Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Τί είναι τα Κονδυλώματα

Πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα  το οποίο οφείλεται στον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus - HPV) Τα κονδυλώματα είναι σκληρά ή μυτερά εξογκώματα,σπυράκια στα γεννητικά όργανα και στον πρωκτό στο χρώμα του δέρματος ή λίγο πιο σκούρο, που μεγαλώνουν. Δεν προκαλούν κάποια ενόχληση.

Σπάνια προκαλούν φαγούρα ή κάψιμο ενώ σπάνια ματώνουν.   Προκαλούνται από τους ιούς HPV (Human Papilloma Viruses) που έχουν 150 και πλέον τύπους.  Οι HPV μολύνουν το δέρμα και τους βλεννογόνους (εσωτερική επίστρωση) σε στόμα, κόλπο, ουρήθρα, πρωκτό.   Από τους HPV, 40 περίπου τύποι προσβάλλουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.

Από αυτούς ορισμένοι είναι χαμηλού κινδύνου για την ανάπτυξη κακοήθων αλλοιώσεων όπως  οι HPV 6,11,40,42,43,44 κλπ. Οι HPV 16,18,26,31,33,34,35,39, κλπ είναι υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη κακοήθων αλλοιώσεων με κίνδυνο Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.  

Η εμφάνιση καρκίνου σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί με HPV απαιτεί την συνύπαρξη και άλλων παραγόντων  όπως η γενετική προδιάθεση, το κάπνισμα, η μειωμένη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος.   Η μόλυνση γίνεται μετά από  - άμεση ή έμμεση επαφή με κονδυλώματα - μικροτραυματισμούς του δέρματος και των βλεννογόνων που δημιουργούνται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.  

Μετάδοση   Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με : 

- Κολπική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό (μεγάλη πιθανότητα)

- Κολπική ή πρωκτική σεξουαλική επαφή με προφυλακτικό (μικρότερη πιθανότητα)

- Στοματογεννητική επαφή (μικρότερη πιθανότητα)

- Έντονη τριβή γεννητικής περιοχής με γεννητικά όργανα, μολυσμένα αντικείμενα ή δάκτυλα (μικρότερη πιθανότητα) - Κοινή χρήση πετσετών (πολύ μικρή πιθανότητα)   Ο κίνδυνος μετάδοσης μετά από επαφή με μολυσμένο άτομο είναι 60-65%.  

Η χρήση του προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης κατά 70%.   Η πιθανότητα να μολυνθεί από HPV ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο  είναι 80%.   Ο χρόνος επώασης είναι άγνωστος.   Πότε εμφανίζονται τα κονδυλώματα;   Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο καιρό μετά την μόλυνση εμφανίζονται τα κονδυλώματα. Μπορεί να εμφανιστούν 1-3 μήνες μετά την επαφή αλλά και μερικές φορές μετά από χρόνια.

Είναι δυνατόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό αλλά, να μην εμφανίσει κονδυλώματα διότι το αμυντικό του σύστημα  είναι ισχυρό.  Σε περιόδους που έχουμε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος,όπως σε περιόδους stress,ευνοείται η εμφάνιση τους. Δεν υπάρχει εξέταση αίματος για τον HPV  

Διάγνωση   Η διάγνωση γινεται από τον γυναικολόγο με την εξέταση της Κολποσκόπησης και την Βιοψία   Συλλέγουμε το βιoλογικό δέρμα και το αποστέλλουμε για Μοριακή Ανάλυση και απομόνωση του DNA & RNA Συνιστούμε  - ταυτοποίηση υποτύπων του Ιού HPV - ανίχνευση και τυποποίηση με  ανάλυση μικροστοιχείων - έλεγχο της ογκογόνου δραστηριότητας του HPV  

Θεραπεία   Η θεραπεία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.  Οι καλύτερες μέθοδοι είναι η κρυοπηξία ( ψύξη με υγρό άζωτο) ή το κάψιμο των βλαβών με Laser CO2.   Δεν είναι σαφές ακόμη πόσο καιρό μετά την θεραπεία παύει να μεταδίδεται ο ιός. Συνήθως μετά από 8 μήνες πλήρης ανυπαρξίας εμφάνισης ή βλαβών Εμπειρικά, αν περάσουν μερικοί μήνες και δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη.   

Συμβουλές

  •   Κάνε το Τest Pap
  • Χρησιμοποίησε προφυλακτικό
  • Σταμάτησε το κάπνισμα
  • Ενημέρωσε τον | τους συντρόφους σου
  • Κάνε το εμβόλιο HPV
Τί είναι τα Κονδυλώματα

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος