ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΩΚΤΟΥ
Η κυτταρολογική εξέταση πρωκτού συνιστάται για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού. H κυτταρολογική εξέταση πρωκτικών επιχρισμάτων κατά Παπανικολάου είναι από τις λίγες εξετάσεις που προλαμβάνουν την εμφάνιση πλακώδους καρκινώματος, διότι ανιχνεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του πρωκτού, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, αλλά θεραπεύονται 100% όταν διαπιστωθούν έγκαιρα. Έτσι η θεραπευτική αντιμετώπιση των αλλοιώσεων αυτών αποτρέπει την εμφάνιση του πλακώδους καρκινώματος του πρωκτού.
Κυτταρολογική εκτίμηση του πρωκτικού επιχρίσματος
Η κυτταρολογική εκτίμηση του πρωκτικού επιχρίσματος (Anal Papanicolaou smear cytological examination) είναι χρήσιμη στην ανίχνευση και στην παρακολούθηση (follow-up) των χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων AIN (Βαθμός σύστασης: Ισχυρός, Επίπεδο ένδειξης: 1C σύμφωνα με τις συστάσεις της ASCRS, 2013). Aποτελεί το πρώτο βήμα του προσυμπτωματικού ελέγχου και στοχεύει στην ταυτοποίηση ασθενών με παθολογικά κυτταρολογικά ευρήματα (ASC-US, ASC-H, LSIL, HSIL), προκειμένου αυτοί να παραπεμφθούν για HRA και κατευθυνόμενων βιοψιών για την ιστοπαθολογική εκτίμησή τους.
Το πρωκτικό Pap test πραγματοποιείται με τη χρήση κυτταρολογικής βούρτσας (CytobrushTM; Scanda) ή στειλεού με υγρό πολυεστέρα (όχι βαμβάκι). Με τον ασθενή σε αριστερή πλαγία θέση, ο στειλεός εισάγεται έως του σημείου που δεν μπορεί να προωθηθεί περαιτέρω (έχει «φθάσει» στο τοίχωμα ορθού, εγγύς της μεταβατικής ζώνης), αποσύρεται με πλάγια πίεση και με σπειροειδή κίνηση. Ακολουθεί συμβατική καθήλωση επιχρίσματος σε αιθανόλη ή με τεχνική «υγρής κυτταρολογίας». Η ευαισθησία είναι 69-93% και η ειδικότητα 32-59%. Τα ποσοστά των «ψευδώς αρνητικών» ευρημάτων είναι υψηλά, κυρίως σε HIV(+) ασθενείς (23% σε HIV(-) MSM και 45% σε HIV(+) MSM). Για αυτό το λόγο πολλές ομάδες ειδικών, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. προτείνουν τον περαιτέρω έλεγχο με ΗRA όλων των παθολογικών κυτταρολογικών ευρημάτων και όχι μόνο των ΗSIL.
Συνοπτικά το τεστ παπ πρωκτού αποτελεί παγκοσμίως την απλούστερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη μέθοδο πρόληψης του καρκίνου του πρωκτού, η οποία στα χέρια έμπειρου και εξειδικευμένου στον τομέα αυτόν κυτταρολόγου εμφανίζει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια . Η εμπειρία του κυτταρολόγου στην ερμηνεία του τεστ Παπ πρωκτού είναι πολύ σημαντική. Αυξανόμενης της εμπειρίας, αυξάνεται η διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου. Το ιατρικό προσωπικό του Κυτταρολογικού Τμήματος του ALPHA PROLIPSIS έχει 10ετή εμπειρία τόσο στη διενέργεια όσο στην ερμηνεία των ευρημάτων και τη διάγνωση, με μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά
Για την εξασφάλιση της βέλτιστης αναπαραγωγιμότητας και αξιοπιστίας, όλες οι εξετάσεις μικροσκοπούνται από τρεις διαφορετικούς ιατρούς κυτταρολόγους. Επιπλέον για την εξασφάλιση ιχνηλασιμότητας, όλες οι απαντήσεις συνοδεύονται από εικόνες αντιπροσωπευτικών θέσεων και σχολιασμό αυτών.
