Η πλειονότητα των Αμερικανών δεν γνωρίζει ότι ο HPV, η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στις ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σημαντικών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές εξέπληξαν συγκεκριμένα ένα εύρημα: η μείωση της επίγνωσης ότι ο HPV, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, συνδέεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Σχεδόν όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες και άνδρες μολύνονται από τον HPV κάποια στιγμή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CDC, αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 42 εκατομμύρια Αμερικανοί φέρουν τουλάχιστον ένα στέλεχος του HPV. Περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται κάθε χρόνο.
Στη νέα μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί την Τρίτη στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο, οι ερευνητές ανέλυσαν εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα έρευνας που συλλέχθηκαν από το Health Information National Trends Survey που παρακολούθησε τις γνώσεις των ενηλίκων των ΗΠΑ σχετικά με τη σύνδεση του ιού με τον καρκίνο. Υπήρχαν περίπου 2.000 έως 2.300 ετησίως ερωτηθέντες στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένου του 2014 και ετησίως από το 2017 έως το 2020.
Διαπίστωσαν ότι περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είχαν ακουστά για τον HPV. Από αυτήν την ομάδα το 2020, το 70,2% γνώριζε τη σχέση μεταξύ του ιού και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μια σημαντική πτώση 7,4% από 77,6% το 2014.
«Ήταν πολύ σοκαριστικό για εμάς», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eric Adjei Boakye, βοηθός επιστήμονας στο Σύστημα Υγείας Henry Ford στο Ντιτρόιτ, σχετικά με την πτώση.
Μόνο το 30% περίπου των ανθρώπων που γνώριζαν για τον HPV γνώριζαν επίσης ότι θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο του λαιμού ή του πρωκτού.
Δεν είναι όλοι οι τύποι HPV επικίνδυνοι. Οι περισσότερες λοιμώξεις δεν έχουν συμπτώματα και υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε μερικά χρόνια. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση επιμένει και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Περίπου 47.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με κακοήθειες συνδεδεμένες με τον HPV ετησίως, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του αιδοίου, του στοματοφαρυγγικού (πίσω μέρος του λαιμού), του κόλπου και του πέους, σύμφωνα με το CDC. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο διαδεδομένος, με 13.800 περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας να διαγιγνώσκονται ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την American Cancer Society. Τα προκαρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας διαγιγνώσκονται πολύ πιο συχνά.
Τα νέα ευρήματα έρχονται εν μέσω έξαρσης του σκεπτικισμού για τα εμβόλια και της μείωσης του παιδικού εμβολιασμού στις ΗΠΑ. Υπάρχει εδώ και πολύ καιρό αντίσταση στο εμβόλιο HPV, το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2006 για κορίτσια και νεαρές γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Έκτοτε έχει ενημερωθεί για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού, του στόματος και του κεφαλιού και του τραχήλου σε άνδρες και γυναίκες.
Μεγάλο μέρος του δισταγμού για το εμβόλιο HPV συνδέεται με φόβους για την ασφάλεια και την πεποίθηση ενός «σημαντικού κλάσματος γονέων» ότι το εμβόλιο δεν είναι απαραίτητο, διαπίστωσε μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Infectious Diseases.
Μερικοί γονείς αντιστάθηκαν στον εμβολιασμό των παιδιών τους για τον HPV από την ανησυχία ότι θα ενθάρρυνε την ανάληψη σεξουαλικού κινδύνου. Μια μελέτη του 2018, ωστόσο, δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ των πολιτειακών νόμων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του HPV και τη φοίτηση στο σχολείο και τις σεξουαλικές συμπεριφορές στους εφήβους.
«Ένας από τους λόγους για τους οποίους το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλό είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα προλαμβάνει τον καρκίνο», δήλωσε ο Adjei Boakye. «Έτσι έχει γίνει πολύς λόγος για την προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου ευαισθητοποίησης των ανθρώπων».
Το εμβόλιο HPV μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο
Τα αγόρια και τα κορίτσια προ-και πρώιμης εφηβείας ήταν η ομάδα-στόχος για τη λήψη του εμβολίου HPV, αν και πρόσφατα έχει εκκαθαριστεί για άτομα ηλικίας έως 45 ετών.
«Εάν είχαμε σχεδόν πλήρη ποσοστά εμβολιασμού, θα μπορούσαμε ουσιαστικά να εξαλείψουμε αυτούς τους καρκίνους, κάτι που θα ήταν θεαματικό», δήλωσε ο Δρ William L. Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Τα Ιατρικά Εργαστήρια ALPHA PROLIPSIS συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”
Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας
Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι τα Ιατρικά Εργαστήρια ALPHA PROLIPSIS συμμετέχoυν στην υλοποίηση της δράσης «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας» στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ».
Στόχος της Δράσης είναι η δωρεάν διενέργεια προληπτικών εξετάσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η βελτίωση των δεικτών ίασης αυτού και συνακόλουθα η μείωση του δείκτη θνητότητας της νόσου καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και της ζωής των γυναικών.
Tα Ιατρικά Εργαστήρια ALPHA PROLIPSIS πληρώντας τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί στην Πρόσκληση, συμμετέχει ως Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο για την Ανάλυση με τη μέθοδο HPV-DNA TEST και τη λήψη και εξέταση Τεστ Παπνικολάου .
- Διαπιστευμένα κυτταρολογικά εργαστήρια κατά ISO 15189:2012.
- Είμαστε συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
- Άμεση έκδοση αποτελεσμάτων -Αποστολή online αποτελεσμάτων.
- Τηρούμε πλήρες αρχείο πλακιδίων σε βάθος 10ετίας.
- Εφαρμόζουμε προγράμματα εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου ποιότητας
- 24ωρη εξυπηρέτηση πελατών από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό.
- Διάγνωση εκάστου περιστατικού από 3 γιατρούς.
- Διαθέτουμε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
- Διαθέτουμε διεθνές πιστοποιητικό διαπίστευσης κατά ISO 15189:2012
- Άμεση εξυπηρέτηση πελατών από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό
- Απάντηση με εικόνες από αντιπροσωπευτικές θέσεις
- Σχολιασμός εικόνων από ειδικούς κυτταρολόγους
- Κυτταρολογία Υγρής Φάσης Τρίτης Γενιάς
- Διαγνωστική Ταξινόμηση σύμφωνα με το Σύστημα Bethesda 2014
- Παραλαβή δειγμάτων από τον χώρο σας με δική μας χρέωση
- Online αποστολή απαντήσεων μέσω ειδικά σχεδιασμένης πλατφόρμας