Πότε χρειάζεται να γίνει υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστης; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση: Σε περιπτώσεις όπου έχετε συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό, όπως συχνουρία, δυσουρία, νυκτουρία.
Εκτός από κάποια παθολογική κατάσταση (π.χ. όγκος), το υπερηχογράφημα θα βοηθήσει να εκτιμηθεί η χωρητικότητα της κύστης, και η ποσότητα των ούρων που πιθανώς παραμένει σε αυτή μετά την ούρηση. Σε περίπτωση μακροσκοπικής αιματουρίας, το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνώσει παθολογικές καταστάσεις της ουροδόχου κύστης, όπως λίθοι, αιματοπήγματα ή κάποιος όγκος. Το υπερηχογράφημα της κύστης χρησιμοποιείται, επίσης, κατά τη διάρκεια κάποιων επεμβατικών πράξεων, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση καθετήρα στην κύστη διά μέσου του κοιλιακού τοιχώματος (υπερηβικός ουροκαθετήρας).
Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση; Πριν από την εξέταση, θα πρέπει να έχει προηγηθεί λήψη υγρών, ώστε η κύστη να είναι γεμάτη με ούρα. Στο υπερηχογράφημα, δεν υπάρχει ακτινοβολία και είναι απόλυτα ασφαλές για εγκύους και παιδιά.
Μετά το υπερηχογράφημα, μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανένα περιορισμό. Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης; Αν υπάρξει κάποιο παθολογικό εύρημα, ο γιατρός θα σας ενημερώσει γι' αυτό. Θα σας δώσει πρόσθετες οδηγίες και θα σας καθορίσει τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς.
Σε περίπτωση αμφιβολιών, ίσως σας συστήσει να υποβληθείτε σε πιο ειδικό έλεγχο (κυστεοσκόπηση, αξονική τομογραφία).