Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Ιατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Επίλεξε Κατηγορία
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ - ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
COVID - 19
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΕΣΤ PAP ΥΓΡΗΣ ΦΑΣΗΣ
ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ HPV
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣΤΟΥ
ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΓΡΩΝ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΤΥΕΛΩΝ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΟΥΡΩΝ
ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΚΤΟΥ
ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ
ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΟΓΚΙΔΙΩΝ
ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΜΑΣΤΟΥ
ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΣΙΕΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑΣ
ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΒΙΟΨΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Η βιοψία προστάτη είναι σήμερα μία από τις πιο συχνά εκτελούμενες επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις στην Ουρολογία. Η εισαγωγή της εξέτασης PSA στις αρχές της δεκαετίας του 90, στα πλαίσια του ελέγχου ρουτίνας των ανδρών μετά την ηλικία των 50, έχει αυξήσει δραματικά τον διενεργούμενο αριθμό βιοψιών προστάτη.
Η βιοψία προστάτη είναι σήμερα μία από τις πιο συχνά εκτελούμενες επεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις στην Ουρολογία. Η εισαγωγή της εξέτασης PSA στις αρχές της δεκαετίας του 90, στα πλαίσια του ελέγχου ρουτίνας των ανδρών μετά την ηλικία των 50, έχει αυξήσει δραματικά τον διενεργούμενο αριθμό βιοψιών προστάτη. Ταυτόχρονα, την ίδια εποχή, η τεχνολογία επέτρεψε την κατασκευή μηχανημάτων υπερήχων με διορθικές κεφαλές που έφεραν επανάσταση στον τρόπο που διενεργείται η βιοψία προστάτη. Η βιοψία προστάτη έχει συντελέσει συνεπώς μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών καρκίνου του προστάτη να διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, αλλά και πιο έγκαιρα, δηλαδή σε στάδιο όπου υπάρχει ακόμη περιθώριο θεραπευτικών χειρισμών με αντικειμενικό σκοπό την πλήρη ίαση της νόσου.

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πρέπει να γίνεται η βιοψία προστάτη?
Η βιοψία Προστάτη έχει πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις βάση των οποίων πρέπει να διενεργείται. Αυτές είναι οι ακόλουθες:
α. Αυξημένη τιμή PSA. Η Ουρολογική κοινότητα έχει θέσει σαν γενικό ανώτατο φυσιολογικό όριο τα 4 ng/ml, όμως αυτή είναι μόνο μία ενδεικτική τιμή που δεν πρέπει να ακολουθείται απόλυτα. Υπάρχουν περιπτώσεις που μία τιμή πάνω από αυτό το όριο μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, για παράδειγμα για έναν άνδρα 70 ετών. Αλλά και μία τιμή πολύ κάτω από αυτή μπορεί να θεωρηθεί παθολογική, για παράδειγμα, για έναν άνδρα 50 ετών η ανώτατη φυσιολογική τιμή είναι τα 2.5 – 3 ng/ml.
β. Μη φυσιολογική δακτυλική εξέταση. Η δακτυλική εξέταση είναι ίσως η πιο βασική από τις Ουρολογικές διαγνωστικές εξετάσεις. Ο Ουρολόγος εισάγει το δείκτη του χεριού του στον πρωκτό του ασθενούς και ψηλαφεί την οπίσθια επιφάνεια του Προστάτη. Έτσι μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιοχές με οζίδια, σκληρίες, ή γενικά ύποπτες περιοχές. Μπορεί επίσης να εκτιμηθεί κατά προσέγγιση το μέγεθος του προστάτη καθώς και η συμμετρία των λοβών. Όταν ο Ουρολόγος κρίνει ότι στη δακτυλική εξέταση ο Προστάτης για κάποιο λόγο δεν είναι φυσιολογικός τότε αυτό αποτελεί ένδειξη για βιοψία προστάτη, ακόμη και αν το PSA είναι φυσιολογικό.
γ. Αυξημένη τιμή PSA σε συνδυασμό με μη φυσιολογική δακτυλική εξέταση.
δ. Βιοψία Προστάτη σε ήδη διαγνωσμένο περιστατικό Καρκίνου του Προστάτη.
Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και αν διαγνώσουμε σε κάποιον ασθενή Καρκίνο του Προστάτη αποφασίζουμε να μην προχωρήσουμε άμεσα σε κάποιο είδος θεραπείας. Αυτό γίνεται επειδή η νόσος δεν αποτελεί άμεση απειλή για την υγεία του ασθενούς ενώ ταυτόχρονα με τη αποφυγή θεραπείας αποφεύγουμε και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που αυτές συνοδεύουν. Ο ασθενής εισάγεται σε κάποιο πρωτόκολλο παρακολούθησης που σκοπό έχει να διασφαλίσει ότι η νόσος παραμένει σταθερή, χωρίς σημεία εξέλιξης ή επιδείνωσης. Μέρος αυτού του πρωτοκόλλου παρακολούθησης αποτελεί και η επαναλαμβανόμενη βιοψία προστάτη ανά χρονικά διαστήματα που καθορίζει ο ειδικός Ουρολόγος.

