Τα κονδυλώματα είναι μικρές θηλωματώδεις βλάβες στη γεννητική και περιπρωκτική περιοχή. Οφείλονται στον ιό HPV και μεταδίδονται μέσω σεξουαλικής επαφής. Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση και προσβάλλει εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες. Είναι συνήθως ασυμπτωματικά και σπανίως μπορεί να προκαλέσουν κνησμό (φαγούρα) ή αίσθημα καύσου. Οι περιοχές που εμφανίζονται είναι το πέος, το όσχεο, η βουβωνική περιοχή και η περιπρωκτική χώρα για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας και η βουβωνική και περιπρωκτική χώρα. Σπανιότερα εκδηλώνονται στα χείλη, στο λάρυγγα, στα χέρια και στο στόμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικροί όγκοι που μοιάζουν με κρεατοελιά, δηλαδή θυλωματώδεις σχηματισμοί στην περιοχή του πέους, του τραχήλου, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του ορθού κ.ά. Μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Το μέγεθός τους ποικίλει, ενώ μπορεί να φτάσει από το μέγεθος της κεφαλής μιας καρφίτσας μέχρι και 12 εκ, στις περιπτώσεις γιγάντιων οξυτενών κονδυλωμάτων. Σε αρχικό στάδιο μπορεί να νιώσεις φαγούρα ή αίσθημα καύσου, ενώ σε επόμενο στάδιο μέχρι και αιμορραγία από τις δερματικές βλάβες. Συνήθως πόνος δεν παρατηρείται. Τα κονδυλώματα μπορεί να επεκταθούν έως τον κόλπο, την ουρήθρα και εσωτερικά του πρωκτού.
Κονδυλώματα στον άντρα
Για να καταλάβεις αν έχεις κονδυλώματα θα πρέπει να επισκεφτείς έναν δερματολόγο ή έναν ουρολόγο, ώστε με την χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών να κάνεις μια απλή κλινική εξέταση, την πεοσκόπηση. Συνήθως, η διάγνωση γίνεται από τον ειδικό με γυμνό μάτι αν είναι μεγάλες οι βλάβες. Απαιτείται, ωστόσο, να γίνει με σωστό τρόπο, ώστε να διαφοροποιηθεί από άλλες παθήσεις που μπορεί να μοιάζουν με αυτήν, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι κάτι άλλο. Για παράδειγμα, συχνά συγχέονται τα κονδυλώματα με τα θηλώματα ή τους σπίλους.
Ο έλεγχος στη συνέχεια, μπορεί να συνεχιστεί και στην ουρήθρα αν ο ειδικός κρίνει απαραίτητο με τη μέθοδο της ουρηθροσκόπησης, η οποία είναι μια ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία προωθείται μια μικρή οπτική ίνα στην ουρήθρα, ώστε να επιτευχθεί ο οπτικός της έλεγχος. Όταν υπάρχουν βλάβες στη πρωκτογεννητική περιοχή συστήνεται να γίνεται έλεγχος της περιοχής που μπορεί να έχει προσβληθεί με την πρωκτοσκόπηση.
Κονδυλώματα στη γυναίκα
Για να καταλάβεις αν έχεις κονδυλώματα θα πρέπει να επισκεφθείς έναν γυναικολόγο ή ένα δερματολόγο, ώστε να γίνει κλινική εξέταση. Συνήθως είναι ορατά με γυμνό μάτι και ο γιατρός μπορεί να τα εντοπίσει μέσω απλής εξέτασης. Απαιτείται ωστόσο και τεστ ΠΑΠ, καθώς και κολποσκόπηση. Αναλόγως με την περιοχή στην οποία εντοπίζονται μπορεί να χρειαστεί να κάνεις και πρωκτοσκόπηση.
“Μην αμελείς τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με τεστ ΠΑΠ και γυναικολογικό έλεγχο. Ένα μη παθολογικό αποτέλεσμα τη μία χρονιά, δεν εξασφαλίζει ότι την επόμενη θα συμβεί το ίδιο.”
Κονδυλώματα Πρωκτού
Τα κονδυλώματα στον πρωκτό έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οφείλονται στη μόλυνση από τον ιό HPV και αποτελούν τη βασικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου στον πρωκτό. Για την καλύτερη διάγνωσή τους εφαρμόζεται τεστ ΠΑΠ πρωκτού, κατά τη διάρκεια του οποίου λαμβάνεται δείγμα υγρού από την περιοχή για κυτταρολογικό έλεγχο (εφαρμογή μεθόδων όπως η PCR και ο in situ υβριδισμός). Πρόκειται για μία απλή εξέταση, πολύ οικονομική και πολύ σύντομη σε διάρκεια. Τα αποτελέσματά της είναι διαθέσιμα σε 1-2 μέρες.
Η διαδικασία είναι απλή. Εισάγεται ένας βαμβακοφόρος στυλεός στο πρωκτικό κανάλι και με περιστροφική κίνηση συλλέγεται δείγμα από το βλεννογόνο, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται για κυτταρολογική μελέτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν αν υπάρχει λοίμωξη από HPV, αλλά και αν υπάρχει αλλοίωση.
Τα κονδυλώματα πρωκτού εμφανίζονται κυρίως σε:
- Ομοφυλόφιλους άνδρες
- Γυναίκες θετικές στον ιό HPV
- Άνδρες και γυναίκες με περιπρωκτικά κονδυλώματα
- Άνδρες και γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων
Αν δεν υπάρχουν ευρήματα HPV λοίμωξης η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 έτη. Αν το εύρημα είναι θετικό, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ορθοσιγμοειδοσκόπηση, μια εξέταση που προσφέρει τόσο λεπτομερή διάγνωση όσο και θεραπεία μέσω καυτηριασμού. Αν οι βλάβες είναι εκτεταμένες μπορεί να χρειαστεί ειδική χειρουργική επέμβαση αφαίρεσής τους.
Να θυμάσαι ότι το τεστ ΠΑΠ πρωκτού δεν είναι μέθοδος ανίχνευσης μικροβίων ή ΣΜΝ, αλλά μόνο καρκινικών αλλοιώσεων.
“Τα κονδυλώματα πρωκτού αφορούν όλο και περισσότερους άνδρες και γυναίκες και δυστυχώς παραμένουν αδιάγνωστα ή αντιμετωπίζονται ατελώς. Η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων, καθώς και ο συχνός επανέλεγχος μετά τη θεραπεία είναι δυο παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σωστή αντιμετώπιση, καθώς και στο να σας αποφορτίσουν από το άγχος που μπορεί να σας δημιουργεί αυτή η κατάσταση.”
Διάγνωση
Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε γιατρό για τη διάγνωση, διότι θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια άλλη πάθηση που μοιάζει με αυτήν και παρουσιάζεται με τα ίδια συμπτώματα.
Πολλές φορές μπορεί να τα μπερδέψουμε με σπίλους, απλά σπυράκια, κρεατοελιές ή και αιμορροΐδες. Αν προσπαθήσεις να καταλάβεις από φωτογραφίες τι έχεις, το πιθανότερο είναι να μπερδευτείς και να βγάλεις λάθος διάγνωση. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα προλάβεις στην αρχή.