Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Συχνές ερωτήσεις για τον καρκίνο του μαστού

1.Τι είναι ο καρκίνος του μαστού? Είναι η ανεξέλικτη και συνεχής ανάπτυξη των κυττάρων του μαζικού αδένα, δηλαδή του αδένα που αποτελεί το μαστό στις γυναίκες.  

2.Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού σήμερα? Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα από τα συχνότερα νεοπλάσματα, που παρατηρούνται στις γυναίκες παγκοσμίως, και συγκεκριμένα το τρίτο πιο συχνό νεόπλασμα μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

3.Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαγνωσθεί και στους άνδρες? Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται και σε άνδρες, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιος, αφού αφορά μόλις στο 1% όλων των διαγνωσμένων καρκίνων στον ανδρικό πληθυσμό.

4.Υπάρχει προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο τού μαστού? Ο έλεγχος των μαστών με την εξέταση της μαστογραφίας ανά τακτά διαστήματα (κάθε 2 χρόνια) πρέπει να γίνεται σύμφωνα τις οδηγίες του ιατρού. Μετά την εμμηνόπαυση, ο έλεγχος είναι πιο συχνός, δηλαδή μία φορά κάθε χρόνο.

5.Τι είναι η μαστογραφία? Είναι ένα είδος ακτινογραφίας–απεικονιστικού ελέγχου των μαστών, που απεικονίζει το μαζικό αδένα και τις τυχόν αλλοιώσεις που αναπτύσσονται μέσα σε αυτόν.

6.Τι σημαίνει ‘αυτοεξέταση’ των μαστών? Είναι φυσική εξέταση των μαστών από την ίδια τη γυναίκα. Ο προσωπικός ιατρός ενημερώνει και μαθαίνει τη γυναίκα για αυτή τη διαδικασία.

7.Πότε εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού? Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 50 ετών (μεταεμμηνοεπαυσιακή περίοδος), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρουσιάζεται και σε μικρότερες ηλικίες σπανιότερα.

8.Ποιά είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού? Τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν σε ολόκληρο το μαστό ή σε ένα μέρος αυτού. Είναι μη ειδικά, όπως οίδημα (πρήξιμο), ερεθισμός, δερματικό έλκος που δεν επουλώνεται, δερματική αλλοίωση, όπως σκληρία ή εικόνα όμοια με το φλοιό πορτοκαλιού (φλούδα από πορτοκάλι). Άλλα συμπτώματα αφορούν αλλοιώσεις της θηλής (εισολκή ή έκκριμα υγρού). Η ψηλάφηση μορφώματος κατά την αυτοεξέταση αποτελεί συνήθως ένα από τα πρώτα κλινικά σημάδια, το οποίο οφείλει η γυναίκα να αναφέρει στο γυναικολόγο της.

9.Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του μαστού? Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει τη φυσική εξέταση από τον θεράποντα ιατρό, τη μαστογραφία, και τέλος τη βιοψία της ύποπτης βλάβης.

10.Ποιος ο ρόλος της ιστολογικής έκθεσης (αποτέλεσμα βιοψίας) για τη θεραπεία και την πρόγνωση του καρκίνου του μαστού? Η ιστολογική έκθεση είναι πάντα απαραίτητη και δείχνει τον τύπο του καρκίνου του μαστού, αλλά και άλλες πληροφορίες (ανοσοϊστοχημεία, ορμονικοί υποδοχείς του όγκου), στοιχεία τα οποία έχουν καθοριστικό ρόλο για την πρόγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

11.Υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ? Η ηλικία, η κληρονομικότητα, η πρώιμη έναρξη έμμηνου ρύσης (περίοδος), η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη οιστρογόνων τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, γυναίκες που δεν γέννησαν ή δεν είχαν τελειόμηνη κύηση, η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα, αποτελούν παράγοντες που προδιαθέτουν για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

12.Πως επηρεάζει η ηλικία την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού? Ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την ηλικία των γυναικών. Έτσι, γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν 0,5% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Στη δεκαετία 40-50, ο κίνδυνος ανέρχεται στο 4%, ενώ στις γυναίκες άνω των 60 ετών ο κίνδυνος γίνεται μεγαλύτερος από 7%.

13.Πως επηρεάζει η κληρονομικότητα την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού? Οι συγγενείς πρώτου βαθμού (κόρες, αδελφές, μητέρες) γυναικών, οι οποίες νόσησαν από καρκίνο του μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να νοσήσουν και οι ίδιες, γι’ αυτό και ο προληπτικός έλεγχος τέτοιων γυναικών πρέπει απαραίτητα να αρχίζει σε μικρότερη ηλικία και να είναι τακτικός και ενδελεχής.

14.Ποία είναι η θεραπεία του καρκίνου του μαστού ? Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται χειρουργικά, με ορμονοθεραπεία, με χημειοθεραπεία και με ακτινοθεραπεία. Συνήθως, η θεραπεία του καρκίνου του μαστού αποτελεί συνδυασμό των παραπάνω προσεγγίσεων, ανάλογα με την ασθενή.

15.Ποιά είναι η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού ? Οι συνηθέστερες χειρουργικές επεμβάσεις είναι η ογκεκτομή, η τεταρτοεκτομή και η ριζική τροποποιημένη μαστεκτομή. Η ογκεκτομή και η τεταρτοεκτομή αποτέλουν επεμβάσεις στις οποίες αφαιρείται ο όγκος, ενώ διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος του μαστού, ενώ η μαστεκτομή είναι επέμβαση κατά την οποία γίνεται αφαίρεση όλου του αδένα του μαστού. Τις περισσότερες φορές γίνεται παράλληλα και λεμφαδενικός καθαρισμός της μασχάλης.

16.Τι είναι η μαστεκτομή ? Αποτελεί χειρουργική μέθοδο, που περιλαμβάνει αρκετές επεμβάσεις διαφορετκού τύπου, με σκοπό να γίνει χειρουργική αφαίρεση του μαζικού αδένα. Οι πιο συχνές μαστεκτομές είναι: υποδόριος μαστεκτομή, απλή μαστεκτομή, τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή και ριζική μαστεκτομή.

17.Ποιος είναι ο στόχος της ορμονοθεραπείας ? Στόχος της θεραπείας με ορμόνες (χάπια) είναι να χαμηλώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό της ασθενούς ή να περιορίσει τη σύνδεση των καρκινικών κυττάρων με τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα (γυναικεία ορμόνη) παίζουν σημαντικό ρόλο στη ανάπτυξη και διατήρηση του καρκίνου του μαστού.

18.Υπάρχουν πολλοί τύποι ορμονοθεραπείας ? Υπάρχουν τρείς μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων – ορμονών: οι αναστολείς της αρωματάσης, οι εκλεκτικοί ρυθμιστές των υποδοχέων των οιστρογόνων και τα αντι-οιστρογόνα.

19.Όλες οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού πρέπει να λαμβάνουν ορμονοθεραπεία ? Η ορμονοθεραπεία αποτελεί μέρος της θεραπείας εκείνων των ασθενών, στις οποίες ο καρκίνος του μαστού βρέθηκε ότι είχε υποδοχείς συγκεκριμένων ορμονών από τη βιοψία, που γίνεται μετά τη χειρουργική επέμβαση, με ανοσοϊστοχημική μέθοδο.

20.Όλες οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού πρέπει να λάβουν χημειοθεραπεία μετά το χειρουργείο ?Η χημειοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, αλλά η απόφαση χορήγησής της μετεγχειρητικά εξαρτάται αποκλειστικά από ττην πρόγνωση και τους παράγοντες κινδύνου, όπως αυτοί διαμορφώνονται μετά τη χειρουργική επέμβαση.

21.Υπάρχουν πολλά είδη χημειοθεραπείας για τον καρκίνο του μαστού ? Οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες και οι συνδυασμοί αυτών χορηγούνται ανάλογα με τα ιστολογικά χαρακτηριστικά του νεοπλάσματος και την έκτασή του.

22.Τι είναι η στοχεύουσα θεραπεία? Είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή κάτι διαφορετικό ? Αποτελεί ένα σύγχρονο όπλο στη φαρέτρα κατά του καρκίνου του μαστού. Σε συνδυασμό με την κλασική χημειοθεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου, με λιγότερες παρενέργειες. Υπάρχουν δυο κατηγορίες μορίων στοχεύουσας θεραπείας: τα μικρά μόρια και τα μονοκλωνικά αντισώματα (μεγαλύτερα μόρια).

23.Πρέπει όλες οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού να λάβουν στοχεύουσα θεραπεία με τα νέα αυτά μόρια ? Η στοχεύουσα θεραπεία χορηγείται μόνο στις ασθενείς εκείνες, οι οποίες έχουν συγκεκριμένα ανοσοϊστοχημικά χαρακτηριστικά στη βιοψία του όγκου τους.

24.Ποιός είναι ο σκοπός της ακτινοθεραπείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού ? Σκοπός της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού είναι να καταστρέψει τυχόν καρκινικά κύτταρα, τα οποία μπορεί να παρέμειναν μετά τη χειρουργική εξαίρεση του νεοπλάσματος και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκ νέου του όγκου στο συγκεκριμένο σημείο έως και 70%.

25.Σε ποιόν γιατρό πρέπει να απευθυνθεί η ασθενής με καρκίνο του μαστού ? Ο Ογκολόγος- παθολόγος είναι εκείνος, που οφείλει να έχει τον έλεγχο της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, αλλά και της μελλοντικής παρακολούθησης της πορείας της ασθενούς.

26.Τι ακολουθεί μετά το τέλος της θεραπείας ? Η ασθενής ακολουθεί πρόγραμμα τακτικού ελέγχου με απεικονιστικές και αιματολογικές εξετάσεις σε τακτά διαστήματα, τα οποία προσδιορίζει ο θεράπων ιατρός.

27.Μπορεί να γίνει αποκατάσταση της εξωτερικής εμφάνισης στη περιοχή της αφαίρεσης του μαστού μετά την μαστεκτομή και τη χημειοθεραπεία ? Μπορεί να γίνει σαφώς και μόνον μετά το πέρας της χημειοθεραπείας, με ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και φέρουν προθέματα, πάντα από εξειδικευμένο χειρουργό.

28.Μπορεί να γίνει χειρουργική αποκατάσταση του μαστού μετά από τη μαστεκτομή ? Είναι εφικτή η χειρουργική αποκατάσταση, πάντα μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα μετά το τέλος της θεραπείας και από εξειδικευμένο γιατρό.

29.Μπορεί η χειρουργική αποκατάσταση να προκαλέσει υποτροπή του καρκίνου του μαστού ? Τα δεδομένα, που ισχύουν μέχρι σήμερα δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

30.Το πρόθεμα σιλικόνης επηρεάζει το αποτέλεσμα της μαστογραφίας που θα ακολουθήσει μετά από θεραπεία για καρκίνο μαστού ? Σε σπάνιες περιπτώσεις το πρόθεμα μπορεί να προκαλέσει συγκάλυψη της τοπικής υποτροπής της νόσου.

31.Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος και να τεκνοποιήσει μετά από θεραπεία για καρκίνο μαστού ? Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, πάντα όμως σε συνεννόηση και κάτω από τις οδηγίες και την παρακολούθηση του θεράποντος γιατρού.

32.Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας μετά τη θεραπεία για καρκίνο μαστού ? Η ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα γονιμότητας, λόγω της χημειοθεραπείας. Ο θεράπων ιατρός μπορεί να την καθοδηγήσει πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας, αλλά και μετά το πέρας αυτής. 33.Ποιές ασθενείς πρέπει να λάβουν ακτινοθεραπεία μετά το χειρουργείο ? Η ακτινοθεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη σε ασθενείς, που έχουν υποβληθεί σε απλή ογκεκτομή, ενώ σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Εξαρτάται από συγκερκιμένους παράγοντες, όπως το μέγεθος του όγκου και πόσοι μασχαλιαίοι λεμφαδένες βρέθηκαν διηθημένοι από τη νόσο στη βιοψία του χειρουργείου.

Λέξεις Κλειδιά

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος