Ενενήντα εννέα τοις εκατό των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Περισσότεροι από 200 HPV, ορισμένοι από τους οποίους σχετίζονται με διάφορους βαθμούς κινδύνου καρκίνου, περιπλέκουν τη διάγνωση και τη θεραπεία. Μια αναφορά στο The Journal of Molecular Diagnostics , που δημοσιεύτηκε από τον Elsevier, περιγράφει μια νέα διαγνωστική προσέγγιση «δύο προς ένα» που όχι μόνο ανιχνεύει τον τύπο της λοίμωξης από τον HPV, αλλά υποδεικνύει και προκαρκινικούς δείκτες. Αυτή η εξέταση μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα διάγνωσης των πιο επικίνδυνων μορφών μόλυνσης από τον HPV, να παρέχει γρήγορα αποτελέσματα με χαμηλό κόστος και να βοηθήσει στην αποφυγή περιττών διαγνωστικών διαδικασιών.
«Έχουμε αναπτύξει το HPV RNA-Seq, μια νέα in vitro μοριακή διαγνωστική διαδικασία για την ανίχνευση μόλυνσης από HPV υψηλού κινδύνου και την αναγνώριση ασθενών με πλακώδεις ενδοεπιθηλιακές βλάβες υψηλού βαθμού (HSIL), που είναι ένα προκαρκινικό στάδιο του τραχήλου της μήτρας. Το HPV RNA-Seq είναι ένα μοναδικό τεστ που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μοριακών αναλύσεων (τύπος HPV) και της κυτταρολογίας του τραχήλου της μήτρας (φαινότυπος κυττάρων),» εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Marc Eloit, DVM, PhD, του Pathogen Discovery Laboratory, Biology of Infection Unit, Institut. Pasteur, Παρίσι, και η Εθνική Κτηνιατρική Σχολή του Alfort, Πανεπιστήμιο Paris-Est, Maisons-Alfort, Γαλλία.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επιτρέπει την ανίχνευση και τη θεραπεία προκαρκινικών βλαβών πριν την ανάπτυξη του καρκίνου. Επί του παρόντος, ο προσυμπτωματικός έλεγχος είτε εστιάζει στον έλεγχο για HPV είτε στον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας με κυτταρολογική εξέταση. Ωστόσο, οι μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις που ανιχνεύουν το DNA ή το RNA των ιών είναι ανεπαρκείς στον εντοπισμό καρκίνου ή προκαρκινικών αλλοιώσεων. Η ανάλυση των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας με το τεστ Παπανικολάου, ακόμη και όταν συνδυάζεται με μοριακή ανίχνευση του HPV υψηλού κινδύνου, οδηγεί σε σημαντικό αριθμό περιττών κολποσκοπήσεων, μια επεμβατική εξέταση με την οποία ο γιατρός ελέγχει οπτικά για τραχηλικές βλάβες.
Σε αυτή τη μελέτη proof-of-concept, το HPV RNA-Seq χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση δειγμάτων από 55 ασθενείς, 28 με πλακώδεις ενδοεπιθηλιακές βλάβες χαμηλού βαθμού (LSIL) και 27 ασθενείς με προκαρκινικό HSIL.
Το HPV RNA-Seq μπόρεσε να ανιχνεύσει και να προσδιορίσει τον τύπο της λοίμωξης HPV μεταξύ μιας ομάδας 16 HPV υψηλού κινδύνου με αποτελέσματα συγκρίσιμα με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και επίσημα εγκεκριμένο μοριακό διαγνωστικό κιτ HPV DNA. Στην πραγματικότητα, το HPV RNA-Seq ανίχνευσε δύο περισσότερους HPV θετικούς ασθενείς από το τεστ DNA και επίσης εντόπισε περισσότερους ασθενείς με πολλαπλές λοιμώξεις HPV.
Το τεστ βρέθηκε να έχει ευαισθησία (ικανότητα ανίχνευσης παρουσίας HPV) 97,3 τοις εκατό και αρνητική προγνωστική αξία (NPV, πιθανότητα να μην έχει HPV) 93,8 τοις εκατό. «Ο αποτελεσματικός προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας απαιτεί υψηλή ευαισθησία και NPV για λοίμωξη από HPV υψηλού κινδύνου, αφού οι γυναίκες με αρνητικό τεστ HPV συνήθως ελέγχονται ξανά μόνο μετά από αρκετά χρόνια», σημείωσε ο Eloit.
