Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν κάθε χρόνο ότι πάσχουν από καρκίνο στα χείλη, σε άλλα σημεία του στόματος και στον οροφάρυγγα. Ο καρκίνος του στόματος είναι πιο συχνός στους άνδρες και στους ηλικιωμένους, και παρουσιάζει σημαντική διακύμανση αναλόγως με την χώρα και την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση.
Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν δύο από τις κυριότερες αιτίες του καρκίνου του στόματος. Ωστόσο στη Βόρειο Αμερική και στην Ευρώπη, ολοένα περισσότερα κρούσματα οφείλονται σε λοίμωξη από τα ογκογόνα στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Μάλιστα αυτό παρατηρείται με ανησυχητικούς ρυθμούς σε νέους ανθρώπους.
Ο HPV είναι ένας σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), τα ογκογόνα στελέχη του μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο:
- Στον τράχηλο, στον κόλπο και στο αιδοίο στις γυναίκες
- Στο πέος στους άνδρες
- Στον πρωκτό και στα δυο φύλα
- Στο πίσω μέρος του λαιμού, στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές (οροφάρυγγας) και στα δύο φύλα.
Ο καρκίνος του στόματος και των άλλων οργάνων συνήθως χρειάζεται χρόνια, ακόμα και δεκαετίες, για να αναπτυχθεί μετά τη μόλυνση. Δεν υπάρχει, όμως, τρόπος για να γνωρίζει κανείς αν θα τον εκδηλώσει ή όχι.
Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα
Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί στα χείλη, στα ούλα, στη γλώσσα, στον βλεννογόνο που επιστρώνει τα μάγουλα, ακόμα και στο έδαφος ή στην οροφή της στοματικής κοιλότητας. Οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχονται δίχως καθυστέρηση από τον οδοντίατρο συμπτώματα όπως:
- Λευκές, κόκκινες ή ανάμικτες κηλίδες (ή σημάδια) στη γλώσσα, τα ούλα ή οπουδήποτε αλλού μέσα στο στόμα
- Μία πληγή ή ερεθισμός στο στόμα που αιμορραγεί εύκολα και δεν επουλώνεται
- Αιμορραγία στο στόμα
- Επίμονη ευαισθησία, πόνος ή μούδιασμα οπουδήποτε στο στόμα ή στα χείλη
- Ένας όζος ή πάχυνση στο μάγουλο ή τον λαιμό
- Ένα παχύ, τραχύ ή καλυμμένο με κρούστα σημείο ή μια μικρή περιοχή που μοιάζει να φθείρεται οπουδήποτε μέσα στο στόμα
- Δυσκολία στη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία ή την κίνηση της γνάθου ή της γλώσσας
- Αλλαγή στον τρόπο σύγκλεισης των δοντιών όταν δαγκώνετε
- Αλλαγή στη φωνή σας που δεν είναι οφείλεται σε αλλεργία ή ίωση
- Πόνος στο αυτί που δεν υποχωρεί
- Μούδιασμα στο κάτω χείλος και στο πιγούνι
Πώς να προστατευθείτε
Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν γίνει αντιληπτός εγκαίρως και όχι με καθυστέρηση. Ωστόσο η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Φροντίστε λοιπόν να προστατευθείτε από τους παράγοντες κινδύνου, αποφεύγοντας το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ και το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις, ιδίως με νέους ή περιστασιακούς ερωτικούς συντρόφους.
Απαραίτητο είναι ακόμα να πηγαίνετε τακτικά (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο) στον οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο των δοντιών και του στόματος.
Η ανίχνευση των κυριότερων 14 τύπων υψηλής ογκογενετικής ικανότητας (HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, και 68) γίνεται με τη μέθοδο Invader-DNA (CE-IVD). Το συγκεκριμένο τεστ αποτελεί την επόμενη γενιά εξετάσεων για την ανίχνευση και την τυποποίηση HPV παρέχοντας εξαιρετικά ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα. Αποτελώντας το πρώτο εγκεκριμένο τεστ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη ανίχνευση των υψηλού κινδύνου τύπων HPV, το συγκεκριμένο τεστ δημιουργήθηκε με σκοπό τον εντοπισμό των 14 ογκογόνων στελεχών του ιού.