Πως γίνεται η βιοψία προστάτη?
Η βιοψία προστάτη γίνεται χρησιμοποιώντας το Διορθικό Υπερηχογράφο. Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι σε αριστερή πλάγια θέση, και ο Ουρολόγος εισάγει στο ορθό του ασθενούς, με ήπιες κινήσεις , την κεφαλή του Διορθικού Υπερήχου. Με το υπερηχογράφημα λαμβάνει εικόνες από όλες τις περιοχές του προστάτη, υπολογίζει το μέγεθος του προστάτη και αναγνωρίζει πιθανές ύποπτες περιοχές. Στη συνέχεια εισάγει μια λεπτή βελόνα δια μέσου της κεφαλής του υπερήχου η οποία λαμβάνει μικρά κομμάτια από τον προστάτη αδένα, αφού πρώτα προηγηθεί έγχυση τοπικού αναισθητικού. Ο αριθμός των βιοψιών που λαμβάνονται σε κάθε βιοψία προστάτη ποικίλει, συνήθως όμως κυμαίνεται από 12 – 20 τεμάχια , ανάλογα με το πρωτόκολλο βιοψιών που ακολουθεί ο κάθε Ουρολόγος. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και είναι ανώδυνη. Τα τεμάχια της βιοψίας προστάτη τοποθετούνται σε ειδικό διάλειμμα φορμόλης και αποστέλλονται για εξέταση από τον ειδικό Ιστοπαθολόγο.

Χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία πριν τη βιοψία προστάτη?
Σε περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα όπως Ασπιρίνη, Plavix, Sintrom ή άλλα, τότε αυτά πρέπει οπωσδήποτε να διακόπτονται ορισμένες μέρες πριν τη βιοψία προστάτη σύμφωνα με τις οδηγίες του Γιατρού. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να ξεκινήσει προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή, συνήθως το πρωί της ημέρας που θα γίνει η βιοψία. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιου είδους ουρολοίμωξη πρέπει πρώτα να προηγηθεί η πλήρης ίαση της ουρολοίμωξης προτού ο ασθενής προχωρήσει σε βιοψία προστάτη.

Μπορεί η βιοψία προστάτη να αποκλείσει 100% την πιθανότητα να πάσχω από καρκίνο του προστάτη?
Όταν κάποιος υποβληθεί σε βιοψία προστάτη και τα αποτελέσματα δεν δείξουν κάποιου είδους κακοήθεια, τότε αυτό είναι φυσικά καθησυχαστικό. Το αρνητικό όμως αποτέλεσμα βιοψίας ( δηλαδή να μην βρεθεί καρκίνος ) δεν διασφαλίζει 100% ότι δεν υπάρχει κακοήθεια στον προστάτη. Για παράδειγμα αν υπάρχει μία πολύ μικρή εστία κακοήθειας, μπορεί οι ληφθείσες βιοψίες να μην συμπεριλάβουν την περιοχή αυτή, έτσι ενώ θα υπάρχει μια μικρή εστία κακοήθειας στον προστάτη, το αποτέλεσμα των βιοψιών θα είναι αρνητικό. Για αυτό το λόγο, τα σύγχρονα πρωτόκολλα βιοψίας προστάτη περιλαμβάνουν εκτεταμένη λήψη βιοψιών από την κορυφή ( apex ), μεσότητα ( mid-gland ), και βάση ( base ) του δεξιού και αριστερού λοβού του προστάτη αδένα, ακριβώς για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να μην ληφθεί βιοψία από κάποια νεοπλασματική περιοχή του προστάτη.
Σε κάθε περίπτωση, το αρνητικό αποτέλεσμα βιοψίας προστάτη ( δηλ. να μην βρεθεί κακοήθεια ) μας καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει κακοήθεια ή αν υπάρχει τότε η έκταση αυτής είναι περιορισμένη και όχι σε προχωρημένο στάδιο. Πρέπει όμως ο έλεγχος με δακτυλική εξέταση και PSA να συνεχίζεται. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που καρκίνος του προστάτη έχει βρεθεί με τη 2η, 3η, ή και 4η βιοψία.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις συνήθεις δραστηριότητες μου μετά τη βιοψία προστάτη?
Η βιοψία προστάτη δεν απαιτεί νοσηλεία, και ο ασθενής μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ( εντός 1-2 ωρών ) να επιστρέψει στο σπίτι του.
Αν η δουλειά του ασθενούς είναι κάποια δουλειά γραφείου τότε αυτός μπορεί να επιστρέψει κανονικά από τη επόμενη μέρα. Αν όμως η δουλειά του απαιτεί έντονη σωματική καταπόνηση ( π.χ. αγρότης, εργάτης ) , τότε συνιστάται αποφυγή αυτού το είδους των δραστηριοτήτων για διάστημα 1 εβδομάδας.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες από τη βιοψία προστάτη?
Η βιοψία προστάτη με χρήση διορθικού υπερήχου είναι μια αρκετά ασφαλής διαγωστική διαδικασία με μικρό ποσοστό επιπλοκών. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη συνέπεια της βιοψίας προστάτη είναι η παρουσία μικρής ποσότητας αίματος στα ούρα ( αιματουρία ), στο σπέρμα ( αιμοσπερμία ) , ή από το ορθό. Αυτού του είδους η αιμορραγία είναι συνήθως παροδική, μικρής έκτασης, και δεν χρειάζεται κάποια ειδική παρέμβαση.
Επίσης, παρ’όλο που χορηγούνται ισχυρά αντιβιοτικά στον ασθενή πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη βιοψία προστάτη, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ανάπτυξης λοίμωξης και εμπυρέτου η οποία μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει στο γιατρό του οποιοδήποτε ανεπιθύμητο σύμπτωμα παρατηρήσει μετά τη βιοψία προστάτη.

Από ποια ηλικία και έπειτα πρέπει ένας άντρας να ελέγχει τον προστάτη του;
Η γενική σύσταση είναι όλοι οι άντρες από την ηλικία των 50 ετών και σε ετήσια βάση θα πρέπει να ελέγχονται μια φορά το χρόνο με δακτυλική εξέταση του προστάτη αδένα και με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA, ουσία που παράγει ο προστάτης) σε εξετάσεις αίματος. Όταν όμως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (ιδιαίτερα πρώτου βαθμού συγγενείς) με καρκίνο προστάτου, ο έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει σε μικρότερη ηλικία και συγκεκριμένα από την ηλικία των 40 ετών.
 

Ποιες οι παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν τον προστάτη και κατά πόσο είναι επικίνδυνες;
Οι κυριότερες παθήσεις που μπορεί να προσβάλλουν τον προστάτη αδένα είναι η φλεγμονή (οξεία, χρόνια προστατίτιδα), η καλοήθης υπερπλασία (διόγκωση του προστάτη) και ο καρκίνος του προστάτη. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που υποκρύπτουν πάθηση του προστάτη είναι δυσκολία ή πόνος κατά την ούρηση, συχνοουρία, νυκτουρία, δυσκολία συγκράτησης των ούρων, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα. Όπως και σε όλες τις παθήσεις, έτσι και με τον προστάτη αδένα μια παραμελημένη κατάσταση μπορεί να είναι και σοβαρή, για αυτό καλό θα είναι να ζητάμε πάντα βοήθεια από τον Ουρολόγο μας.

Ποια τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη;
O καρκίνος του προστάτη, στα αρχικά του στάδια δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα. Για αυτό και κρίνεται απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και μέτρηση της τιμής του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, που μπορεί να θέσουν την υποψία για κακοήθεια, ενώ την τελική επιβεβαίωση θα τη θέσει η βιοψία του προστάτη αδένα. Όταν ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει γενικά αποφρακτικά συμπτώματα στην ούρηση, ενώ σε προχωρημένα στάδια καρκίνου του προστάτη, μπορεί τα συμπτώματα να είναι από μεταστάσεις, κυρίως άλγος στα οστά.

Μπορεί να γίνει πρόληψη του καρκίνου του προστάτη;
Ο καρκίνος του προστάτη δεν μπορεί να αποφευχθεί ή να προληφθεί. Υπάρχουν όμως γενικά μέτρα που μπορούν να περιορίσουν ή να μειώσουν την ταχύτητα ανάπτυξης της νόσου. Η υγιεινή διατροφή (αποφυγή λιπαρών τροφών, αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών) και η τακτική σωματική άσκηση ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και μπορεί να μειώσουν γενικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Γιατί να επιλέξει κάποιος το κέντρο μας για να κάνει βιοψία προστάτη;
Δημιουργήσαμε ένα χώρο με άμεση πρόσβαση (δίπλα στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Κατεχάκη) με πολύ μεράκι και αγάπη, με σκοπό να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα να μας γνωρίσουν και να κάνουν στο κέντρο μας αυτή την τόσο σημαντική ιατρική εξέταση.
Πέραν όμως του πολύ χαμηλού οικονομικού κόστους, οι υπηρεσίες μας είναι πολύ υψηλής ποιότητας και για το λόγο αυτό είμαστε ένα από τα ελάχιστα κυτταρολογικά εργαστήρια στην Ελλάδα που έχουν διαπιστευθεί κατά ELOT EN ISO 15189. Η πιστοποίησή μας αυτή δεν είναι κενό γράμμα, αλλά αντανακλά την συνολική προσπάθειά μας να παρέχουμε αξιόπιστες, διεθνώς αναγνωρισμένες ιατρικές υπηρεσίες, εφαρμόζοντας ένα Σύστημα Ολικής Διαχείρισης Ποιότητας και δίνοντας σημασία σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες που μας φέρνουν πιο κοντά στα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Επιγραμματικά και μόνο θα αναφερθώ σε μερικά από τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε:
Άνετοι και λειτουργικοί χώροι δειγματοληψίας
Άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό
Οι ιατροί παθολογοανατόμοι του κέντρου μας είναι καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, με πλούσιο επιστημονικό έργο
Εφαρμόζουμε μέτρα εσωτερικού ελέγχου ποιότητας
Συμμετέχουμε σε προγράμματα εξωτερικού ελέγχου ποιότητας
Οι παρακεντήσεις στο κέντρο μας γίνονται αποκλειστικά με απεικονιστική καθοδήγηση και όχι τυφλά, από εξαιρετικά έμπειρους ουρολόγους.

 

​​​​​​​​​​​​​​

 

Κλείστε ραντεβού online τώρα!
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εάν επιθυμείτε να κλείσετε ραντεβού σε κυτταρολογικό κέντρο του δικτύου ALPHA PROLIPSIS και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για επιβεβαίωση του ραντεβού σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας
210 97 56 566

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος