Η ακριβής αιτία του καρκίνου του προστάτη δεν είναι ακόμη γνωστή. Ενώ ορισμένοι από τους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν σε αυτόν τον καρκίνο, όπως το οικογενειακό ιστορικό και η εθνικότητα, δεν μπορούν να τροποποιηθούν, άλλοι όπως οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να τροποποιηθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του καρκίνου.
Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες
Μερικά παραδείγματα των μη τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν:
- Ηλικία – Ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται ο καρκίνος των ηλικιωμένων ανδρών. Η κατάσταση είναι σπάνια σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ περίπου το 80% των ανδρών ηλικίας άνω των 80 ετών θα έχουν κάποιου βαθμού καρκίνο του προστάτη
- Εθνότητα και φυλή – Για λόγους που δεν είναι ακόμη κατανοητοί, ο καρκίνος του προστάτη φαίνεται να είναι πιο συχνός σε άνδρες αφρο-καραϊβικής ή αφροαμερικανικής καταγωγής από ό,τι σε άλλες φυλετικές ομάδες. Οι Τζαμαϊκανοί άνδρες αφρικανικής καταγωγής διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν τον καρκίνο. Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες ασιατικής-αμερικανικής καταγωγής και οι ισπανόφωνοι/λατίνοι άνδρες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τον καρκίνο από τους μη Ισπανόφωνους λευκούς άνδρες.
- Γενετική προδιάθεση – Έχουν εντοπιστεί αρκετά γονίδια που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, οι άνδρες με συγγενείς άρρενες πρώτου βαθμού (όπως πατέρες ή αδέρφια) που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτόν τον καρκίνο από τους άνδρες που δεν έχουν τέτοιο συγγενή. Η έρευνα δείχνει ότι οι κληρονομικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 , τα οποία ήδη ενδείκνυνται για καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών, μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στον καρκίνο του προστάτη.
Παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προληφθούν ή να τροποποιηθούν
Μερικά παραδείγματα των μέτρων που μπορούν να λάβουν οι άνδρες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν:
- Διατροφή – Αν και ο ακριβής ρόλος που παίζει η διατροφή στον καρκίνο του προστάτη δεν είναι ξεκάθαρος, μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αλλά χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, από την άλλη, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο. Τα τρόφιμα που θεωρούνται προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όπως ο σολομός και το σκουμπρί, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και σπόροι και λαχανικά πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και οι ντομάτες. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D, E και C μπορεί να παρέχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη.
- Μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
- Η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη σε διάφορες μελέτες και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε μια πιο επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη που είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε προχωρημένη νόσο και θάνατο.
- Η τακτική σωματική δραστηριότητα και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι μέτρα που μπορούν να λάβουν οι άνθρωποι, τα οποία όμως αποτρέπουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και επίσης μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής σε όσους έχουν ήδη λάβει θεραπεία για την πάθηση.
- Η έκθεση σε ορισμένες επικίνδυνες ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον έχει προταθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Για παράδειγμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πυροσβέστες που εκτίθενται σε τοξικά υλικά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.
- Όσοι έχουν προστατίτιδα ή φλεγμονή του προστάτη και προστατικές λοιμώξεις έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η κατάλληλη και έγκαιρη αντιμετώπισή τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.