Εξέταση αίματος Οι εξετάσεις αίματος θα ληφθούν με σκοπό να ελεγχθεί η γενική κατάσταση της υγείας σας, με μια γενική αίματος αλλά και με δείκτες της νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας.
Κυστεοσκόπηση
Αυτή πραγματοποιείται με την είσοδο ενός λεπτού εργαλείου διά μέσου της ουρήθρας και με την χρήση ειδικών φακών με οπτικές ίνες γίνεται η λήψη της εικόνας και ή μεγέθυνση της στο μόνιτορ όπου εξετάζονται με λεπτομέρεια όλα τα τμήματα της ουροδόχου κύστεως για τυχόν ύπαρξη αλλοιώσεων, χρόνιων φλεγμονών , μικρολιθιάσεων , εκκολπωμάτων και φυσικά για εμφάνιση καρκινικών βλαβών. Η κυστεοσκόπηση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Ένα αναισθητικό τοποθετείται στο άνοιγμα της ουρήθρας σας (η άκρη του πέους ή ακριβώς πάνω από τον κόλπο). Η αναισθησία θα αρχίσει να λειτουργεί μετά από μερικά λεπτά. Ο γιατρός στη συνέχεια θα περάσει απαλά το κυστεοσκόπιο από την ουρήθρα σας προς την ουροδόχο κύστη.
Ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και μπορείτε συνήθως να πάτε στο σπίτι μετά από την ολοκλήρωσή της. Μπορεί να παρουσιάσετε έναν ήπιο πόνο όταν ουρήσετε για πρώτη φορά μετά τη εξέταση και μπορεί να υπάρχει λίγο αίμα στα ούρα σας για τις δύο πρώτες ημέρες. Εάν τυχόν παρατηρήθηκαν παθολογικές περιοχές που θα μπορούσαν να είναι καρκίνος της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της κυστεοσκόπησης, μικρά κομματάκια ιστού μπορούν να αφαιρεθούν (βιοψία) από αυτές τις περιοχές. Εναλλακτικά, μπορεί να σας ζητηθεί να επιστρέψετε στο νοσοκομείο για μια δεύτερη κυστεοσκόπηση, όπου μπορούν να ληφθούν βιοψίες υπό γενική αναισθησία.
Φωτοδυναμική κυστεοσκόπηση
Η φωτοδυναμική διάγνωση εκμεταλλεύεται τη φωτοδραστικότητα κάποιων ουσιών, με στόχο να ενισχύσει την οπτική οριοθέτηση ανάμεσα στο φυσιολογικό και στο νεοπλασματικό ιστό. Μετά από την ενδοκυστική εφαρμογή μιας ουσίας (ALA) υπάρχει επιλεκτική της συσσώρευση στα ουροθηλιακά νεοπλασματικά κύτταρα. Όταν αυτά διεγείρονται με φως συγκεκριμένου μήκους κύματος (400nm), φθορίζουν και φαίνονται κόκκινα έως ιώδη, σε αντίθεση με το φυσιολογικό βλεννογόνο που φαίνεται μπλε. Υπερηχογράφημα Η εξέταση αυτή χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα από το εσωτερικό του σώματος. Μπορεί να δείξει ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος(κύστη, ουρητήρες, νεφροί).
Θα σας ζητηθεί να πιείτε πολλά υγρά πριν από τη εξέταση σας έτσι ώστε κύστη σας είναι πλήρης και μπορεί να φανεί καθαρά. Καθώς είστε ξαπλωμένος ανάσκελα, ένα τζελ απλώνεται πάνω στο δέρμα της κοιλιάς σας. Μια μικρή συσκευή περίπου σαν ένα μικρόφωνο εφαρμόζει στην κοιλιά σας και εκπέμπει ηχητικά κύματα τα οποία αντανακλούν στα διάφορα όργανα και δομές στο εσωτερικό του σώματος και μετατρέπονται σε εικόνα από έναν υπολογιστή σε ένα μόνιτορ. Η εξέταση είναι ανώδυνη, εντελώς ακίνδυνη και διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Μόλις τελειώσει, μπορείτε να αδειάσετε την κύστη σας.
