Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Τεστ ΠΑΠ: Τί είναι - Πώς και πότε γίνεται

Το τέστ ΠΑΠ είναι μια απλή, ακίνδυνη και ανώδυνη προληπτική γυναικολογική εξέταση. Χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει πιθανές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί τη σημαντικότερη προληπτική εξέταση για τη γυναίκα, καθώς επιτυγχάνει:

  • Την έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων
  • Τη διάγνωση λοιμώξεων του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας
  • Τη διάγνωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
  • Την αξιολόγηση της ορμονικής κατάστασης του τραχήλου
  • Την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, επιτυγχάνοντας την ίαση και τη διατήρηση της γονιμότητας

Πότε πρέπει να κάνω τεστ ΠΑΠ;

Το τεστ ΠΑΠ συνίσταται να πραγματοποιείται σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες από 21-65 ετών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που έχουν υποστεί υστερεκτομή ή βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, αν κρίνεται απαραίτητο, κάθε 3 χρόνια, εκτός εάν οι οδηγίες του ιατρού είναι διαφορετικές.

Οι λόγοι για τους οποίους ένας γυναικολόγος μπορεί να συστήσει συχνότερη πραγματοποίηση τεστ ΠΑΠ είναι το ατομικό ιατρικό ιστορικό της ασθενούς και η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως:

  • Ευρήματα ενός προηγούμενου τεστ ΠΑΠ που έδειξαν αλλοιώσεις στα κύτταρα
  • Ύπαρξη προκαρκινικών κυττάρων
  • Μόλυνση από HIV
  • Μόλυνση από HPV
  • Εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας ανοσοκαταστολής από μεταμόσχευση οργάνου ή χημειοθεραπεία
  • Συχνή αιμορραγία εκτός της φυσιολογικής έμμηνου ρύσεως, πριν ή μετά τη σεξουαλική επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση
  • Ύπαρξη ασυνήθιστων κολπικών εκκρίσεων

Διαδικασία τεστ ΠΑΠ

Το τεστ ΠΑΠ είναι εξέταση που πραγματοποιείται μέσα στο ιατρείο, διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Για να πραγματοποιηθεί σωστά, είναι απαραίτητο να γίνει μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως, ιδανικά με αποχή για δύο ημέρες από σεξουαλική επαφή, χρήση ενδοκολπικών υποθέτων ή αλοιφών, κύπελων περιόδου, ταμπόν και κολπικών πλύσεων.

Για την πραγματοποίηση του τεστ ΠΑΠ, η ασθενής χρειάζεται να αφαιρέσει τα ρούχα της από τη μέση και κάτω και να φορέσει την ειδική εξεταστική φούστα, ώστε να αισθάνεται άνετα. Έπειτα, να ξαπλώσει στο ιατρικό κρεββάτι, τοποθετώντας τα πόδια της ανοιχτά και λυγισμένα. Μόλις χαλαρώσει, ο ιατρός, εξηγώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία, τοποθετεί προσεκτικά στον κόλπο ένα εργαλείο που ονομάζεται κολποδιαστολέας, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορέσει να δεί καθαρά τον τράχηλο της μήτρας.  Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας με ένα ειδικό εργαλείο σαν βουρτσάκι και αφαιρεί τον κολποδιαστολέα.

Το δείγμα κυττάρων εξετάζεται στο μικροσκόπιο από ειδικό κυτταρολόγο. Σε περίπτωση που τα ευρήματα του δείγματος δεν είναι φυσιολογικά και δείξουν κάποια αλλοίωση, ο ιατρός θα συστήσει συμπληρωματικές γυναικολογικές εξετάσεις, όπως κολποσκόπηση και καλλιέργεια κολπικού υγρού, με στόχο να εντοπίσει τη φύση και το είδος της αλλοίωσης και να προχωρήσει σε θεραπευτικό πλάνο

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος