Τα γεννητικά κονδυλώματα αναπτύσσονται σε άνδρες και γυναίκες ως αποτέλεσμα μόλυνσης από ορισμένους τύπους του ιού γνωστού ως ιό ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Είναι η δεύτερη πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Μερικές φορές μπορούν να μεταφερθούν σε παιδιά κατά τη διάρκεια του τοκετού, μέσω μολυσμένου κόλπου. Ο ιός HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει κονδυλώματα σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στο εσωτερικό του στόματος, και στην άνω αναπνευστική οδό. Η τελευταία εμφανίζεται σε μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλώωση.
Ο ρόλος του HPV στα γεννητικά κονδυλώματα Οι τύποι HPV 6 και 11 είναι υπεύθυνοι για 9 από τα 10 κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν στον σχηματισμό κονδυλωμάτων στον επιπεφυκότα, τη ρινική κοιλότητα, το στόμα ή το λάρυγγα. Ωστόσο, οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV είναι εντελώς ασυμπτωματικές. Η λοίμωξη από τον HPV είναι τόσο συχνή που οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο (συνήθως χωρίς να το γνωρίζουν) κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι τύποι HPV όπως τα 16, 18, 31, 33 και 35 προκαλούν επίσης κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, αλλά συνήθως απαιτείται η παρουσία HPV 6 ή 11. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι επίπεδα, σαρκώδη, μεγάλα ή μικρά εξογκώματα που αναπτύσσονται μέσα ή κοντά στις γεννητικές περιοχές. Μερικές φορές εμφανίζονται σε ένα πυκνό σύμπλεγμα που μοιάζει με ένα κουνουπίδι. Μπορεί να βρίσκονται στον κόλπο, τον αιδοίο, το πέος, τον πρωκτό, το όσχεο, τον τράχηλο, την ουρήθρα και τις βουβωνικές παθήσεις ή το ανώτατο σημείο του μηρού.
Μετάδοση του HPV Ένας ασθενής με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορεί επίσης να διαχέει τη λοίμωξη σε άλλη περιοχή του σώματος. Έτσι, η επαφή με το χέρι ή η επαφή με το μολυσμένο όργανο μπορεί να περάσει τον ιό HPV από τόπο σε τόπο και από άτομο σε άτομο. Τα κονδυλώματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν μέσα στο στόμα, αλλά αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων δεν διαδίδονται με τη χρήση κοινών αντικειμένων όπως κύπελλα, πετσέτες, πιάτα ή μαχαιροπίρουνα. Η παρουσία της μόλυνσης απαιτεί από τον ασθενή να υιοθετήσει ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά για να αποφύγει τη διάδοση της μόλυνσης σε σεξουαλικούς συντρόφους. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν δυσφορία ή φαγούρα. Τα κονδυλώματα μπορεί επίσης να φλεγμονή και αιμορραγία. Μερικές φορές κονδυλώματα στην ουρήθρα μπορούν επίσης να αλλάξουν τη ροή των ούρων.
Μερικοί τύποι HPV προκαλούν κονδυλώματα για να σχηματίσουν τα πόδια και τα δάκτυλα των ποδιών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ασθενείς καλούνται να εξασφαλίσουν ότι τα πόδια τους καλύπτονται κατάλληλα όταν χρησιμοποιούν δημόσιες πισίνες και γυμναστήρια, όπου ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα άτομα με γυμνά πόδια. Η εμφάνιση κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων δεν συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σεξουαλική επαφή Η αποχή από το φύλο ή η ύπαρξη ενός μόνο συνεργάτη είναι τρόποι για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης HPV.
Εμβόλια Ο τύπος HPV 6 και ο τύπος 11 είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι. Αυτά μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός όταν χορηγείται σε κορίτσια ηλικίας 11-12 ετών πριν από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής.
Αφαίρεση των κονδυλωμάτων Οι κονδυλωμάτων μπορούν να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Όποια και αν είναι η μέθοδος που υιοθετείται, οι ασθενείς καλούνται να αποφύγουν τη σεξουαλική επαφή μέχρι να εξαφανιστούν πλήρως τα κονδυλώματα. Επιπλέον, συνιστάται ιδιαίτερα στους ασθενείς να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη φραγμού, όπως προφυλακτικά καλής ποιότητας κατά της μετάδοσης HPV για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την εξαφάνιση όλων των ορατών σημείων των κονδυλωμάτων. Αυτό ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μετάδοσης της λοίμωξης από αδρανοποιημένο ιό εντός της περιοχής που έχει υποστεί αγωγή. Πολλές από τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται κλινικά είναι λιγότερο αποτελεσματικές σε άτομα που καπνίζουν.
Κρυοθεραπεία Πρόκειται για μια τεχνική θεραπείας που παγώνει τους κονδυλωμάτων χρησιμοποιώντας υγρό άζωτο, μετά από τον οποίο οι κονδυλωμασίες συρρικνώνονται και πέφτουν. Οι ασθενείς εμφανίζουν συχνά αίσθημα καύσου. Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική με μικρά κονδυλώματα.
Ηλεκτροχειρουργική Σε αυτή τη διαδικασία, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης αφαιρεί την κονδυλωσία με τη βοήθεια εστιασμένης ηλεκτρικής ενέργειας που διέρχεται από μεταλλικό βρόχο. Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα παράγει καύση του ιστού σε επαφή με αυτό, η διαδικασία συνήθως εκτελείται υπό γενική ή περιφερειακή αναισθησία.
Εκτομή Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των σκληρών κονδυλωμάτων, όπως αυτά που εμφανίζονται σαν ένα κουνουπίδι. Χρησιμοποιείται ένα απότομο νυστέρι για την εκτομή του δέρματος και της σάρκας στη βάση του κονδυλώματος και την απομάκρυνση του εντελώς, μετά από την οποία τεντώνεται η τομή. Λέιζερ Είναι επίσης δυνατό να κάψετε τα κονδυλώματα με τη βοήθεια ενός στοχευμένου λέιζερ. Αυτό απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Ο ασθενής λαμβάνει συνήθως ένα γενικό ή τοπικό αναισθητικό.
Κρέμες Ορισμένες συγκεκριμένες αντιιικές κρέμες έχουν αναπτυχθεί για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων. Αυτά είναι διαθέσιμα με ιατρική συνταγή από τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης, ανάλογα με τον τύπο των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.