Κυτταρολογική εξέταση ούρων
Αυτή ή εξέταση αναφέρεται σε λήψη δείγματος ούρων για κυτταρολογική παρατήρηση. Είναι καλύτερο να γίνεται με την χρήση μικρού καθετήρα πού εισάγεται στην ουροδόχο κύστη και με ειδικούς χειρισμούς μέσω μιας ειδικά προσαρμοσμένης σύριγγας λαμβάνονται ούρα μετά από έκπλυση της κύστης. Η λήψη τριών (3) δειγμάτων ούρων με τον ανωτέρω περιγραφόμενο τρόπο μέσα σε λίγες ημέρες , δηλαδή ανά 2 ή 3 ημέρες αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες εύρεσης καρκινικών κυττάρων, μειώνοντας τις πιθανότητες για ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα (θετικά αποτελέσματα στο 75-80%). Αντίθετα η απλή λήψη δειγμάτων ούρων ενέχει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο να ξεφύγει ή διάγνωση αφού ή ικανότητα ανεύρεσης νεοπλασματικών κυττάρων δεν ξεπερνά το 40-50%.
Ανίχνευση καρκινικών δεικτών στα ουρα
Η ύπαρξη δεικτών στα ούρα βοηθά στη διάγνωση του καρκίνου από το μεταβατικό επιθήλιο.
--Το αντιγόνο του όγκου της κύστης (BTAbladdertumorantigen) ανιχνεύει ουσίες που εκκρίνονται από το εξωκυττάριο στρώμα όταν υπάρχει καρκίνος της κύστης. Δυστυχώς το BTA δεν έχει σημαντική ευαισθησία στο να ανιχνεύει χαμηλού βαθμού κακοήθειας όγκους.
--Το NMP22 παράγεται από τη μιτωτική πρωτεϊνική μηχανή της πυρηνικής ουσίας των κυττάρων.
Η ευαισθησία του NMP22 στην ανίχνευση του χαμηλού βαθμού κακοήθειας όγκων είναι μεγαλύτερη από αυτή του BTA ή της κυτταρολογικής των ούρων και είναι περίπου 70%.
Ενδοφλέβια πυελογραφία
Η ενδοφλέβια πυελογραφία (ή ενδοφλέβια ουρογραφία) είναι μια εξέταση η οποία δίνει πολύτιμες πληροφορίες τόσο για τη λειτουργία όσο και τη μορφολογία του ουροποιητικού. Η εξέταση περιλαμβάνει ακτινογραφίες ΝΟΚ αφού όμως προηγουμένως έχει γίνει έγχυση ενδοφλεβίου σκιαγραφικού ώστε να απεικονιστούν τα νεφρά και όλο το ουροποιητικό. Μπορεί σε αυτή την εξέταση να φανούν διάφορες παθήσεις όπως καρκίνος του νεφρού ή της κύστης, πέτρες, απλές κύστεις των νεφρών αλλά και να πάρει ο ιατρός έμμεσες πληροφορίες για το πως λειτουργούν οι νεφροί.
Κύριες αντενδείξεις για την εξέταση είναι η νεφρική ανεπάρκεια και η αλλεργία στο σκιαγραφικό. Για την επιτυχία της εξέτασης χρειάζεται να προηγηθεί καθαρισμός του εντέρου (με κάποιο καθαρτικό ή κλύσμα). CT (αξονική τομογραφία) Η υπολογιστική ή αξονική τομογραφία αποτελεί μη επεμβατική μέθοδο απεικόνισης των εσωτερικών οργάνων του σώματος. Η «καρδιά» του συστήματος αποτελείται από μια ειδική διάταξη σε σχήμα «δακτυλιδιού» όπου βρίσκεται η λυχνία παραγωγής ακτίνων Χ, ενώ αντιδιαμετρικά βρίσκονται τοποθετημένοι οι ανιχνευτές.
Οι τελευταίοι, μετρούν την ποσότητα των ακτίνων Χ που διαπερνούν το σώμα, συλλέγοντας τεράστιο όγκο δεδομένων, που έπειτα τον μετατρέπουν σε εικόνα. Στη συνέχεια, την αλληλουχία των εικόνων που αποτελούν πια τη συνολική μας εξέταση, μπορούμε να την εκτυπώσουμε σε ειδικό φιλμ ή να την μελετήσουμε σε οποιαδήποτε οθόνη υπολογιστή.Στις περισσότερες εξετάσεις αξονικής τομογραφίας δεν απαιτείται καμία προετοιμασία, παρά μόνο σε εξετάσεις κοιλίας, όπου ο εξεταζόμενος καλείται να είναι νηστικός για 3 ώρες περίπου πριν την εξέταση. Στις περιπτώσεις που θα πρέπει να μελετήσουμε την αιματική ροή σε μια αλλοίωση (οι καρκίνοι έχουν πλούσια αιματική ροή), ή να διαφοροδιαγνώσουμε διάφορες αλλοιώσεις, χορηγούμε σκιαγραφικό υλικό ενδοφλεβίως.
Επίσης χορηγούμε σκιαγραφικό από του στόματος όταν θέλουμε να κάνουμε εξέταση κοιλίας για να απεικονισθούν και διαχωριστούν ικανοποιητικά οι εντερικές έλικες. Η δόση ακτινοβολίας της Α.Τ. είναι μεγαλύτερη από τις απλές ακτινογραφίες. Η εξέταση δεν είναι χρονοβόρος και ειδικά με τα καινούργια μηχανήματα έχει περιορισθεί αρκετά π.χ. η εξέταση άνω και κάτω κοιλίας διαρκεί περίπου έξι λεπτά. Χρονοβόρος είναι όταν γίνονται 2 ή 3 εξετάσεις μαζί, όταν επαναλαμβάνεται η εξέταση με σκιαγραφικό υλικό ενδοφλεβίως ή όταν γίνονται επεμβατικές εξετάσεις δηλαδή βιοψία ή παροχέτευση υγρού. MRI (μαγνητική τομογραφία) Ο εξεταζόμενος τοποθετείται εντός ισχυρού μαγνητικού πεδίου (τουλάχιστον 1.5 Tesla-15.000 φορές ισχυρότερο από το μαγνητικό πεδίο της γης).
Η Μαγνητική Τομογραφία
είναι μια νέα ιατρική διαγνωστική μέθοδος που χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να απεικονίσει τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία Χ και δεν έχει καμία βλαβερή επίδραση στον οργανισμό του ανθρώπου. Είναι ανώδυνη και μπορεί να επαναληφθεί όσο συχνά χρειάζεται χωρίς κίνδυνο. Οι εικόνες που λαμβάνει ο Μαγνητικός Τομογράφος έχουν εξαιρετική ευκρίνεια και επιτρέπουν στους εξειδικευμένους Ιατρούς Ακτινολόγους να διαγνώσουν με ακρίβεια την ύπαρξη ή την απουσία κάποιας βλάβης στα εξεταζόμενα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Είναι ίσως η καταλληλότερη εξέταση για αυτή τη περιοχή του σώματος (χαμηλότερο τμήμα της κοιλιάς).
Σπινθηρογράφημα οστών
Αρχικά, γίνεται η χορήγηση ραδιοφαρμάκου στον εξεταζόμενο (Τεχνήτιο). Το ραδιοφάρμακο συγκεντρώνεται στα οστά μετά από 3 ώρες και στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας ειδικής κάμερας (γ-κάμεραα) ανιχνεύεται η κατανομή του ραδιοφαρμάκου στα οστά και οι πληροφορίες καταγράφονται και επεξεργάζονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στις εικόνες που λαμβάνονται φαίνεται συνήθως όλος ο σκελετός και ορισμένες φορές μπορεί να εξεταστεί με λεπτομέρεια ένα συγκεκριμένο μέρος του. Αποτελεί μια ανώδυνη και ασφαλή εξέταση αφού οι ποσότητες ραδιοφαρμάκου που χρησιμοποιούνται είναι τόσες ώστε να επιτευχθεί η μικρότερη έκθεση του εξεταζομένου στην ακτινοβολία. Θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση επαφή με έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά για διάστημα τουλάχιστον 48 ωρών και θα πρέπει να διατηρείται μια απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους υπόλοιπους. Για το ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποφεύγονται ο ύπνος στο ίδιο κρεβάτι με άλλο άτομο και η σεξουαλική επαφή. Συστήνεται η συχνή λήψη υγρών, καθώς επιτυγχάνει την ταχύτερη αποβολή του Τεχνητίου από τον οργανισμό.