Η κυτταρολογία χρησιμοποιείται ως ταχεία μέθοδος για τη διαλογή ασθενών με HPV, ενώ η ιστολογία θεωρείται το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ιστολογική ανάλυση, ωστόσο, είναι πιο επεμβατική και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να δώσει αποτελέσματα. Για να προσδιορίσουν εάν το νέο τεστ έχει θέση στη διαλογή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι ερευνητές συνέκριναν επίσης την κυτταρολογία με το HPV RNA-Seq και βρήκαν δείκτες κυτταρολογίας υψηλού βαθμού, με ενθαρρυντικές διαγνωστικές επιδόσεις του HPV-RNA-Seq ως τεστ διαλογής. Βρήκαν επίσης ότι η θετική προγνωστική αξία (PPV, πιθανότητα μόλυνσης από HPV) του HPV RNA-Seq έναντι της ιστολογίας ήταν πάντα μεγαλύτερη από το PPV της κυτταρολογίας έναντι της ιστολογίας. "Αυτή η παρατήρηση αποτελεί ένα σταθερό επιχείρημα υπέρ μιας πιθανής προστιθέμενης ιατρικής αξίας του HPV RNA-Seq σε σύγκριση με την κυτταρολογία", σχολίασε ο Eloit.
Ο Eloit προτείνει ότι η χρήση του HPV RNA-Seq σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των περιττών κολποσκοπήσεων. Προβλέπει επίσης μια στιγμή που η τεχνολογία θα επιτρέψει την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών δειγμάτων, μειώνοντας το κόστος ίσως στα $10 έως $20 ανά δοκιμή. Το τεστ μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για άλλους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV, όπως ο καρκίνος του πρωκτού και ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου.
Το HPV RNA-Seq βασίζεται στον διπλό συνδυασμό πολυπλεξίας ανάστροφης μεταγραφής PCR (RT-PCR) και προσδιορισμού αλληλουχίας επόμενης γενιάς (NGS). Η RT-PCR είναι ένας ευαίσθητος τρόπος μέτρησης μικρών ποσοτήτων RNA, του γενετικού υλικού που αντανακλά τη δραστηριότητα των γονιδίων του HPV και το NGS καθιστά δυνατό τον ακριβή χαρακτηρισμό της ποικιλομορφίας των ενισχυμένων ιικών αλληλουχιών. Αυτό επιτρέπει την ανίχνευση έως και 16 HPV υψηλού ή υποτιθέμενου υψηλού κινδύνου σε ένα δείγμα καθώς και την παρουσία προκαρκινικών δεικτών.
"Η προσέγγισή μας ακολουθεί την τρέχουσα τάση ανάπτυξης πλαισίων ενισχυτή NGS για μοριακή διάγνωση, ενώ παραμένει προσαρμόσιμη στις παραδοσιακές μορφές μοριακών αναλύσεων. Αυτή η ευελιξία μπορεί να κάνει το HPV RNA-Seq μια βολική, ισχυρή και προσιτή λύση για πολλά εργαστήρια", πρόσθεσε ο επικεφαλής συγγραφέας Philippe Pérot, PhD, Pathogen Discovery Laboratory, Biology of Infection Unit, Institut Pasteur, Παρίσι, Γαλλία.
Η ανίχνευση των κυριότερων 14 τύπων υψηλής ογκογενετικής ικανότητας (HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, και 68) γίνεται με τη μέθοδο Invader-DNA (CE-IVD). Το συγκεκριμένο τεστ αποτελεί την επόμενη γενιά εξετάσεων για την ανίχνευση και την τυποποίηση HPV παρέχοντας εξαιρετικά ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα. Αποτελώντας το πρώτο εγκεκριμένο τεστ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη ανίχνευση των υψηλού κινδύνου τύπων HPV, το συγκεκριμένο τεστ δημιουργήθηκε με σκοπό τον εντοπισμό των 14 ογκογόνων στελεχών του ιού.
Η ανίχνευση και τυποποίηση των κυριότερων 49 τύπων ΗPV που προσβάλουν την ουρογεννητική περιοχή του ανθρώπου (ΗPV 6, 11, 16, 18, 26, 31, 33, 34, 35, 39, 40, 42, 43, 44, 45, 51, 52, 53, 54, 56, 58, 59, 61, 62, 64, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 89, 97, 101, 102, 103, 106, 150, 151) γίνεται με τη μέθοδο PCR-MICROARRAYS (CE-IVD). Το συγκεκριμένο τεστ αποτελεί ένα σύγχρονο σύστημα για την ανίχνευση και ταυτοποίηση συνολικά 49 τύπων του ιού του ανθρώπινου θηλώματος σε κολποτραχηλικό δείγμα, με τη χρήση κλινικών μικροσυστοιχιών. Πληροί όλες τις προδιαγραφές που περιγράφονται στις οδηγίες της ΕΕ ως μέθοδος IVD (In Vitro Diagnostic) διαθέτοντας μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα. Περιλαμβάνει εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων (μάρτυρας ελέγχου του πολλαπλασιασμού, επιβεβαίωση της ανίχνευσης DNA/RNA εις τριπλούν), ενώ η ανάγνωση των αποτελεσμάτων γίνεται αυτόματα από ειδική συσκευή, εξαλείφοντας την περίπτωση υποκειμενικής ή εσφαλμένης ερμηνείας.
Ανάλογα με την υπόλοιπη κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση ο κλινικός ιατρός θα αποφασίσει ποιά από τις τρεις μεθόδους είναι η πλέον κατάλληλη προκειμένου να προσεγγίσει καλύτερα το πρόβλημα και να επιλέξει τη σωστότερη αντιμετώπισή του. Στο κόστος της εξέτασης συμπεριλαμβάνεται και η λήψη του δείγματος, εφ’ όσον η δειγματοληψία γίνει στο κέντρο μας (κατόπιν ραντεβού). Η λήψη κυτταρολογικών επιχρισμάτων (κολποτραχηλικών, στοματοφαρυγγικών) γίνεται με αποστειρωμένες ψύκτρες, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται σε κατάλληλο ρυθμιστικό διάλυμα. Μέχρι την αποστολή τους στο κέντρο για ανάλυση, τα δείγματα διατηρούνται στην συντήρηση. Η μεταφορά μπορεί να γίνει με παγοκύστη (καλοκαίρι) χωρίς να είναι απαραίτητο. Το αποτέλεσμα δίνεται εντός 2 ημερών από την παραλαβή ή λήψη του δείγματος.
Προκειμένου να επιλέξει το ALPHA PROLIPSIS την καλύτερη μέθοδο τυποποίησης HPV και να την προτείνει στους συνεργάτες του ιατρούς έθεσε τα κάτωθι απολύτως επιστημονικά κριτήρια :
1. Ανίχνευση ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΤΥΠΩΝ HPV που προσβάλλουν το γυναικείο γεννητικό σύστημα.
2. Τυποποποίηση ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 34 ΥΠΟΤΥΠΩΝ HPV. Μέθοδοι που τυποποιούν 2 -3 μόνο υποτύπους θεωρήθηκαν de facto ανεπαρκείς και ακατάλληλες για την αποτελεσματική πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
3. Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβάλλουν την τυποποίηση ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΑΡΩΝ ΥΠΟΤΥΠΩΝ HPV ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (HIGH RISK).
4. Διαπίστευση ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ της μεθόδου με CE-IVD για το σύνολο των τυποποιούμενων υποτύπων.
5. Ανίχνευση πολύ χαμηλού ιϊκού φορτίου ΗPV ( έως και 50 ιϊκά σωματίδια / δείγμα)
6. 100% εξειδίκευση ταυτοποίησης , σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
7. Δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου σε κύβους παραφίνης, συμβατικά επιχρίσματα αλλά και σε όλα τα φιαλίδια κυτταρολογίας υγρής φάσης
Το δίκτυο διαπιστευμένων ιατρικών εργαστηρίων Alpha Prolipsis παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες κατατάσσοντας τα εργαστήριά μας στην κορυφή. Αυτό συμβαίνει γιατί:
1. Τα διαγνωστικά εργαστήρια – πολυϊατρεία ALPHAPROLIPSIS παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες καθώς είναι απόλυτα εκσυγχρονισμένα και εξοπλισμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και διαθέτουν έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
2. Το προσωπικό του δικτύου μας εκπαιδεύεται συστηματικά και διευθύνεται από επιστήμονες διεθνούς κύρους και μεγάλης εμπειρίας.
3. Τα εργαστήριά μας διαθέτουν άνετους εργονομικά σχεδιασμένους χώρους που εξασφαλίζουν την ασφάλεια ασθενών και επισκεπτών σύμφωνα με τις πιο αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές
4.Τα ιατρικά μας Εργαστήρια εφαρμόζουν Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ELOT EN ISO 15189:2012.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ 2109756566 ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ALPHA PROLIPSIS - ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 237 ΔΑΦΝΗ