Η «κολπίτιδα» είναι ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή διαφόρων καταστάσεων που προκαλούν λοίμωξη ή φλεγμονή του κόλπου.Τα προβλήματα αυτά μπορεί να προκύψουν έπειτα από κολπική λοίμωξη που προκαλείται από οργανισμούς όπως τα βακτήρια, οι μύκητες ή οι ιοί και ερεθισμούς από χημικά που υπάρχουν σε κρέμες, σπρέι ή ακόμη και σε ρούχα που έρχονται σε επαφή με αυτή την περιοχή.
Τα συμπτώματα: Μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το τι προκαλεί την κολπίτιδα. Κάποιες γυναίκες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Κάποια από τα πιο κοινά, όμως, περιλαμβάνουν:
• Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις με δυσάρεστη οσμή.
• Κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης.
• Φαγούρα στα εξωτερικά τμήματα του κόλπου οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, συνήθως όμως είναι πιο ενοχλητική τις βραδινές ώρες.
• Δυσφορία κατά την ερωτική επαφή.
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι κολπίτιδας:
Μυκητίαση ή μόλυνση από Candida Οι μυκητιάσεις είναι αυτό που σκέφτονται οι περισσότερες γυναίκες όταν ακούν τον όρο «κολπίτιδα». Προκαλούνται από ένα είδος μύκητα, τον Candida, και εμφανίζουν συνήθως πηχτές, λευκές κολπικές εκκρίσεις που μοιάζουν με τυρί cottage, παρότι μπορεί να έχεις μύκητες χωρίς εκκρίσεις. Το πιο συνηθισμένο τους σύμπτωμα είναι ο ερεθισμός και η φαγούρα στον κόλπο και στο αιδοίο.
Μεταδίδεται με την ερωτική επαφή; Συνήθως όχι και δε θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Τι μπορεί να ευθύνεται;
Αρρύθμιστος διαβήτης. Τα ούρα και ο κόλπος έχουν περισσότερα σάκχαρα από όσα θα έπρεπε.
Πρόσφατη θεραπεία με αντιβίωση. Το αντιβιοτικό σκοτώνει τα ωφέλιμα βακτήρια στον οργανισμό σου τα οποία κρατούν συνήθως τους μύκητες σε ισορροπία, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να πολλαπλασιάζονται.
Εγκυμοσύνη που αλλάζει τα ορμονικά επίπεδα. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για μυκητίαση: αντισυλληπτικά χάπια, διαταραχές που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές του θυρεοειδούς ή του ενδοκρινικού συστήματος.
Αντιμετώπιση: Οι λοιμώξεις από μύκητες συνήθως θεραπεύονται με κρέμες ή υπόθετα που δρουν τοπικά στον κόλπο και συχνά είναι μη συνταγογραφούμενα. Μπορεί, επίσης, ο γιατρός να σου δώσει φάρμακο σε μορφή χαπιού.
Πρόληψη: Για να προλάβεις μια μυκητίαση θα πρέπει:
• Να φοράς άνετα ρούχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, μετάξι).
• Να αποφεύγεις τα στενά παντελόνια.
• Να αλλάζεις τα βρεγμένα σου ρούχα, ειδικά το μαγιό, όσο πιο γρήγορα μπορείς.
• Να πλένεις τα εσώρουχα με καυτό νερό.
• Να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή και να τρως γιαούρτια.
• Αν έχεις διαβήτη, να διατηρείς το σάκχαρο του αίματός σου όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό γίνεται. Αν παθαίνεις συχνά μυκητιάσεις, συζήτησέ το με το γιατρό σου. Ίσως να θέλει να κάνει κάποιες εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες ιατρικές παθήσεις.
Βακτηριακή κολπίτιδα Είναι η πιο συχνή μορφή κολπικής λοίμωξης σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και προκαλείται από το συνδυασμό βακτηρίων που αναπτύσσονται σε υπερβολικό βαθμό όταν αναστατώνεται η ισορροπία του κόλπου.