Η ανίχνευση και τυποποίηση των κυριότερων 49 τύπων ΗPV που προσβάλουν την ουρογεννητική περιοχή του ανθρώπου (ΗPV 6, 11, 16, 18, 26, 31, 33, 34, 35, 39, 40, 42, 43, 44, 45, 51, 52, 53, 54, 56, 58, 59, 61, 62, 64, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 89, 97, 101, 102, 103, 106, 150, 151) γίνεται με τη μέθοδο PCR-MICROARRAYS (CE-IVD). Το συγκεκριμένο τεστ αποτελεί ένα σύγχρονο σύστημα για την ανίχνευση και ταυτοποίηση συνολικά 49 τύπων του ιού του ανθρώπινου θηλώματος σε κολποτραχηλικό δείγμα, με τη χρήση κλινικών μικροσυστοιχιών. Πληροί όλες τις προδιαγραφές που περιγράφονται στις οδηγίες της ΕΕ ως μέθοδος IVD (In Vitro Diagnostic) διαθέτοντας μεγάλη ευαισθησία και ειδικότητα. Περιλαμβάνει εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων (μάρτυρας ελέγχου του πολλαπλασιασμού, επιβεβαίωση της ανίχνευσης DNA/RNA εις τριπλούν), ενώ η ανάγνωση των αποτελεσμάτων γίνεται αυτόματα από ειδική συσκευή, εξαλείφοντας την περίπτωση υποκειμενικής ή εσφαλμένης ερμηνείας.
Ανάλογα με την υπόλοιπη κλινικοεργαστηριακή διερεύνηση ο κλινικός ιατρός θα αποφασίσει ποιά από τις τρεις μεθόδους είναι η πλέον κατάλληλη προκειμένου να προσεγγίσει καλύτερα το πρόβλημα και να επιλέξει τη σωστότερη αντιμετώπισή του. Στο κόστος της εξέτασης συμπεριλαμβάνεται και η λήψη του δείγματος, εφ’ όσον η δειγματοληψία γίνει στο κέντρο μας (κατόπιν ραντεβού). Η λήψη κυτταρολογικών επιχρισμάτων (κολποτραχηλικών, στοματοφαρυγγικών) γίνεται με αποστειρωμένες ψύκτρες, οι οποίες στη συνέχεια τοποθετούνται σε κατάλληλο ρυθμιστικό διάλυμα. Μέχρι την αποστολή τους στο κέντρο για ανάλυση, τα δείγματα διατηρούνται στην συντήρηση. Η μεταφορά μπορεί να γίνει με παγοκύστη (καλοκαίρι) χωρίς να είναι απαραίτητο. Το αποτέλεσμα δίνεται εντός 2 ημερών από την παραλαβή ή λήψη του δείγματος.
Προκειμένου να επιλέξει το ALPHA PROLIPSIS την καλύτερη μέθοδο τυποποίησης HPV και να την προτείνει στους συνεργάτες του ιατρούς έθεσε τα κάτωθι απολύτως επιστημονικά κριτήρια :
1. Ανίχνευση ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΤΥΠΩΝ HPV που προσβάλλουν το γυναικείο γεννητικό σύστημα.
2. Τυποποποίηση ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 34 ΥΠΟΤΥΠΩΝ HPV. Μέθοδοι που τυποποιούν 2 -3 μόνο υποτύπους θεωρήθηκαν de facto ανεπαρκείς και ακατάλληλες για την αποτελεσματική πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
3. Οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επιβάλλουν την τυποποίηση ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΑΡΩΝ ΥΠΟΤΥΠΩΝ HPV ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (HIGH RISK).
4. Διαπίστευση ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ της μεθόδου με CE-IVD για το σύνολο των τυποποιούμενων υποτύπων.
5. Ανίχνευση πολύ χαμηλού ιϊκού φορτίου ΗPV ( έως και 50 ιϊκά σωματίδια / δείγμα)
6. 100% εξειδίκευση ταυτοποίησης , σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
7. Δυνατότητα εφαρμογής της μεθόδου σε κύβους παραγίνης, συμβατικά επιχρίσματα αλλά και σε όλα τα φιαλίδια κυτταρολογίας υγρής φάσης
Το δίκτυο διαπιστευμένων ιατρικών εργαστηρίων Alpha Prolipsis παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες κατατάσσοντας τα εργαστήριά μας στην κορυφή. Αυτό συμβαίνει γιατί:
1. Τα διαγνωστικά εργαστήρια – πολυϊατρεία ALPHAPROLIPSIS παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες καθώς είναι απόλυτα εκσυγχρονισμένα και εξοπλισμένα με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και διαθέτουν έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
2. Το προσωπικό του δικτύου μας εκπαιδεύεται συστηματικά και διευθύνεται από επιστήμονες διεθνούς κύρους και μεγάλης εμπειρίας.
3. Τα εργαστήριά μας διαθέτουν άνετους εργονομικά σχεδιασμένους χώρους που εξασφαλίζουν την ασφάλεια ασθενών και επισκεπτών σύμφωνα με τις πιο αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές
4.Τα ιατρικά μας Εργαστήρια εφαρμόζουν Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ELOT EN ISO 15189:2012.
Ενημερωθείτε για τις προσφορές του Κυτταρολογικού Κέντρου ΑLPHA PROLIPSIS στο τηλ 2106980565 και κλείστε online το δικό σας ραντεβού