Η μαστίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες που θηλάζουν, συνήθως μέσα στους πρώτους τρείς μήνες από την έναρξη του θηλασμού, ενώ δευτερευόντως μπορεί να εμφανιστεί λόγω λοιμώξεων στο στήθος. Η μαστίτιδα μπορεί να προκαλέσει αρκετή δυσφορία και πόνο στη γυναίκα, ενώ τα συμπτώματα της που είναι παρόμοια με μια ίωση, δημιουργούν μια δυσάρεστη κατάσταση. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μαστίτιδα κατά την περίοδο του θηλασμού, αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος στη νέα μητέρα και μια περαιτέρω δυσκολία στη διαδικασία του θηλασμού.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικά μυστικά που είναι πολύ σημαντικά για την αποφυγή της μαστίτιδας. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα 5 σημαντικότερα:
1. Απόφυγε σφιχτά και κολλητά ρούχα
Πρώτη σημαντική συμβουλή είναι να φοράτε ρούχα που δεν είναι κολλητά, αλλά αγκαλιάζουν το σώμα. Πιο συγκεκριμένα, τα σουτιέν, οι στηθόδεσμοι και τα μπουστάκια πρέπει να είναι στο σωστό νούμερο και σχήμα που να στηρίζουν το στήθος, χωρίς να το πιέζουν. Πολλές φορές όταν υπάρχει αύξηση του βάρους ή εγκυμοσύνη, αγοράζουμε καινούργια ρούχα, αλλά αμελούμε να αγοράσουμε καινούρια σουτιέν, με αποτέλεσμα το στήθος να πιέζεται και να ασφικτυά μέσα στα παλιά. Ιδιαίτερα για τις θηλάζουσες μητέρες, είναι σημαντικό να επιλέξετε στηθόδεσμους ή μπλουζάκια θηλασμού που όχι μόνο είναι κατάλληλα για το μέγεθος τους στήθους, αλλά διευκολύνουν και τη διαδικασία του θηλασμού, δίνοντας τη δυνατότητα να απελευθερώνεται τελείως το στήθος, με αποτέλεσμα να γίνεται σωστά η απομάκρυνση του γάλακτος.
2. Τήρηση των κανόνων υγιεινής
Η τήρηση των κανόνων υγιεινής, παρότι ακούγεται μια σχεδόν αυτονόητη συμβουλή, είναι πάντοτε σημαντική να την αναφέρουμε. Το κυριότερο μικρόβιο που προκαλεί τη μαστίτιδα είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, η μετάδοση του οποίου είναι σχεδόν μηδαμινή εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής των χεριών. Τηρήστε τους κανόνες υγιεινής πλένοντας τα χέρια σας συχνά, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας και το άλλαγμα της πάνας και πριν την οποιαδήποτε επαφή των χεριών με το στήθος και του στήθους με τα εξαρτήματα του θηλασμού.
3. Προσοχή στη συχνότητα και τη θέση του θηλασμού
Καθώς η απελευθέρωση και απομάκρυνση του γάλακτος είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της αποφυγής της μαστίτιδας, κάθε νέα μητέρα χρειάζεται να σιγουρεύεται σε κάθε γεύμα ότι το μωρό έχει χορτάσει. Εάν παρόλα αυτά νιώθετε το στήθος ακόμα γεμάτο μετά το τάισμα (γεγονός πολύ συνηθισμένο κατά τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού, όπου υπάρχει προσαρμογή), συστήνεται να αδειάζετε το στήθος. Εάν έχετε την αίσθηση ότι το μωρό δε χορταίνει, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον ιατρό ή τη μαία σας και να δοκιμάσετε άλλες θέσεις θηλασμού και τοποθέτηση του μωρού, ώστε να μπορεί να θηλάσει σωστά.
Επιπλέον, προσπαθήστε να θηλάζετε συχνά, όποτε το ζητάει το μωρό, ώστε να μη γεμίζει υπερβολικά το στήθος και μη σταματάτε τη διαδικασία του θηλασμού πριν το μωρό αφήσει το στήθος από το στόμα του.
4. Προσοχή στη χρήση προϊόντων για τις θηλές
Τα προϊόντα για την περιποίηση των θηλών μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα σε περιπτώσεις ευαισθησίας και τραυματισμών, ωστόσο η χρήση τους χρειάζεται να γίνεται με προσοχή. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν στο στήθος σας, σιγουρευτείτε ότι τηρείτε τους κανόνες υγιεινής των χεριών. Επιπλέον, μην υπερβάλλετε με την ποσότητα του προϊόντος που εφαρμόζετε, καθώς αυτό μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να καταστήσει το δέρμα ευάλωτο σε σκασίματα, από τα οποία μπορεί δυνητικά να μολυνθείτε.
5. Σταδιακός απογαλακτισμός
Εάν βρίσκεστε ή όταν φτάσετε σε διαδικασία απογαλακτισμού, είναι σημαντικό να το κάνετε σταδιακά, ώστε να δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας να μειώσει σταδιακά την παραγωγή του γάλακτος. Κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού, εάν νιώθετε το στήθος γεμάτο και δεν πρόκειται να θηλάσετε σύντομα, προσπαθήστε να το αδειάζετε από το πλεονάζον γάλα.