Μεταδίδεται μέσω ερωτικής επαφής; Όχι, αλλά είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές. Επίσης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να εμφανίσει η γυναίκα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Τα συμπτώματα: Έως και το 50% των γυναικών που έχουν βακτηριακή κολπίτιδα δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Αν όμως εμφανιστούν, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν λευκές ή άχρωμες εκκρίσεις, πόνο κατά την ούρηση, φαγούρα και ευαισθησία στον κόλπο.
Η διάγνωση: Θα γίνει από το γιατρό σου με δείγμα υγρών από τον κόλπο. Η θεραπεία: Μπορεί να επέλθει μόνο με φάρμακα που θα σου γράψει ο γιατρός σου σε μορφή χαπιού ή ως κολπική κρέμα ή gel.
Αν είσαι έγκυος: Κάποια φάρμακα για αυτή τη μορφή κολπίτιδας δεν επιτρέπονται τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης. Εάν υποψιάζεσαι πως είσαι έγκυος, ενημέρωσε το γιατρό σου.
Ποιες κολπικές λοιμώξεις μεταδίδονται μέσω της ερωτικής επαφής;
• Οι τριχομονάδες. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται: αφρώδεις, κιτρινοπράσινες εκκρίσεις, φαγούρα και ευαισθησία στον κόλπο και το αιδοίο καθώς και αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση ή ενόχληση στην κοιλιά και πόνος στο σεξ. Πολλές γυναίκες δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα.
• Τα χλαμύδια. Δυστυχώς, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα, κάτι που κάνει δύσκολη τη διάγνωση. Είναι πιο συχνά στις νέες γυναίκες (18-35 ετών) που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Αν δε θεραπευτούν, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα αναπαραγωγικά όργανα μιας γυναίκας και να δυσκολεύεται να μείνει έγκυος.
• Αρκετοί σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι ιοί προκαλούν κολπίτιδα, ανάμεσά τους ο ιός του απλού έρπητα και ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV). Ειδική κολπίτιδα Μερικές φορές μια γυναίκα μπορεί να νιώθει φαγούρα, κάψιμο ή να έχει και κολπικές εκκρίσεις χωρίς να υπάρχει λοίμωξη. Η πιο συχνή αιτία είναι μια αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμός από κολπικά σπρέι, πλύσεις ή σπερματοκτόνα προϊόντα. Το δέρμα γύρω από τον κόλπο μπορεί, επίσης, να είναι ευαίσθητο στα αρωματικά σαπούνια, τα αποσμητικά και τα μαλακτικά πλυντηρίου.
Πώς θεραπεύονται οι κολπικές λοιμώξεις Το βασικό για την κατάλληλη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων είναι η σωστή διάγνωση. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο καθώς τα ίδια συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν σε διαφορετικές μορφές κολπίτιδας. Μπορείς να βοηθήσεις το γιατρό σου δίνοντας μεγάλη προσοχή στα συμπτώματα που παρουσιάζεις και στο πότε εμφανίζονται, μαζί με την περιγραφή του χρώματος, τη σύσταση, την ποσότητα και τη μυρωδιά οποιασδήποτε ασυνήθιστης έκκρισης.
Μην κάνεις κολπική πλύση πριν πας στο γιατρό, αφού έτσι θα είναι δύσκολο να δώσει σωστό αποτέλεσμα η εξέταση. Μπορεί, επίσης, ο ειδικός να σου συστήσει να απέχεις από το σεξ 24 ώρες πριν από το ραντεβού σου.
Πώς μπορείς να τις προλάβεις
• Αν υποφέρεις από συχνές μυκητιάσεις, συνήθως βοηθά το να μη φοράς ρούχα που συγκρατούν ζέστη και υγρασία. Τα συνθετικά εσώρουχα, τα καλσόν χωρίς βαμβακερό καβάλο και τα στενά τζιν μπορεί να οδηγήσουν σε μυκητιάσεις. • Φρόντισε την υγιεινή σου.
• Επιπλέον, οι γιατροί έχουν βρει πως αν μια γυναίκα τρώει γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες (διάβασε την ετικέτα) μπορεί να παρουσιάζει λιγότερες λοιμώξεις. • Το ασφαλές σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης ασθενειών μεταξύ των συντρόφων.
• Η χρήση προφυλακτικών είναι ιδιαίτερα σημαντική.