Τηλέφωνο
210 9756566
Τηλέφωνο
210 6980565
Τηλέφωνο
210 9610982
Τηλέφωνο
210 6444430
Τηλέφωνο
210 6034681
Τηλέφωνο
6977430971

ALPHA PROLIPSIS

Iατρικά Εργαστήρια - Πολυϊατρεία
Καρκίνος του στόματος: συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Πέρα από το να γνωρίζετε πώς προλαμβάνεται ο καρκίνος του στόματος, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα.   Ο καρκίνος του στόματος συνδέεται με τον καρκίνο του κεφαλιού και του λαιμού. Οι όγκοι που προκύπτουν λόγω αυτού του καρκίνου ανήκουν συνήθως στις παρακάτω κατηγορίες

: Καρκινώματα, που εμφανίζονται στα μαλακά τοιχώματα του στόματος.

Αδενοκαρκινώματα, που εντοπίζονται στα κύτταρα των αδένων.

Ο καρκίνος του στόματος είναι πολύ παρόμοιος με άλλους καρκίνους που μπορούν να παρουσιαστούν. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τα συμπτώματα αυτού του καρκίνου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε επίσης να καταλάβουμε πώς θα τον προλάβουμε. Ευτυχώς υπάρχουν και άλλες μέθοδοι πέρα από τη χειρουργική επέμβαση για την καταπολέμηση του καρκίνου του στόματος. Επομένως είναι απαραίτητη μια έγκαιρη διάγνωση ώστε να ανιχνευτεί νωρίς. Τα κύρια συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος του στόματος   Ο καρκίνος του στόματος είναι πολύ εύκολα ορατός.

Εξάλλου προκαλεί μια πληγή στο στόμα η οποία δεν επουλώνεται ακόμα και μετά από πολλές εβδομάδες. Πρόκειται για το πιο σημαντικό σύμπτωμα καρκίνου του στόματος. Όμως δεν είναι το μοναδικό. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας τα εξής:

Λευκά σημάδια στο στόμα

Ανεξήγητη αιμορραγία.

Δυσκολία μάσησης ή κίνησης της γνάθου.

Η φωνή γίνεται πιο τραχιά ή αλλάζει σημαντικά.

Απώλεια ευαισθησίας ή πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του στόματος, του προσώπου ή του λαιμού.

Ανεξήγητος πόνος στο αφτί.

Μπορεί να προσέξετε ότι κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζονται για άλλους λόγους. Παρά το γεγονός αυτό, αν δύο ή τρία από αυτά τα συμπτώματα εμφανιστούν ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή. Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του στόματος Όπως και άλλα είδη καρκίνου, ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται λόγω ορισμένων συνθηκών. Ωστόσο ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί και σε ανθρώπους που δεν εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες.

Παρ’ όλα αυτά είναι επιτακτικό να προσέχετε την υγεία σας. Αν ανήκετε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

1. Κάπνισμα   Οι ακριβείς λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση καρκινικών κυττάρων στο στόμα είναι άγνωστοι. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ένας παράγοντας που συνεισφέρει σε τεράστιο βαθμό στον καρκίνο του στόματος είναι η ανθυγιεινή συνήθεια του καπνίσματος. Ο καπνός του τσιγάρου επηρεάζει πολύ τη διαδικασία εμφάνισης καρκίνου του στόματος. Προκαλεί ερεθισμούς στους βλεννογόνους της στοματικής κοιλότητας και συνδέεται άμεσα με πάνω από το 60% των περιπτώσεων στις οποίες εμφανίζεται καρκίνος του στόματος. Η μάσηση καπνού προκαλεί ερεθισμό στο στόμα επειδή ο καπνός έρχεται σε άμεση επαφή με τα κύτταρα του στόματος. Αν είστε καπνιστές, είναι καλό να προσπαθήσετε να κόψετε το κάπνισμα σταδιακά. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι και πρακτικές που είναι δοκιμασμένες και αποτελεσματικές για τη διακοπή του καπνίσματος. Πιστέψτε μας, η διακοπή του καπνίσματος θα συμβάλλει πολύ στην πρόληψη του τρομερού καρκίνου του στόματος.

2. Συχνή κατανάλωση οινοπνεύματος Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του στόματος. Πίνετε συχνά οινοπνευματώδη ποτά; Καπνίζετε κιόλας; Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προσέχετε πολύ το στόμα σας και να έχετε τον νου σας για συμπτώματα. Δυστυχώς έχετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο του στόματος. Το ιδανικό θα ήταν να διακόψετε αυτήν τη συνήθεια όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Γνωρίζουμε ότι ορισμένα είδη οινοπνευματωδών ποτών έχουν κάποια οφέλη για την υγεία, όμως δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε το μέτρο.

3. Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στόματος Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στόματος είναι επίσης περισσότερο ευάλωτοι. Αν ισχύει κάτι τέτοιο για σας, σας συνιστούμε ιδιαίτερα να κάνετε προληπτικό ιατρικό έλεγχο κάθε χρόνο. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε τον/την οδοντίατρό σας για το οικογενειακό σας ιστορικό καρκίνου του στόματος, έτσι ώστε να έχει υπόψη του/της αυτήν τη λεπτομέρεια και να είναι πιο προσεκτικός/ή για συμπτώματα κατά τις κανονικές σας επισκέψεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι οδοντίατροι μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικοί σύμμαχοι για μια πρώτη διάγνωση. Αυτό επειδή μπορούν να εξετάσουν σημεία που εσείς δεν μπορείτε ή δεν γνωρίζετε. Επίσης είναι καλό να συμβουλευτείτε τον/τη γιατρό σας σχετικά με τον καρκίνο του στόματος και, αν είναι απαραίτητο, να κάνετε μια εξέταση για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

4. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μόνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που είναι πραγματικά προβληματικό είναι το AIDS. Είναι αλήθεια ότι αυτή η νόσος είναι θανατηφόρα και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Όμως υπάρχουν και άλλα ΣΜΝ που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένας από τους ιούς που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός περιλαμβάνει πολλούς τύπους, οι οποίοι δεν προκαλούν όλοι σοβαρές ασθένειες. Το πρόβλημα είναι ότι οι πιο σοβαροί από τους ιούς αυτούς μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση καρκίνου του στόματος όταν μεταδίδονται στοματικά. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκέπτεστε τακτικά έναν/μια γυναικολόγο για να εξετάζετε τη σεξουαλική σας υγεία κάνοντας προληπτικά τεστ.

Συνήθως, αν κάνετε τεστ παπ κάθε χρόνο, καλύπτεστε σε βασικό επίπεδο. Συμβουλές για το πώς προλαμβάνεται ο καρκίνος του στόματος  

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου του στόματος είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας τα εξής:

  • Δίνετε προσοχή στην εμφάνιση ασυνήθιστων συμπτωμάτων όπως αυτά που περιγράφτηκαν στο παρόν άρθρο. Επίσης έχετε τον νου σας για λιγότερο γνωστά συμπτώματα.
  • Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, δώστε προσοχή στο στόμα σας και στην παρουσία αίματος ή πληγών που δεν θεραπεύονται μέσα σε δέκα με δεκαπέντε μέρες περίπου.
  • Δώστε προσοχή στην παρουσία επίμονου πονόλαιμου, τραχύτητας ή δυσκολίας στην κίνηση της γνάθου.
  • Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Μην καπνίζετε και μη μασάτε καπνό. Πίνετε οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο.
Λέξεις Κλειδιά

Εξετάσεις Alpha Prolipsis

Απαντήσεις εντός 24 ωρών από την παραλαβή του δείγματος