Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, που έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται στις επιφάνειες του σώματός μας, μπορεί να μας προκαλέσει ποικίλες βλάβες. Παρόλα αυτά, για αρκετούς δεν αποτελεί μία ξεκάθαρη έννοια…
Συγκεντρώσαμε χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε, προκειμένου να μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά και έγκαιρα.
Η λοίμωξη από HPV έχει πάντα συμπτώματα Μύθος! Τα οξυτενή κονδυλώματα –που φαίνονται με γυμνό μάτι- είναι μόνο ένας τύπος του ιού, που μπορεί να γίνει αντιληπτός. Παρόλα αυτά, η απουσία οξυτενών κονδυλωμάτων και η ύπαρξη ασυμπτωματικής HPV λοίμωξης στον τράχηλο της μήτρας αποτελούν πολύ συνηθισμένες περιπτώσεις… Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βλάβες στις επιφάνειες που προσβάλει, με σοβαρότερη την εμφάνιση προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων. Για τον λόγο αυτό, οι γυναίκες πρέπει να προχωρούν συχνά σε προληπτικούς ελέγχους, όπως το τεστ ΠΑΠ, το οποίο μπορεί να δείξει τα προσβεβλημένα από τον ιό κύτταρα, και πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Η λοίμωξη από HPV είναι εξαιρετικά συνηθισμένη Αλήθεια! Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Τα «νούμερα» μιλούν από μόνα τους: Σύμφωνα με στοιχεία από Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, πάνω από το 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί από κάποιο στέλεχος του ιού HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών! Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι στη χώρα μας, έως και στο 50% των τεστ ΠΑΠ υποδηλώνεται η παρουσία του ιού. Οι περισσότερες λοιμώξεις (90%) θα υποστρέψουν, ενώ στο υπόλοιπο 10% ο ιός θα παραμείνει με αυξημένο κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή κλινική νόσος…
Το προφυλακτικό παρέχει πλήρη προστασία από τον ιό Μύθος! Το προφυλακτικό μπορεί να προστατεύσει από πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Στην περίπτωση του HPV μειώνει, αλλά δεν αποκλείει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας που αφορά στις γυναίκες είναι το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που παρέχει προστασία από επτά καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και δύο χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού.
Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν έχει νόημα να κάνουν το εμβόλιο Μύθος! Το 9δύναμο εμβόλιο έναντι του HPV, προστατεύει από επτά «υψηλού κινδύνου» τύπους του ιού, οι οποίοι σχετίζονται με τη μεγάλη πλειοψηφία των προκαρκινικών αλλοιώσεων και από τους δύο «χαμηλού κίνδυνου» τύπους που προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των γεννητικών κονδυλωμάτων. Επειδή τα μικρά κορίτσια και τα αγόρια κατά κανόνα δεν έχουν σεξουαλικές σχέσεις και ως εκ τούτου δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό, η προστασία που θα τους παρέχει το εμβόλιο είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια μεγαλύτερη γυναίκα ή άνδρας έχουν μολυνθεί υποχρεωτικά και μάλιστα ταυτόχρονα από όλους τους τύπους που καλύπτουν τα εμβόλια. Έτσι, μια γυναίκα ή ένας άνδρας που έχει σεξουαλικές επαφές, είτε δεν έχει μολυνθεί από τον ιό καθόλου, είτε έχει μολυνθεί από άλλους τύπους του ιού, είτε έχει μολυνθεί από έναν ή περισσότερους από τους τύπους του ιού, έχει να ωφεληθεί κάνοντας το εμβόλιο. Επειδή δε η πιθανότητα ένα άτομο να έχει μολυνθεί ταυτόχρονα από όλους τους τύπους HPV που καλύπτουν τα εμβόλια είναι σχεδόν ανύπαρκτη, δεν χρειάζεται να γίνει προηγουμένως καμία εξέταση για ανίχνευση του/των τύπου/ων του ιού, αλλά μπορεί να προχωρήσει άμεσα στον εμβολιασμό.
Ο ιός προτιμάει τις νεαρές γυναίκες! Αλήθεια! Ο ιός HPV προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα τις νεαρές κοπέλες, που καταφέρνουν να ξεπεράσουν πιο εύκολα τη λοίμωξη, σε σχέση με τις μεγαλύτερες γυναίκες που προσβάλλονται δυσκολότερα και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αποβολή του. Παρόλα αυτά, κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα κινδυνεύει να νοσήσει.
Το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν είναι ασφαλές Μύθος! Με βάση τις αναφορές από όλες τις αρμόδιες διεθνείς υγειονομικές αρχές το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Όπως προαναφέρθηκε, παρέχει προστασία από επτά καρκινογόνους (υψηλού κινδύνου) και δύο χαμηλού κινδύνου τύπους του ιού. Κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα και ενσωματώθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ).