Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Όγκος στον εγκέφαλο: 7 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις

Ο καρκίνος μπορεί να βρεθεί σε όλα τα σχέδια και τα μεγέθη. Το ίδιο και τα συμπτώματά του. «Το κλειδί για τα συμπτώματα ενός όγκου εξαρτάται κυρίως από την τοποθεσία του», αναφέρει ο Theodore Schwartz, M.D., ένας νευροχειρουργός στο Κέντρο εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης Weill Cornell. Για παράδειγμα, εάν έχεις έναν όγκο κοντά σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου σου που ελέγχει τα χέρια ή την όρασή σου, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία των άκρων ή θολή όραση, κατά τον Schwartz.  

Εάν σκεφτείς ότι κάθε κύτταρο του εγκεφάλου σου μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο-και ότι ο εγκέφαλος ελέγχει ή μεταφράζει πληροφορίες από κάθε μέρος του σώματός σου- η λίστα των πιθανών συμπτωμάτων περιλαμβάνει «οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς», επισημαίνει ο Schwartz. Ωστόσο, κάποια σημάδια και συμπτώματα είναι περισσότερο συνηθισμένα από άλλα. Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις τι πρέπει να έχεις στο νου.

Επιληπτικές κρίσεις Άσχετα από το είδος του καρκίνου, οι κρίσεις επιληψίας αποτελούν συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια του κινδύνου. «Η ενόχληση από τον όγκο κάνει τους νευρώνες του εγκεφάλου να δρουν ανεξέλεγκτα και μπορεί να έχεις και ασυνήθιστες κινήσεις», λέει ο Schwartz. Όπως και οι όγκοι, το ίδιο και οι κρίσεις μπορεί να πάρουν πολλές μορφές. Μπορεί να νιώσεις σπασμούς ολόκληρου του σώματος ή τράνταγμα ή κάμψη που θα περιορίζεται σε ένα άκρο ή σε ένα μέρος του προσώπου σου.

Αδεξιότητα Εάν χάνεις κάποια βήματα στο περπάτημα ή πασχίζεις να διατηρήσεις την ισορροπία σου, αυτού του είδους η αδεξιότητα στα χέρια, τους ώμους ή τα πόδια σου μπορεί να σου χτυπάει το καμπανάκι του καρκίνου. Επίσης, προβλήματα στην ομιλία, την κατάποση ή στον έλεγχο των εκφράσεων του προσώπου αποτελούν κάποιους τρόπους που αυτή η αδεξιότητα θα μπορούσε να εμφανίζεται στο κεφάλι σου, προσθέτει ο Schwartz.

Μούδιασμα «Όπως και η αδεξιότητα, η αίσθηση της έλλειψης της αίσθησης σε κάποιο μέρος του σώματός σου ή του προσώπου σου είναι κάτι που πρέπει να προσέξεις». Συγκεκριμένα, εάν ένας όγκος έχει δημιουργηθεί στη βάση του εγκεφάλου, το μέρος όπου ο εγκέφαλος συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη, μπορεί να βιώσεις απώλεια της αίσθησης ή κάποια αδέξια κίνηση στα χέρια ή τα πόδια.  

Αλλαγές στη μνήμη ή τη σκέψη «Ενώ είναι αλήθεια ότι οι όγκοι μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην συμπεριφορά ή την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, οι μορφές των δραστικών αλλαγών που συχνά ακούς ή βλέπεις ίσως σε ταινίες δεν είναι κάτι το συνηθισμένο», εξηγεί ο Schwartz. Οι άνθρωποι που έχουν κάποιο όγκο στο κεφάλι είναι περισσότερο πιθανό να έχουν προβλήματα στο να θυμηθούν πράγματα, μπορεί να νιώθουν μπερδεμένοι ή να υποφέρουν από λιγότερο έντονα προβλήματα μνήμης.

Ναυτία «Εάν νιώθεις ανακάτεμα ή σαν άρρωστος από το στομάχι σου και ειδικά αν αυτά τα συμπτώματα είναι επίμονα και δεν εξηγούνται με κάποια άλλη πάθηση, μπορεί και να είναι συμπτώματα καρκίνου», επισημαίνει ο Schwartz.

Αλλαγές στην όραση Η θολή όραση, η διπλή όραση και η απώλεια της όρασης συνδέονται με όγκους, κατά τον Schwartz. Επίσης, μπορεί να βλέπεις πλωτά σημεία ή σχήματα, ή αυτό που είναι γνωστό ως “αύρα”. Μη συνηθισμένοι πονοκέφαλοι Μην πανικοβάλλεσαι. Σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι θα υποθέταμε, οι πονοκέφαλοι δεν αποτελούν έναν πρώιμο δείκτη του καρκίνου του εγκεφάλου.

«Μπορεί να προκύψουν λόγω ενός πολύ μεγάλου όγκου, αλλά συνήθως οι πονοκέφαλοι δεν είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζονται», λέει ο Schwartz. Ό,τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζεις

Τι προκαλεί έναν όγκο; Ο Schwartz αναφέρει ότι κάποιες γενετικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του εγκεφάλου. «Αλλά η πλειοψηφία των όγκων παρατηρείται σε ανθρώπους στους οποίους δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου ή παράγοντες προδιάθεσης», εξηγεί. Τα παιδιά και οι ενήλικες άνω των 60 ετών είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν όγκους, αλλά «ο καθένας βρίσκεται σε κίνδυνο ανεξάρτητα από την ηλικία», προσθέτει. Σε αντίθεση με αυτά που μπορεί να έχεις ακούσει, τα κινητά τηλέφωνα δεν αποτελούν έναν γνωστό παράγοντα κινδύνου. «

Πρόκειται για μία κοινή εσφαλμένη αντίληψη, αλλά δεν υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που να μας ωθούν να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και όγκων», εξηγεί. Για μεγάλους ή κακοήθεις όγκους στον εγκέφαλο, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν χειρουργείο, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. ‘Τα καλά νέα: «Πολλοί όγκοι είναι μικροί και καλοήθεις και δεν απαιτούν άμεσα κάποια αντιμετώπιση», λέει ο Schwartz. «Εάν ανιχνευθεί κάποιος, αρκεί να τον παρακολουθούμε συχνά για την ανάπτυξή και τις αλλαγές που μπορεί να παρουσιάσει».

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος