Πολλές φορές, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, οι γυναίκες παραπονιούνται για προβλήματα στην ούρηση, τα περισσότερα εκ των οποίων οφείλονται σε κυστίτιδα. Η κυστίτιδα αποτελεί την πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, και στην πραγματικότητα 20-30% περίπου των γυναικών θα υποστούν την λοίμωξη αυτή τουλάχιστον μία φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους.
Το γεγονός, πως, η ουρήθρα βρίσκεται ανατομικά τοποθετημένη πολύ κοντά στον κόλπο και στον πρωκτό, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή εφίδρωση και την μειωμένη πρόσληψη υγρών σχετίζεται με την αυξημένη εμφάνισή της τους καλοκαιρινούς μήνες.
Με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, δηλ. συχνουρίας, δυσουρίας, τσουξίματος- δυσκολίας στην ούρηση(δυσουρία), αισθήματος καύσους(κάψιμο),πόνου χαμηλά στην κοιλιά( υπερηβικά), αίματος στα ούρα, πρέπει χωρίς χρονοτριβή η γυναίκα να απευθύνεται στον ιατρό της για τις κατάλληλες εξετάσεις και την έναρξη της σχετικής αντιβιοτικής αγωγής.
Πέραν της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής, θα είναι χρήσιμο να πίνετε πολλά υγρά καθημερινώς( 10 ποτήρια υγρών), να σκουπίζεστε πάντα από εμπρός προς τα πίσω, να χαλαρώνετε όταν ουρείτε για να αδειάζει η κύστη τελείως, να μην καθυστερείτε την ΄επίσκεψή΄ σας στην τουαλέτα( η κατακράτηση ούρων είναι άριστο υπόστρωμα για την ανάπτυξη φλεγμονής). Μπορείτε επίσης να πίνετε κατά την διάρκεια της θεραπείας σας 1-2 ποτήρια χυμό από κράνα( υπάρχει στα περισσότερα φαρμακεία ).
Τέλος, θα είναι καλή ιδέα, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σας, να προβείτε σε επαναληπτική καλλιέργεια ούρων επτά με δεκατέσσερις ημέρες μετά το πέρας της θεραπείας, για να επιβεβαιωθείτε για την πλήρη επιτυχία της θεραπείας σας!
Πώς διακρίνεται µια γυναικολογική µόλυνση από µια ουρολοιµωξη; Στις ουρολοιµώξεις, η γυναίκα παραπονείται για συχνουρία, έντονο τσούξιµο κατά την ούρηση και αίσθηµα ότι η κύστη, παρά την ούρηση, δεν έχει αδειάσει. Οι κολπίτιδες, στην αρχική τους µορφή, µπορεί να είναι ασυµπτωµατικές. Ωστόσο, υπάρχει και ένα είδος ασυµπτωµατικής ουρολοίµωξης, η ασυµπτωµατική βακτηριουρία.