Στο Εργαστήριό μας εφαρμόζεται η πλέον σύγχρονη Διαγνωστική Ταξινόμηση σύμφωνα με το Σύστημα Bethesda 2014
Διαβάστε περισσότερα
Ο HPV προκαλεί καρκίνο του πρωκτού ;
Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποδίδεται στην διάδοση της μόλυνσης από τον ιό HPV και σε άλλους ταυτόχρονους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως η μόλυνση από τον ιό HIV και το κάπνισμα. Έχει υπολογισθεί ότι η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού στους gay είναι πολύ υψηλή συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό και είναι η ίδια με τη συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου μήτρας πριν την προληπτική διαγνωστική εξέταση με κυτταρολογικό επίχρισμα (pap test). Ορισμένοι υπότυποι του ιού HPV (16, 18, 31, 33, 35, 53, 73, 75 και άλλοι) που ενσωματώνονται στο ανθρώπινο DNA, προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό τη νόσο. Οι παραπάνω υπότυποι είναι υπεύθυνοι και για την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του αιδοίου. Ακόμη και καρκίνοι στο πέος, στο στόμα και στο φάρυγγα αποδίδονται στη μόλυνση με τον ιό HPV. Αυτοί μπορούν να διαγνωσθούν με την εξέταση PCR.
Ο καρκίνος του πρωκτού είναι τελείως διαφορετικός από τον καρκίνο του ορθού (γειτονικό παχύ έντερο) και τον καρκίνο του υπολοίπου παχέος εντέρου. Έχουν τελείως διαφορετική επιδημιολογία και αιτιολογία και η θεραπεία είναι σημαντικά διαφορετική. Επίσης, η πρόληψη γίνεται διαφορετικά.
Σπάνια άλλες καταστάσεις χρόνιου ερεθισμού (όπως συρίγγια που διαρκούν πολλές δεκαετίες) μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες δεν προκαλούν καρκίνο στον πρωκτό. Η συχνότητα του καρκίνου του πρωκτού στους ομοφυλόφιλους (MSM) είναι παρόμοια με τη συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πριν τη χρήση του τεστ Παπανικολάου.
Η εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων ως προειδοποιητικό σημείο.
Ο καρκίνος του πρωκτού δεν εμφανίζεται ξαφνικά. Για αρκετό διάστημα προηγούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τον ιό HPV (πρωκτική ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία- δυσπλασία). Οι αλλοιώσεις αυτές είναι δύο βαθμών βαρύτητας: χαμηλόβαθμη-LGAIN και υψηλόβαθμη- HGAIN. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να διαγνωσθούν με απλή κυτταρολογική εξέταση (τεστ Παπανικολάου) σε άτομα υψηλού κινδύνου. Εάν η κυτταρολογική εξέταση αποβεί θετική πρέπει να γίνει πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (High resolution anoscopy), η οποία εντοπίζει τις προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασία- HGAIN).
Οι προκαρκινικές αλλοιώσιες (δυσπλασία υψηλού βαθμού-HGAIN) θεραπεύονται στο πρωκτολογικό ιατρείο με καυτηριασμό. Σε περίπτωση που έχουν εξελιχθεί σε διηθητικό καρκίνωμα, τοτε πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά ή να γίνει συνδυασμένη ακτινο-χημειοθεραπεία.
Τι μπορεί να προκαλέσουν οι HPV στους άνδρες;
Βάσει Συχνότητας παροδικές υποκλινικές αλλοιώσεις, οξυτενή κονδυλώματα, προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους Οι παροδικές υποκλινικές αλλοιώσεις στο πέος δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Λέγονται υποκλινικές επειδή δεν μπορεί να τις διακρίνει ούτε ο γιατρός στην απλή κλινική εξέταση. Διαρκούν συνήθως λίγους μήνες και μετά καταστέλλονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι πιθανό να υποτροπιάσουν. Ένα ποσοστό 1-3% του ανδρικού πληθυσμού θα εμφανίσει οξυτενή κονδυλώματα μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι κατά κανόνα καλοήθη. Στους άνδρες προκαρκινικές αλλοιώσεις από HPV έχουν περιγραφεί στο πέος και στην περιοχή του πρωκτού. Ο καρκίνος του πέους είναι εξαιρετικά σπάνιος. Ένα μεγάλο ποσοστό (80%) από τους καρκίνους του πέους συνδέονται αιτιολογικά με μόλυνση από ογκογόνους HPV. Στις ΗΠΑ ανακοινώνονται κάθε χρόνο περίπου 600 καρκίνοι πέους. Λόγω της σπανιότητας της νόσου δεν συνιστάται προληπτικός έλεγχος ρουτίνας. Όμως, στις περιπτώσεις που εντοπίζονται προκαρκινικές αλλοιώσεις στο πέος, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να θεραπεύονται. Σε παθητικούς ομοφυλόφιλους οι HPV υψηλού κινδύνου προκαλούν προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο στον πρωκτικό σωλήνα. Ποσοστό 90% των καρκίνων πρωκτού αποδίδονται στους HPV. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο για καρκινογένεση ευρίσκονται οι ασθενείς AIDS λόγω της ανοσοκαταστολής. Γίνονται προσπάθειες να καθιερωθεί προληπτικός έλεγχος ρουτίνας, με εξετάσεις ανάλογες με αυτές που γίνονται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Οι HPV υψηλού κινδύνου ενοχοποιούνται για καρκινογένεση στις περιοχές στόματος, φάρυγγα και λάρυγγα (περιγράφονται ως καρκίνοι κεφαλής-τραχήλου). Ανακαλύφθηκε ότι στο 25% των καρκίνων στις περιοχές αυτές ανευρίσκονται DNA των συγκεκριμένων HPV. Οι καρκίνοι κεφαλής-τραχήλου δεν είναι ιδιαίτερα συχνοί. Αιτιολογικοί παράγοντες εθεωρούντο πάντοτε το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Εάν όμως δεχθούμε ότι έστω και ένα μέρος από τους καρκίνους αυτούς μπορεί να οφείλεται στους HPV, αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή θα μπορούσαν να προληφθούν με προληπτικό εμβολιασμό για τους HPV στα αγόρια.
Πως μεταδίδονται οι HPV στους άνδρες;
Με σεξουαλική επαφή. Ένας άνδρας μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να μολυνθεί από HPV χρησιμοποιώντας προφυλακτικό.
Που εντοπίζονται τα κονδυλώματα στους άνδρες;
Συνήθως στο πέος. Σε άνδρες που δεν έχουν υποστεί περιτομή είναι πιο συχνά στην κεφαλή. Λιγότερο συχνά ανευρίσκονται στο εφήβαιο, στο όσχεο, στις μηροβουβωνικές πτυχές και στην περιπρωκτική περιοχή. Έχουν εντοπιστεί περιπρωκτικά κονδυλώματα και σε άνδρες, που δεν είχαν πρωκτικές επαφές. Στους παθητικούς ομοφυλόφιλους, όμως, τα κονδυλώματα πρωκτού είναι πιο συχνά και χρειάζεται έλεγχος και του πρωκτικού σωλήνα.
