Η κυτταρολογία (επίσης γνωστή ως κυτταροπαθολογία) περιλαμβάνει την εξέταση κυττάρων από ιστούς ή υγρά του σώματος για να καθοριστεί μια διάγνωση. Ένα συγκεκριμένο είδος γιατρού, που ονομάζεται κυτταρολόγος, θα εξετάσει τα κύτταρα στο δείγμα ιστού κάτω από ένα μικροσκόπιο και θα αναζητήσει χαρακτηριστικά ή ανωμαλίες στα κύτταρα. Δεδομένου ότι η κυτταρολογία εξετάζει μόνο κύτταρα, τα οποία είναι τόσο μικροσκοπικά, οι κυτταρολόγοι χρειάζονται μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα ιστού για να κάνουν μια κυτταρολογική εξέταση.
Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν την κυτταρολογία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της ιατρικής, αλλά οι κυτταρολογικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο ή τη διάγνωση του καρκίνου.
Τι είδη κυτταρολογίας υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο κύρια είδη, ή κλάδοι, κυτταρολογίας: η αποφολιδωτική κυτταρολογία και η επεμβατική κυτταρολογία .
Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να χρησιμοποιήσουν κυτταρολογικές εξετάσεις για σχεδόν όλες τις περιοχές του σώματός σας. Μερικοί συνήθεις τύποι κυτταρολογικών εξετάσεων περιλαμβάνουν:
- Γυναικολογική κυτταρολογία.
- Κυτταρολογία ούρων.
- Κυτταρολογία μαστού.
- Κυτταρολογία θυρεοειδούς.
- Κυτταρολογία λεμφαδένων.
- Κυτταρολογία του αναπνευστικού.
Τι είναι η αποφολιδωτικήκυτταρολογία;
Η αποφολιδωτική κυτταρολογία είναι ένας κλάδος της κυτταρολογίας στον οποίο τα κύτταρα που εξετάζει ένας κυτταρολόγος είτε «απορρίπτονται» από το σώμα σας φυσικά είτε ξύνονται με το χέρι ή βουρτσίζονται (απολέπιση) από την επιφάνεια του ιστού σας.
Παραδείγματα αποφολιδωτικής κυτταρολογίας που περιλαμβάνουν χειροκίνητο βούρτσισμα ή απόξεση ιστού περιλαμβάνουν:
- Γυναικολογικά δείγματα : Το τεστ Παπανικολάου , το οποίο περιλαμβάνει το βούρτσισμα των κυττάρων από τον τράχηλό σας χρησιμοποιώντας ένα στυλεό, είναι ο πιο γνωστός τύπος απολεπιστικής κυτταρολογίας.
- Δείγματα γαστρεντερικής οδού : Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αφαιρέσει κύτταρα από την επένδυση της γαστρεντερικής οδού σας (στο στομάχι και τα έντερα σας) κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας ενδοσκόπησης για κυτταρολογική εξέταση.
- Δείγματα δέρματος ή βλέννας : Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αφαιρέσει κύτταρα από το δέρμα ή τους βλεννογόνους σας, όπως το εσωτερικό της μύτης ή του στόματός σας, για κυτταρολογική εξέταση.
Παραδείγματα απολεπιστικής κυτταρολογίας που περιλαμβάνουν τη συλλογή ιστών ή υγρών που αποβάλλει το σώμα σας φυσικά περιλαμβάνουν:
- Δείγματα αναπνευστικού : Ο πάροχος σας μπορεί να συλλέξει υγρά όπως σούβλα και βλέννα (ονομάζονται επίσης φλέγματα ή πτύελα) που βήχετε για μια αναπνευστική κυτταρολογική εξέταση.
- Δείγματα ούρων : Ο παροχέας σας μπορεί να συλλέξει ένα δείγμα ούρων (ούρα) από εσάς για να το χρησιμοποιήσει για κυτταρολογική εξέταση.
- Δείγματα απόρριψης ή έκκρισης : Εάν εμφανίσετε μη φυσιολογική σωματική απόρριψη, όπως από το μάτι, τον κόλπο ή τη θηλή σας, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να συλλέξει δείγμα του εκκρίματος για κυτταρολογική εξέταση.
Τι είναι η επεμβατική κυτταρολογία;
Η επεμβατική κυτταρολογία είναι ένας κλάδος της κυτταρολογίας στον οποίο ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να «επέμβει» στο σώμα σας για να πάρει ένα δείγμα κυττάρων για δοκιμή, που σημαίνει ότι πρέπει να τρυπήσει το δέρμα σας με κάποιο τρόπο για να λάβει δείγμα κυττάρων.
Ο πιο κοινός τύπος κυτταρολογίας παρέμβασης είναι η αναρρόφηση με λεπτή βελόνα (FNA). Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα εγχύσει μια λεπτή βελόνα στην περιοχή που χρειάζεται να δειγματίσει και να βγάλει υγρό. Στη συνέχεια, ένας παθολόγος εξετάζει τα κύτταρα στο υγρό κάτω από ένα μικροσκόπιο.
Ορισμένες περιοχές του σώματός σας στις οποίες ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να πραγματοποιήσει αναρρόφηση με λεπτή βελόνα περιλαμβάνουν:
- Εξογκώματα (κύστεις) γεμάτα υγρά κάτω από το δέρμα σας.
- Συμπαγείς σβώλοι (οζίδια ή μάζες) κάτω από το δέρμα σας.
- Οι λεμφαδένες σας.
- Το περικαρδιακό υγρό σας, το οποίο είναι το υγρό στον σάκο γύρω από την καρδιά σας.
- Το υπεζωκοτικό σας υγρό, το οποίο βρίσκεται στο χώρο μεταξύ του πνεύμονα και του εσωτερικού του θωρακικού τοιχώματος.
Πότε χρησιμοποιείται η κυτταρολογία;
Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι κυτταρολόγοι χρησιμοποιούν συνήθως την κυτταρολογία για τη διάγνωση ή τον έλεγχο για καρκίνο.
Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιεί ένα διαγνωστικό τεστ για ένα άτομο μόνο εάν έχει σημεία ή συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει μια συγκεκριμένη ασθένεια ή λοίμωξη. Μια διαγνωστική εξέταση, όπως μια κυτταρολογική εξέταση, καθορίζει εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα. Εάν ναι, το τεστ ταξινομεί με ακρίβεια την ασθένεια.
Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιεί τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για να δει εάν ένα άτομο μπορεί να έχει μια συγκεκριμένη ασθένεια, όπως ο καρκίνος, ακόμη και πριν εμφανίσει συμπτώματα. Ένας δημοφιλής τύπος κυτταρολογικού τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου είναι το τεστ Παπανικολάου.
Άλλες χρήσεις για κυτταρολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:
- Για τη διάγνωση μολυσματικών ασθενειών.
- Για τη διάγνωση φλεγμονωδών καταστάσεων.
- Για την εξέταση αλλοιώσεων του θυρεοειδούς.
- Για τη διάγνωση ασθενειών που αφορούν ορισμένες σωματικές κοιλότητες, όπως ο χώρος που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λεπτές μεμβράνες που ευθυγραμμίζονται και περιβάλλουν τους πνεύμονές σας (υπεζωκοτική κοιλότητα).
Ποιος κάνει κυτταρολογική εξέταση;
Ανάλογα με τον τύπο της κυτταρολογικής εξέτασης, πολλοί τύποι παρόχων υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να συλλέξουν το δείγμα κυττάρων. Για παράδειγμα, ένας γυναικολόγος μπορεί να πάρει δείγμα από τον τράχηλό σας για κυτταρολογική εξέταση με τεστ Παπανικολάου. Στη συνέχεια, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης στέλνει το δείγμα σε εργαστήριο για εξέταση. Ένας παθολόγος ή κυτταροπαθολόγος εξετάζει τα κύτταρα από το δείγμα ιστού κάτω από ένα μικροσκόπιο και καθορίζει μια διάγνωση, εάν υπάρχει.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ
Πώς λειτουργεί ένα κυτταρολογικό τεστ;
Κάθε κυτταρολογική εξέταση είναι ελαφρώς διαφορετική ανάλογα με το είδος των κυττάρων που ελέγχονται και εάν το δείγμα είναι ιστός ή υγρό. Γενικά, υπάρχουν τέσσερα βήματα για μια κυτταρολογική εξέταση που περιλαμβάνουν:
- Συλλογή των κυττάρων του δείγματος.
- Επεξεργασία των κυττάρων του δείγματος.
- Εξέταση των κυττάρων του δείγματος.
- Κοινή χρήση των αποτελεσμάτων.
Ακολουθεί μια εξήγηση των βημάτων μιας κυτταρολογικής εξέτασης.
Συλλογή των κυττάρων του δείγματος
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης συλλέγει το δείγμα κυττάρων από το σώμα σας που χρειάζεται ένας παθολόγος για να εξετάσει. Μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους ένας πάροχος μπορεί να συλλέξει δείγματα κυτταρολογικών εξετάσεων περιλαμβάνουν:
- Βούρτσισμα ή ξύσιμο ιστού από την επιφάνεια ενός μέρους του σώματός σας.
- Συλλογή υγρών ή δειγμάτων απόρριψης από το σώμα σας, όπως δείγμα ούρησης.
- Χρησιμοποιώντας αναρρόφηση με λεπτή βελόνα για να τραβήξετε δείγμα υγρού από μια περιοχή του σώματός σας.
Επεξεργασία των κυττάρων του δείγματος
Για ορισμένους τύπους κυτταρολογικών εξετάσεων που περιλαμβάνουν δείγματα ιστού, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που πήρε το δείγμα το επιχρίζει ή το απλώνει σε γυάλινες αντικειμενοφόρους μικροσκοπίου. Αυτές οι διαφάνειες είναι γνωστές ως επιχρίσματα. Στη συνέχεια στέλνουν τα επιχρίσματα σε παθολογικό εργαστήριο.
Εάν η κυτταρολογική εξέταση περιλαμβάνει σωματικό υγρό, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης πιθανότατα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει επιχρίσματα καθώς το δείγμα είναι πολύ αραιωμένο (υπάρχουν μόνο λίγα κύτταρα στο υγρό). Πιθανότατα θα στείλουν το δείγμα σε ένα παθολογικό εργαστήριο σε ένα μικρό δοχείο.
Μόλις ένα κυτταρολογικό δείγμα φτάσει στο εργαστήριο, ένας παθολόγος ή τεχνικός εργαστηρίου βυθίζει τα επιχρίσματα σε ορισμένους λεκέδες (έγχρωμες βαφές) ανάλογα με το είδος του δείγματος. Οι λεκέδες βοηθούν τα κύτταρα να φαίνονται και να εξετάζονται ευκολότερα στο μικροσκόπιο.
Εάν το κυτταρολογικό δείγμα είναι υγρό, ένας παθολόγος ή τεχνικός εργαστηρίου μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μηχάνημα που ονομάζεται φυγόκεντρος για να διαχωρίσει τα κύτταρα που θέλουν να εξετάσουν από το υγρό. Μια φυγόκεντρος διαχωρίζει ορισμένα κύτταρα από το υγρό περιστρέφοντας το δείγμα πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια, ο παθολόγος βάζει τα κύτταρα σε επιχρίσματα και μπορεί να τα λερώσει.
Εξέταση των κυττάρων του δείγματος
Αφού ένας παθολόγος ή τεχνικός εργαστηρίου επεξεργαστεί και χρωματίσει τα κυτταρολογικά δείγματα, εξετάζει τα κύτταρα σε μικροσκόπιο, αναζητώντας μη φυσιολογικά κύτταρα. Αν βρουν μη φυσιολογικά κύτταρα, τα σημειώνουν στις διαφάνειες με ειδικό στυλό. Στη συνέχεια, ένας παθολόγος κάνει μια διάγνωση με βάση τα κύτταρα και συντάσσει μια αναφορά.
Κοινή χρήση των αποτελεσμάτων
Αφού συντάξουν μια αναφορά, ο παθολόγος θα την στείλει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ο πάροχος σας θα εξετάσει τα αποτελέσματα μαζί σας και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για μια κυτταρολογική εξέταση;
Οι περισσότερες κυτταρολογικές εξετάσεις είναι απλές και ανώδυνες, επομένως δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για να προετοιμαστείτε για αυτές. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας εξηγήσει τη διαδικασία της συγκεκριμένης κυτταρολογικής εξέτασης και θα σας ενημερώσει εάν χρειάζεται να κάνετε κάτι για να προετοιμαστείτε.
Τι πρέπει να περιμένω μετά την κυτταρολογική μου εξέταση;
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που πραγματοποίησε την κυτταρολογική σας εξέταση θα στείλει τα κύτταρα του δείγματος ιστού σε ένα εργαστήριο όπου ένας κυτταρολόγος ή παθολόγος θα εξετάσει τα κύτταρα στο μικροσκόπιο, αναζητώντας μη φυσιολογικά κύτταρα ή ορισμένα χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο παθολόγος θα στείλει μια αναφορά των ευρημάτων στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος θα μοιραστεί τα αποτελέσματα μαζί σας.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα μειονεκτήματα των κυτταρολογικών εξετάσεων;
Οι επιπλοκές από τις κυτταρολογικές εξετάσεις είναι πολύ σπάνιες και αν συμβούν, είναι συχνά ήπιες. Όπως πολλοί τύποι ιατρικών εξετάσεων, μια κυτταρολογική εξέταση μπορεί να δώσει ένα ψευδώς αρνητικό ή ψευδώς θετικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι βιοψίες ιστού μπορεί να είναι πιο ακριβείς από τις κυτταρολογικές εξετάσεις.
Ποια είναι τα οφέλη των κυτταρολογικών εξετάσεων;
Οι κυτταρολογικές εξετάσεις έχουν πολλά οφέλη λόγω της μικρής ποσότητας δείγματος ιστού ή υγρού που απαιτείται για την εξέταση. Σε σύγκριση με μια βιοψία ιστού, την οποία οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν επίσης για να καθορίσουν μια διάγνωση, μια κυτταρολογική εξέταση:
- Είναι λιγότερο επεμβατική.
- Προκαλεί λιγότερη ενόχληση και πόνο.
- Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει επιπλοκές.
- Κοστίζει λιγότερο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Τι είδους αποτελέσματα λαμβάνετε από μια κυτταρολογική εξέταση;
Ο τύπος των αποτελεσμάτων που λαμβάνετε από μια κυτταρολογική εξέταση εξαρτάται από το είδος της εξέτασης και από ποιο μέρος του σώματός σας λήφθηκε δείγμα.
Η αναφορά ενός κυτταρολόγου για μια κυτταρολογική εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει:
- Αν βρήκαν ανώμαλα κύτταρα ή όχι.
- Εάν βρήκαν μη φυσιολογικά κύτταρα, ποιος τύπος ασθένειας, μόλυνσης ή καρκίνος υπάρχει στο δείγμα.
- Αν είναι καρκίνος, βαθμολογήστε τον καρκίνο. Ενώ προσδιορίζουν τον τύπο του καρκινικού κυττάρου στο δείγμα, οι παθολόγοι αποφασίζουν επίσης πόσο πολύ μοιάζουν τα καρκινικά κύτταρα με τα φυσιολογικά κύτταρα ή ιστούς. Αυτό ονομάζεται βαθμός καρκίνου.
- Εάν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, όπως βιοψία.
Πότε θα μάθω τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής μου εξέτασης;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να λάβετε τα αποτελέσματα της κυτταρολογικής εξέτασης εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες όπως το είδος των κυττάρων ιστού που εξετάστηκαν. Ορισμένες συνήθεις κυτταρολογικές εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν μόλις 1 έως 2 ημέρες για να λάβετε τα αποτελέσματά σας, ενώ άλλες εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν 1 έως 2 εβδομάδες. Παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο που χρειάζεται για να ληφθούν τα αποτελέσματα των κυτταρολογικών εξετάσεων περιλαμβάνουν:
- Η ανάγκη να εξετάσουμε περισσότερους ιστούς ή κύτταρα.
- Ειδικοί λεκέδες ή δοκιμές.
- Η ανάγκη για μια δεύτερη γνώμη.
- Χρόνος επεξεργασίας.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Είναι η κυτταρολογία μέρος της παθολογικής ανατομικής;
Η κυτταρολογία (κυτταροπαθολογία) είναι κλάδος, ή υποειδικότητα, της παθολογικής ανατομικής. Στην ιατρική, η παθολογική ανατομική ασχολείται με την εργαστηριακή εξέταση κυττάρων σε δείγματα σωματικού ιστού ή υγρών για διαγνωστικούς σκοπούς.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κυτταρολογίας και ιστολογίας;
Η κυτταρολογία και η ιστολογία είναι διαφορετικοί κλάδοι της παθολογίας. Η κυτταρολογία γενικά περιλαμβάνει την εξέταση μεμονωμένων κυττάρων ή συστάδων κυττάρων. Η ιστολογία περιλαμβάνει την εξέταση ενός ολόκληρου τμήματος ιστού, το οποίο περιέχει πολλούς τύπους κυττάρων.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κυτταρολογίας και βιοψίας;
Ο στόχος τόσο των κυτταρολογικών εξετάσεων όσο και των βιοψιών είναι να καθοριστεί μια διάγνωση, αλλά έχουν κάποιες διαφορές.
Εξ ορισμού, η κυτταρολογία είναι η εξέταση μεμονωμένων κυττάρων ή συστάδων κυττάρων, επομένως οι παθολόγοι χρειάζονται μόνο ένα πολύ μικρό δείγμα για να το εξετάσουν κάτω από ένα μικροσκόπιο για κυτταρολογικές εξετάσεις. Εξαιτίας αυτού, οι κυτταρολογικές εξετάσεις είναι συνήθως ανώδυνες.
Οι βιοψίες συνήθως περιλαμβάνουν μεγαλύτερα κομμάτια ιστού από ό,τι χρειάζεται μια κυτταρολογική εξέταση και ένας παθολόγος μπορεί να εξετάσει διάφορους τύπους κυττάρων σε ένα δείγμα ιστού που λαμβάνεται από βιοψία. Οι διαδικασίες βιοψίας είναι επίσης γενικά πιο επεμβατικές από τις κυτταρολογικές εξετάσεις και μπορεί να απαιτούν τοπική ή γενική αναισθησία.