Τα κονδυλώματα είναι μία από τις πιο συνήθεις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αρχικά εμφανίζονται σαν ογκίδια μεγέθους λίγων χιλιοστών με ανθοκραμβοειδή επιφάνεια (δηλαδή σαν κουνουπίδι) και με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν και συνενώνονται.
Τα κονδυλώματα είναι μία από τις πιο συνήθεις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αρχικά εμφανίζονται σαν ογκίδια μεγέθους λίγων χιλιοστών με ανθοκραμβοειδή επιφάνεια (δηλαδή σαν κουνουπίδι) και με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν και συνενώνονται. Οφείλονται σε διάφορους ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV). Αυτή η οικογένεια ιών περιλαμβάνει πάνω από 150 στελέχη. Από αυτά τα στελέχη περίπου τα 30 μεταδίδονται με το σεξ.
Πού εμφανίζονται Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προσβάλλουν το δέρμα περιφερειακά των γεννητικών οργάνων, τον πρωκτό, αλλά και τον βλεννογόνο (δηλαδή την εσωτερική επίστρωση) του κόλπου και του ορθού. Επίσης, μερικές φορές μπορεί να εντοπίζονται και μέσα στην ουρήθρα, ενώ σπάνια εμφανίζονται στο στόμα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους Αρχικά σχηματίζουν μικρές, μυτερές προεξοχές που αρχικά είναι μεμονωμένες, ανώδυνες, στο χρώμα του δέρματος. Στη συνέχεια όμως διογκώνονται και μπορεί να ματώσουν και γίνουν επώδυνα. Τα καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV δεν προκαλούν ορατά κονδυλώματα. Προκαλούν όμως δυσπλασία, μια προκαρκινική βλάβη στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας ή του ορθού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος θα εμφανίσει και καρκίνο.
Πώς μεταδίδονται Τα κονδυλώματα μεταδίδονται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή με προσβεβλημένο άτομο, ωστόσο έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις μετάδοσης από χρήση κοινόχρηστων αντικειμένων. Δεδομένου ότι τα κονδυλώματα μπορούν να εντοπίζονται σε τόσο μεγάλη περιοχή πάνω και γύρω από τα γεννητικά όργανα, είναι πιθανόν το προφυλακτικό, το οποίο καλύπτει μόνον το σώμα του πέους, να μην προσφέρει απόλυτη ασφάλεια.
Πόσο καιρό μετά τη μετάδοση εμφανίζονται τα κονδυλώματα Συνήθως τα κονδυλώματα εμφανίζονται λίγες εβδομάδες έως 3 μήνες μετά την επαφή, καμία φορά και χρόνια μετά. Βέβαια, είναι πιθανό κάποιος να μολυνθεί, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα, κάτι που εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Επίσης, μπορεί να εμφανιστούν σε περιόδους που το ανοσοποιητικό εξασθενεί και δεν μπορεί να καταστείλει τον ιό.
Υπάρχει εξέταση για τα κονδυλώματα; Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό. Για κονδυλώματα που βρίσκονται στον πρωκτό ή στον κόλπο χρειάζεται να γίνει μια πιο ειδική εξέταση (ορθοσκόπηση ή κολποσκόπηση αντίστοιχα). Όταν βρίσκονται κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι καλό να γίνεται επίσης εξέταση του πρωκτού (σε όλους) και του κόλπου (στις γυναίκες).