Οι κολπικές μολύνσεις ζύμης, επίσης γνωστές ως καντιντίαση, είναι μια κοινή γυναικεία πάθηση στη περιοχή του κόλπου. Οι ζυμομύκητες προκαλούνται από τον μύκητα Candida. Αυτός ο μύκητας εκδηλώνεται με έντονη φαγούρα, οίδημα και ερεθισμό. Περίπου 3 στις 4 γυναίκες θα βιώσουν μια περίπτωση με ζυμομύκητες σε κάποια φάση της ζωής τους. Και όταν συμβεί αυτό, αυξάνονται από εκείνη την στιγμή και μετά οι πιθανότητες να το ξαναπάθουν. Οι κολπικές μολύνσεις ζύμης μπορεί να μεταδοθούν με τη σεξουαλική επαφή, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θεωρούνται μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Η θεραπεία είναι σχετικά απλή, αλλά ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι. Ζυμομύκητες κόλπου:
Αιτίες Οι μύκητες του γένους Candida είναι φυσικοί μικροοργανισμοί στην περιοχή του κόλπου. Η ανάπτυξή τους διατηρείται υπό έλεγχο από τα βακτήρια Lactobacillus. Ωστόσο, αυτά τα βακτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσει αποτελεσματικά εάν υπάρχει μια ανισορροπία στο σύστημα σας. Αυτό οδηγεί σε υπερανάπτυξη του ζυμομύκητα, η οποία προκαλεί τα συμπτώματα της κολπικής λοίμωξης. Οι περισσότεροι ζυμομύκητες προκαλούνται από το είδος Candida albicans. Αυτές οι μολύνσεις είναι εύκολα θεραπεύσιμες. Αν έχετε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης ή προβλήματα να απαλλαγείτε από τους ζυμομύκητες με τη συμβατική θεραπεία, τότε είναι πιθανό να έχετε μια διαφορετική εκδοχή του Candida. Αυτό φαίνεται μόνο με εξετάσεις από τον γιατρό. Η ανισορροπία που επιτρέπει την υπερανάπτυξη του ζυμομύκητα μπορεί να οφείλεται σε: Αντιβιοτικά (μειώνουν την ποσότητα του βακτηρίου Lactobacillus και άλλων “καλών” βακτηρίων στον κόλπο)
Εγκυμοσύνη
Ανεξέλεγκτος διαβήτης
Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Κακές διατροφικές συνήθειες (πχ πολλά ζαχαρούχα τρόφιμα) Ορμονική ανισορροπία κοντά στις ημέρες της εμμηνόρροιας
Στρες
Έλλειψη ύπνου
Ζυμομύκητες: Συμπτώματα Οι κολπικές μολύνσεις ζύμης έχουν ένα κοινό σύνολο συμπτωμάτων. Συνήθως η χρονική διάρκεια που θα παραμείνει χωρίς κατάλληλη θεραπεία η μόλυνση έχει άμεσο αντίκτυπο στο πόσο σοβαρά θα είναι τα συμπτώματά σας. Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν: Φαγούρα Αίσθημα καύσου στην περιοχή Μεγάλες ή μικρές ποσότητες με κολπικό έκκριμα, χρώματος λευκού-γκρι και παχύρρευστο στην υφή (αν και υπάρχουν επίσης φορές που το έκκριμα μπορεί να είναι υδαρές) Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ Γενικευμένος πόνος Εξάνθημα
Ζυμομύκητες:Αντιμετώπιση Ο γιατρός σας θα αντιμετωπίσει την κολπική μόλυνση ζύμης ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις επιπλοκές της.
Απλές λοιμώξεις Για απλές μολύνσεις ζύμης, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει συνήθως τις ακόλουθες μεθόδους θεραπείας: Μια 3ήμερη αγωγή με αντιμυκητιακή αλοιφή, ή χάπια, ή υπόθετα. Μία και μοναδική δόση αγωγής με χάπια (Diflucan).
Λοιμώξεις με άλλες επιπλοκές Ορισμένοι τύποι του βακτηρίου Candida δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες και απαιτούν μια πιο επιθετική τακτική. Αν συναντήσετε ένα από τα ακόλουθα κριτήρια, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε μια πιο περίπλοκη περίπτωση με ζυμομύκητες:
- Έχετε σοβαρή ερυθρότητα, οίδημα και κνησμό που οδηγεί σε πληγές στον κολπικό σας ιστό.
- Είχατε περισσότερες από 4 μολύνσεις μέσα σε ένα χρόνο.
- Έχετε άλλου τύπου βακτήριο Candida που δεν είναι το είδος albicans.
- Είστε έγκυος.
- Έχετε ανεξέλεγκτο διαβήτη, ή ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή επειδή είστε φορείς του ιού HIV.
Πιθανές θεραπείες για τις σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνουν: Αγωγή διάρκειας 14 ημερών με αλοιφή, χάπια, ή υπόθετα. Δύο ή τρεις δόσεις με Diflucan (όχι για έγκυες γυναίκες).
Μακροπρόθεσμη συνταγή του Diflucan που λαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, ή μακροχρόνια χρήση τοπικού αντιμυκητιασικού φάαρμάκου. Θεραπεία και για τον σεξουαλικό σας σύντροφο, ή/και χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια του σεξ.
Ζυμομύκητες: Φυσικές και εναλλακτικές λύσεις Μπορείτε να συμβάλλετε στην θεραπεία της κολπικής λοίμωξης μαγιάς με φυσικές θεραπείες, αν θέλετε να αποφύγετε να παίρνετε φάρμακά, αν και αυτό είναι κάτι που πρέπει πάντα να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Οι πιο δημοφιλείς φυσικές θεραπείες είναι:
- Αλοιφή με έλαιο από δέντρο τσαγιού
- Κολπικά υπόθετα με σκόρδο ή βορικό οξύ
- Να τρώτε περισσότερο γιαούρτι (περιέχει το καλό βακτήριο Lactobacillus)