Η καντιντίαση είναι λοίμωξη από τον μύκητα Candida spp. (συνήθως Candida albicans) που προσβάλλει διάφορα σημεία του σώματος όπως: Δέρμα Γεννητικά όργανα Στόμα - φάρυγγας Οισοφάγος Αίμα Ο μύκητας αυτός ανευρίσκεται φυσιολογικά σε μικρή ποσότητα στο ανθρώπινο σώμα, όμως διάφορα φάρμακα και παθήσεις (πτώση της άμυνας του οργανισμού) οδηγούν σε υπερανάπτυξη του μύκητα, κυρίως σε ζεστά και υγρά σημεία του σώματος. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την εντόπιση της καντιντίασης.
Πώς προκαλείται η καντιντίαση στο στόμα;
Παράγοντες κινδύνου υπερανάπτυξης της Candida στο στόμα είναι οι εξής:
- Ηλικία (τα νεογνά και οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο)
- Χημειοθεραπεία
- AIDS ή άλλες παθήσεις που εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αναιμία
- Ενδοκρινολογικές παθήσεις (θυρεοειδίτιδα, υποπαραθυρεοειδισμός)
- Εγκυμοσύνη
- Φάρμακα (αντιβιοτικά, εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή για το άσθμα)
- Ξένες οδοντοστοιχίες (μασέλα)
Τι συμπτώματα προκαλεί η καντιντίαση στο στόμα;
Τα συνήθη συμπτώματα της καντιντίασης στο στόμα περιλαμβάνουν:
- Λευκές κηλίδες - λευκά στίγματα στο στόμα και τη γλώσσα
- Ερυθρότητα του στόματος
- Πρήξιμο του λαιμού και δυσκολία στην κατάποση
- Πληγές στην άκρη (γωνία) των χειλιών
Πώς προκαλείται η καντιντίαση στον οισοφάγο;
Αν και η οισοφαγίτιδα από Candida μπορεί να προκληθεί ακόμη και χωρίς κάποιον ξεκάθαρο παθογενετικό μηχανισμό (σπάνια), συνήθως οφείλεται σε:
Καταστάσεις που συνοδεύονται από σοβαρή στάση τροφών στον οισοφάγο (αχαλασία, σκληρόδερμα)
- Τοπικά γλυκοκορτικοειδή που περιέχονται σε εισπνοές για το άσθμα
- Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα υπό αγωγή με κατάποση φλουτικαζόνης
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Επινεφριδιακή ανεπάρκεια
- Αλκοόλ
- Προχωρημένη ηλικία
- Ψευδοεκκολπώματα οισοφάγου
Πώς γίνεται η διάγνωση της οισοφαγίτιδας από Candida;
Η διάγνωση της οισοφαγίτιδας από Candida γίνεται με γαστροσκόπηση και βιοψίες οισοφάγου ή βούρτσα για κυτταρολογική εξέταση.
Είναι σημαντικό να θεραπευτεί η λοίμωξη από Candida;
Ναι. Αν η καντιντίαση δεν θεραπευτεί, ενδεχομένως ο μύκητας να εισέλθει στην αιματική κυκλοφορία προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές. Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση αντιμυκητιασικής φαρμακευτικής αγωγής, είτε σε σταγόνες για το στόμα, είτε σε χάπια. Σε σοβαρές περιπτώσεις καντινταιμίας απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα είναι πυρετός με ρίγος που δεν υποχωρεί με τα αντιβιοτικά από το στόμα. Ορισμένες φορές η καντινταιμία δηλαδή η είσοδος του μύκητα στο αίμα είναι θανατηφόρος, κυρίως όταν πρόκειται για ανθεκτική ενδονοσοκομειακή λοίμωξη ή αν υπάρχει σημαντική καταστολή της άμυνας του οργανισμού.
Υπάρχει κάποια ειδική δίαιτα που μπορώ να ακολουθήσω στην καντιντίαση;
Εάν έχετε καντιντίαση αποφύγετε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες καθώς έχει βρεθεί ότι οι τροφές αυτές βοηθούν στην υπερανάπτυξη της μυκητίασης από Candida. Αντίθετα, τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μείωση των αποικιών της Candida και θα πρέπει να προτιμώνται. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν όφελος όταν καταναλώνει κάποιος γιαούρτι με προβιοτικά, αν και το δείγμα των ασθενών που συμμετείχαν στις μελέτες ήταν πολύ μικρό και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα των προβιοτικών στην καντιντίαση.