να διαπιστωθούν όλες οι τυχόν παθολογικές καταστάσεις του μαστού;
Όχι, όπως και η μαστογραφία, έτσι και το υπερηχογράφημα δεν έχει 100% αξιοπιστία. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, τουλάχιστον το 10% των ανωμαλιών που μπορεί να υπάρχουν κατά την εξέταση δεν είναι τεχνικά δυνατό να ανιχνευθούν. Εξάλλου, πολλές παθήσεις εμφανίζονται ούτως ή άλλως αργότερα.
Με το υπερηχογράφημα, όπως και με τη μαστογραφία, δεν μπορεί να γίνει οριστική διάγνωση. Οριστική διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με τη λήψη βιοψίας, εάν κριθεί απαραίτητη η πραγματοποίησή της.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του υπερηχογραφήματος μαστού σε σύγκριση με τη μαστογραφία;
Δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία και έτσι είναι δυνατή η επανάληψη της εξέτασης όσες φορές χρειαστεί, ακόμη και κατά την κύηση.
Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο πριν από την εμμηνόπαυση.
Ο ειδικός εξετάζει τον μαστό σημείο προς σημείο.
Η εξέταση είναι άνετη και ανώδυνη.
Αν χρειαστεί, είναι δυνατή η πραγματοποίηση βιοψίας υπό υπερηχογραφικό έλεγχο με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση εστιών που δεν φαίνονται στη μαστογραφία.

Ποια είναι η καλύτερη ημέρα για να γίνει μαστογραφία ή υπερηχογράφημα;
Στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση ο μαστός υπόκειται στις ορμονικές επιδράσεις που καθορίζουν τον καταμήνιο κύκλο ( την περίοδο). Έτσι όταν πλησιάζει να έρθει η περίοδος, το στήθος φουσκώνει ( πρήζεται) και προκαλεί δυσφορία στις γυναίκες.
Αυτές οι ημέρες, δεν είναι οι καλύτερες για να γίνει κάποια απεικονιστική εξέταση. Με άλλα λόγια η μαστογραφία και οι άλλες απεικονιστικές εξετάσεις είναι καλό να γίνονται μεταξύ 3ης και 10ης ημέρας του κύκλου.
Οι Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και μπορούν να κάνουν την όποια απεικονιστική εξέταση όποτε μπορούν ή τους ζητά ο γιατρός.

Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη​​​​​​​
Ο προστάτης μπορεί να εξεταστεί είτε διακοιλιακά είτε διορθικά. Στην πρώτη περίπτωση, η ειδική κεφαλή του υπερήχου τοποθετείται στο κάτω μέρος (πάνω από την ουροδόχο κύστη). Το διορθικό υπερηχογράφημα μπορεί να εκτιμήσει τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η εξέταση γίνεται με μία ειδική κεφαλή, η οποία εισάγεται στο ορθό μέσω του δακτυλίου του πρωκτού.
Πότε χρειάζεται να γίνει υπερηχογράφημα του προστάτη;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση:
Προληπτικά, στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου.
Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα από το κατώτερο ουροποιητικό, όπως συχνουρία, δυσουρία, νυκτουρία.
Αιμοσπερμία, προστατίτιδα, ενοχλήσεις περινεϊκά.
Σε περίπτωση που το PSA είναι αυξημένο και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ύπαρξης καρκίνου, το υπερηχογράφημα βοηθά τόσο στην διάγνωση όσο και για την λήψη κατευθυνόμενων βιοψιών από τον προστάτη.

Υπερηχογράφημα Ουροδόχου κύστεως​​​​​​​
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση:
Σε περιπτώσεις όπου έχετε συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό, όπως συχνουρία, δυσουρία, νυκτουρία. Εκτός από κάποια παθολογική κατάσταση (π.χ. όγκος), το υπερηχογράφημα θα βοηθήσει να εκτιμηθεί η χωρητικότητα της κύστης, και η ποσότητα των ούρων που πιθανώς παραμένει σε αυτή μετά την ούρηση.
Σε περίπτωση μακροσκοπικής αιματουρίας, το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις της ουροδόχου κύστης, όπως λίθοι, αιματοπήγματα ή κάποιος όγκος.
Το υπερηχογράφημα της κύστης χρησιμοποιείται, επίσης, κατά τη διάρκεια κάποιων επεμβατικών πράξεων, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση καθετήρα στην κύστη διά μέσου του κοιλιακού τοιχώματος (υπερηβικός ουροκαθετήρας).
Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;
Πριν από την εξέταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί λήψη υγρών, ώστε η κύστη να είναι γεμάτη με ούρα. Στο υπερηχογράφημα, δεν υπάρχει ακτινοβολία και είναι απόλυτα ασφαλές για εγκύους και παιδιά.
Μετά το υπερηχογράφημα, μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;
Αν υπάρξει κάποιο παθολογικό εύρημα, ο γιατρός θα σας ενημερώσει γι' αυτό. Θα σας δώσει πρόσθετες οδηγίες και θα σας καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς. Σε περίπτωση αμφιβολιών, ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικό έλεγχο (κυστεοσκόπηση, αξονική τομογραφία).

Υπερηχογράφημα Νεφρών - Ουρητήρων​​​​​​​
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ίσως χρειαστεί υπερηχογράφημα νεφρών:
Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα από το ουροποιητικό, όπως αιματουρία ή κωλικό των νεφρών.
Το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις των νεφρών, όπως είναι οι λίθοι, τα αποστήματα, η απόφραξη, οι κύστεις, η συλλογή υγρού γύρω από τους νεφρούς και οι όγκοι.
Σε περίπτωση ουρολοίμωξης.
Σε κάκωση της νεφρικής χώρας.
Όπως τροχαία ατυχήματα, πτώσεις από ύψος, ώστε να αποκλειστεί κάποιο αιμάτωμα ή ρήξη του νεφρού.
Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;
Δεν χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία· απλώς, πρέπει να γνωρίζετε ότι μερικοί παράγοντες ή συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν την εξέταση.
​​​​​​​Κάποιες από αυτές είναι:
Σοβαρή παχυσαρκία.
Παρουσία μεγάλης ποσότητας αερίων στο έντερο.
Αν έχει προηγηθεί λήψη βαρίου για κάποια άλλη ακτινολογική εξέταση.
Πώς γίνεται η εξέταση;
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει είναι:
Θα ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, αφού πρώτα αφαιρέσετε τα ρούχα από την περιοχή των νεφρών. Τη θέση (ύπτια, πλάγια, μπρούμυτα) θα την καθορίσει ο γιατρός.
Ένα διαυγές πηκτό ζελέ θα απλωθεί στο σημείο της εξέτασης. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τυχόν υπολείμματα δεν λεκιάζουν τα ρούχα.
Ο γιατρός στη συνέχεια θα ακουμπήσει την κεφαλή υπερήχων στο ζελέ και θα αρχίσει να σαρώνει την περιοχή. Το μόνο που θα νιώθετε είναι μία μικρή πίεση χωρίς καθόλου πόνο.Μπορεί να σας ζητηθεί να πάρετε μία βαθιά ανάσα και να την κρατήσετε.
Σε κάποιες περιπτώσεις, θα πρέπει να πάτε να ουρήσετε και να επιστρέψετε, για να σας κάνει ξανά την εξέταση.
Μετά το υπερηχογράφημα, μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό.
Σε περίπτωση αμφιβολιών, ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικό έλεγχο όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα νεφρών.

 

Κλείστε ραντεβού online τώρα!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εάν επιθυμείτε να κλείσετε ραντεβού σε κυτταρολογικό κέντρο του δικτύου ALPHA PROLIPSIS και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για επιβεβαίωση του ραντεβού σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας
210 97 56 566

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος