Είναι η διάταση των γαλακτοφόρων πόρων και είναι μια καλόηθης (όχι καρκίνος) κατάσταση του μαστού. Προκαλείται από φυσιολογικές αλλαγές του μαστού που συμβαίνουν με την ηλικία, και δεν είναι τίποτα το ανησυχητικό...
Ο μαστός αποτελείται από λοβία (αδένες που παράγουν γάλα) και πόρους (σωλήνες που μεταφέρουν το γάλα στη θηλή), τα οποία περιβάλλονται από αδενικό, ινώδη και λιπώδη ιστό. Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση και οι μαστοί ωριμάζουν περισσότερο (από 35 ετών και άνω) οι αγωγοί πίσω από τη θηλή μικραίνουν σε μήκος και διευρύνονται. Αυτό ονομάζεται εκτασία τών γαλακτοφόρων πόρων.
Μερικές φορές η έκκριση που παράγεται, συλλέγεται στους διατεταμένους πόρους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του βλεννογόνου των πόρων. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν πόνο, αν και αυτό δεν είναι σύνηθες. Μπορεί επίσης να υπάρξει εκκένωση αυτών των εκκρίσεων μέσω της θηλής, η οποία είναι συνήθως παχύρευστη ή και υδαρής. Μπορεί επίσης να ποικίλει στο χρώμα, και περιστασιακά είναι και αιμορραγική. Σε ορισμένες περιπώσεις επίσης πίσω από τη θηλή ενδέχεται να ψηλαφηθεί ένας όζος-εξόγκωμα.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή ο ιστός στην περιοχή αυτή έχει μολυνθεί ή έχει δημιουργηθεί ουλή. Η θηλή μπορεί να αναστραφεί (τραβιέται προς τα μέσα), καθώς οι πόροι συρρικνώνονται. Πώς γίνεται η διάγνωση; Εφόσον εμφανισθούν τα παραπάνω συμπτώματα, συνιστάται να εξετασθείτε από τον χειρουργό μαστού σας.
Στο χειρουργικό ιατρείο θα υποβληθείτε σε ψηλάφηση του μαστού και πιθανώς θα χρειαστεί μαστογραφία (ακτινογραφία μαστού) και / ή υπερηχογράφημα (που δημιουργεί μια εικόνα του μαστού με τη χρήση υψηλής συχνότητας ηχητικών κυμάτων). Εάν έχετε αιμορραγική έκκριση από τη θηλή, αυτή μπορεί να ελεγχθεί ώστε να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Θεραπεία Στις περισσότερες περιπτώσεις πορεκτασίας δεν χρειάζεται καμία θεραπεία, καθώς είναι ένα φυσιολογικό τμήμα της γήρανσης και οποιαδήποτε συμπτώματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Προσπαθήστε να μην πιέζετε τη θηλή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκροή υγρού.
Αν έχετε πόνο μπορείτε να λάβετε παυσίπονα. Αν συνεχίσετε να έχετε εκροή υγρού από τη θηλή (χωρίς να την πιέζετε) που δεν υποχωρεί, τότε συστήνεται χειρουργική επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί ο πάσχων ή οι πάσχοντες πόροι. Η επέμβαση γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία, και θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ώρες.
Η τομή είναι πολύ μικρή γύρω από τη θηλαία άλω (πιο σκούρα περιοχή του δέρματος γύρω από τη θηλή) και ο χειρουργός σας θα σας καθοδηγήσει πώς να την φροντίσετε μετά την επέμβαση. Θα ενημερωθείτε επίσης σχετικά με την παυσίπονη αγωγή που θα χρειαστεί να λάβετε μετά την επέμβαση, καθώς ο μαστός σας μπορεί να είναι επώδυνος. Η επέμβαση συνήθως αφήνει μια μικρή ουλή που εξαφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου. Μετά την επέμβαση, η θηλή σας μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητη σε σχέση με πριν αν και αυτό συνήθως βελτιώνεται σταδιακά.
Τι σημαίνει αυτό για εσάς Η εμφάνιση της πορεκτασίας δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο μέλλον. Ωστόσο οφείλετε να είστε σε επαγρύπνηση και να συμβουλεύεστε τον χειρουργό σας εάν παρατηρήσετε εμφάνιση νέων συμπτωμάτων ή άλλες αλλαγές στους μαστούς σας.