Πρέπει να ελεγχθεί ο σύντροφος μιας γυναίκας που έχει αλλοιώσεις από HPV;
Tόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες, είναι πιθανό να μολυνθούν από HPV κατά τη σεξουαλική επαφή και να μολύνουν στη συνέχεια τους επόμενους συντρόφους τους. Αυτό είναι κανόνας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, επειδή συνήθως δεν έχουμε ορατές αλλοιώσεις, αλλά μόνο υποκλινικές και οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από HPV δεν το γνωρίζουν. Οι παλιές μολύνσεις μεταπίπτουν σε λανθάνουσα μορφή και αργότερα μπορεί να ενεργοποιηθούν ξανά. Όταν η μόλυνση είναι λανθάνουσα, άνδρες και γυναίκες δεν είναι μολυσματικοί. Εάν όμως, σε κάποια φάση, το ανοσοποιητικό σύστημα κατασταλεί, ο ιός ενεργοποιείται και επανεμφανίζονται αλλοιώσεις, επομένως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον ή στην παρτενέρ. Εάν σε μια γυναίκα ανευρεθούν οξυτενή κονδυλώματα συνιστάται να εξετάζεται προληπτικά και ο σύντροφός της. Επίσης συνιστάται να εξετάζονται οι άνδρες που παρατηρούν κάποιες αλλοιώσεις στο πέος τους. Δεν συνιστάται να γίνεται εξέταση ρουτίνας σε κάθε άνδρα, επειδή στη σύντροφό του βρέθηκε απλώς μόλυνση από HPV.
Τι είναι το τεστ Παπ πρωκτού;
Τεστ Παπ πρωκτού ονομάζεται μια κυτταρολογική εξέταση. Ένας έλεγχος των κυττάρων στην περιοχή του πρωκτού. Οι πληροφορίες που μας δίνει είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κύτταρα που έχουμε ελέγξει. Είναι μια βασική εξέταση χαμηλού κόστους, που ελέγχει μεγάλες μάζες πληθυσμού. Φθηνή, σύντομη και απλή διαδικασία.
Τι ΔΕΝ είναι το τεστ Παπ πρωκτού;
Το τεστ ΔΕΝ είναι μέθοδος για να ανιχνευθούν μικρόβια στον πρωκτό, ΔΕΝ χρησιμεύει γιά να βρεθούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ΔΕΝ βρίσκει των καρκίνο του παχέος εντέρου, ς κλπ. Γιά όλες αυτές τις καταστάσεις υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που ο Χειρουργός θα σας προτείνει.
Τι είναι αυτό που ελέγχει μια τέτοια εξέταση;
Πολλοί πιστεύουν ότι θα κάνουν τεστ Παπ πρωκτού για να δουν αν έχουν κάποιο μικρόβιο. Το τεστ δεν είναι μικροβιολογική εξέταση, δεν ανιχνεύει μικρόβια. Ανιχνεύει την κατάσταση των κυττάρων που θα πρέπει να είναι φυσιολογικά. Πραγματοποιείται για να δούμε αλλοιώσεις στα κύτταρα. Αν τα κύτταρα έχουν υποστεί κάποια βλάβη τέτοια, που να οδηγεί σε καρκινικές αλλοιώσεις. Σε προκαρκινικές αλλοιώσεις αρχικά ή για να διαγνώσουμε αν υπάρχει καρκίνος.
Τι είναι αυτό που προλαμβάνει;
Το τεστ προλαμβάνει όλες τις μορφές καρκίνου του πρωκτού. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε ελέγχουμε και αυτές τις περιοχές. Ανένας ασθενής κάνει περιοδικά και τακτικά τον έλεγχο είναι αδύνατο να υπάρξει ένας καρκίνος σε επίπεδο πρωκτού και να μην διαγνωσθεί. Αρκεί να τηρείται η επαναληψιμότητα του έτους. Δεν μπορεί ένας ασθενής που έχει εντελώς φυσιολογικά κύτταρα, μέσα σε 12 μήνες να παρουσιάσει καρκινικά κύτταρα.
Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται;
Πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή μία φορά το χρόνο. Καλό είναι σε γυναίκες να συνδυάζεται με διενέργεια του κλασικού Τεστ Παπανικολάου.
Πόσο καιρό περιμένω για τα αποτελέσματα;
Συνήθως 1-2 εργάσιμες ημέρες.
Τι διαφορά έχει το τεστ Παπ πρωκτού από τη πρωκτοσκόπηση και τη βιοψία;
Στο τεστ Παπ πρωκτού συλλέγουμε ένα δείγμα κυττάρων από ολόκληρη την επιφάνεια του πρωκτού. Εάν αργότερα στην εξέταση των κυττάρων αυτών στο μικροσκόπιο ο γιατρός βρει κάποια άτυπα κύτταρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή θέση από την οποία προέρχονται. Η βιοψία προσφέρει ακριβή διάγνωση αλλά με μια προϋπόθεση: Να ληφθεί από το σωστό σημείο.
Ποιός ιατρός κάνει το τεστ Παπ πρωκτού;
Είναι μια εξέταση στην οποία συνεργάζονται δύο ιατρικές ειδικότητες. Ο Χειρουργός κάνει τη λήψη κατά την διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Ο Κυτταρολόγος εξετάζει το δείγμα στο μικροσκόπιο και γράφει την έκθεση με το αποτέλεσμα. Την έκθεση πρέπει να δει ο Χειρουργός, ο οποίος θα συνεκτιμήσει την κλινική εικόνα που είχε δει και θα συμβουλεύσει την ασθενή για πρόσθετες εξετάσεις αν χρειάζονται, πιθανή θεραπεία ή πότε να έλθει για επανέλεγχο.
Γιατί να κάνω τεστ Παπ πρωκτού;
Τακτικά τεστ Παπ πρωκτού συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου της πρωκτού. Τ Ακόμα και μικρές αλλοιώσεις στα κύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο αν δεν αντιμετωπιστούν με θεραπεία.
Πώς γίνεται;
Η λήψη των κυττάρων γίνεται με τον εξής τρόπο: Μπαίνουμε στον πρωκτικό δακτύλιο από όπου αφαιρούμε μια στιβάδα κυττάρων από την περιοχή του πρωκτού (ζώνη μετάβασης).
Γιατί θα έπρεπε να ζητήσω το Παπ τεστ πρωκτού υγρής φάσης;
Το τεστ υγρής φάσης είναι η πρώτη πραγματική βελτίωση του τεστ Παπανικολάου από την πρωτοεμφάνισή του πριν 50 χρόνια. Αυτό το νέο εξελιγμένο τεστ ενισχύει την εμπιστοσύνη σας για την πιστότητα της εξέτασης. Αποκτήστε τον έλεγχο του σώματός σας και ζητήστε από το γιατρό σας το υγρής φάσης Παπ τεστ σήμερα.
Ποια είναι η αξιοπιστία- ακρίβεια του τεστ Παπ πρωκτού ;
Όπως σε όλες τις άλλες ιατρικές εξετάσεις, δεν λείπουν και εδώ οι ψευδώς αρνητικές και ψευδώς θετικές απαντήσεις. To ποσοστό των ψευδώς αρνητικών απαντήσεων σε περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του πρωκτού ποικίλλει . Η μεγάλη διαφορά στα αναφερόμενα ποσοστά πιθανόν να οφείλεται σε λάθη μεθοδολογίας κατά την ανασκόπηση των πρωκτικών επιχρισμάτων.
Πώς περιγράφονται τα αποτελέσματα;
Tα αποτελέσματα από τον Κυτταρολόγο έχουν διάφορες μορφές. Το πληρέστερο πρότυπο αποτελεσμάτων σήμερα, το σύστημα Bethesda, δυστυχώς λίγα εργαστήρια το ακολουθούν. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, όταν το δείγμα κυττάρων δεν έχει κανένα πρόβλημα (αρνητικό), περιγράφεται ως «αρνητικό γιά ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία ή κακοήθεια». Αν ο δείγμα έχει κυτταρικές ανωμαλίες περιγράφεται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
ASC: Τι είναι
Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει τα ASCUS και ASC-H. Σε κάποια κύτταρα από πλακώδες επιθήλιο βρίσκεται ατυπία, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια η σοβαρότητα και η βαρύτητά της. Εάν δοθεί θετικό αποτέλεσμα ASCUS πιθανολογούνται ελαφρύτερες αλλοιώσεις, ενώ η ταξινόμηση του τεστ ως ASC-H σημαίνει, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη σοβαρότερης αλλοίωσης. Περίπου 3-10% του συνόλου των τεστ Παπ πρωκτού ταξινομούνται σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Σε πολλές μελέτες, μετά τον τελικό έλεγχο (πρωκτοσκόπηση με ή χωρίς βιοψία και αναζήτηση HPV-DNA) έχει αποδειχθεί, ότι: 50-60% των γυναικών δεν έχουν κανένα πρόβλημα, 40-50% έχουν μόλυνση από HPV. Στις μισές από αυτές δεν υπάρχουν αλλοιώσεις στους ιστούς.
Γιατί να επιλέξει κάποια φίλη το κέντρο μας για να κάνει ΤΕΣΤ ΠΑΠ πρωκτού :
Δημιουργήσαμε ένα χώρο με άμεση πρόσβαση (δίπλα στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Κατεχάκη) με πολύ μεράκι και αγάπη, με σκοπό να δώσουμε στις γυναίκες φίλες τη δυνατότητα να μας γνωρίσουν και να κάνουν στο κέντρο μας αυτή την τόσο σημαντική προληπτική ιατρική εξέταση.Εμείς κάνουμε ταυτόχρονα και τη λήψη και τη διάγνωση του ΤΕΣΤ ΠΑΠ πρωκτού.
Πέραν όμως του πολύ χαμηλού οικονομικού κόστους, οι υπηρεσίες μας είναι πολύ υψηλής ποιότητας και για το λόγο αυτό είμαστε ένα από τα ελάχιστα κυτταρολογικά εργαστήρια στην Ελλάδα που έχουν διαπιστευθεί κατά ELOT EN ISO 15189. Η πιστοποίησή μας αυτή δεν είναι κενό γράμμα, αλλά αντανακλά την συνολική προσπάθειά μας να παρέχουμε αξιόπιστες, διεθνώς αναγνωρισμένες ιατρικές υπηρεσίες, εφαρμόζοντας ένα Σύστημα Ολικής Διαχείρισης Ποιότητας και δίνοντας σημασία σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες που μας φέρνουν πιο κοντά στα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Επιγραμματικά και μόνο θα αναφερθώ σε μερικά από τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε:
Άνετοι και λειτουργικοί χώροι δειγματοληψίας
Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας (δύο μηχανήματα κυτταρολογίας υγρής φάσης, σύστημα αυτόματης χρώσης, κυτταροφυγόκεντροι, μικροσκόπια με καμέρα)
Άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό για ανώδυνες λήψεις τεστ παπ
Οι 4 ιατροί κυτταρολόγοι του κέντρου μας είναι καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, με πλούσιο επιστημονικό έργο
Τηρούμε πλήρες αρχείο πλακιδίων και παραπεμπτικών σε βάθος 10ετίας
Εφαρμόζουμε μέτρα εσωτερικού ελέγχου ποιότητας
Συμμετέχουμε σε προγράμματα εξωτερικού ελέγχου ποιότητας
Κάθε ΤΕΣΤ ΠΑΠ μικροσκοπείται από 2 τουλάχιστον κυτταρολόγους
Έκδοση απάντησης εντός 24 ωρών
Απάντηση με εικόνες από αντιπροσωπευτικές θέσεις
Σχολιασμός εικόνων από ειδικό κυτταρολόγο
Δωρεάν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, εαν χρειαστεί από τον Επιστημονικό διευθυντή και τους γιατρούς μας