Νέες συστάσεις και κατευθύνσεις εξέδωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική εταιρεία για τους επιζήσαντες του καρκίνου του μαστού. Διατήρηση της καλής υγείας μέσω της διατροφής, της άσκησης και της απεξάρτησης από το κάπνισμα. Σχεδόν το ένα τέταρτο από ένα εκατομμύριο γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους θα επιβιώσει και θα εξακολουθήσει να χρειάζεται φροντίδα για το υπόλοιπο της ζωής τους, μια φροντίδα που θα έχει ως σημείο εκκίνησης το ιστορικό του καρκίνου του μαστού. Ένα νέο σύνολο απόσυστάσεις που εκδόθηκε από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, αντιμετωπίζει σφαιρικά τη φροντίδα των γυναικών αφού θα πρέπει να ελέγχονται για κάθε πτυχή της υγείας τους αφού το σώμα τους δεν εμφανίζει πλέον ενδείξεις της νόσου από τον καρκίνο του μαστού.
Οι «Συστάσεις για τη φροντίδα της υγείας επιζησάντων από καρκίνο του μαστού» δημοσιεύθηκε σήμερα στην Καλιφόρνια και πρόκειται για μια εφημερίδα που απευθύνεται σε γιατρούς και αντιμετωπίζει προσυμπτωματικούς ελέγχους για υποτροπή του καρκίνου, καθώς και για την υγεία των οστών των γυναικών, τη διαχείριση του πόνου, την ψυχική υγεία, τα προβλήματα υπογονιμότητας, τη σεξουαλική υγεία, τις συστάσεις τρόπου ζωής , τη διατροφή, την υγεία της καρδιάς, και την εμμηνόπαυση, μεταξύ άλλων. «Υπάρχουν θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και είναι σημαντικά, επειδή οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν πεθαίνουν», λέει η επικεφαλής συγγραφέας των συστάσεων, Καρολίν Ράνοβιτς ,καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Herbert Wertheim College και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στο Μαϊάμι.
Για να καταλήξουν στις συστάσεις, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τη γυναικολογία, τη χειρουργική ογκολογία, την ιατρική ογκολογία, την ακτινολογία και τη νοσηλευτική, αναθεώρησε πάνω από 1.000 άρθρα που επικεντρώνονται σε στοιχεία που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη όσων επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού. «Οι νέες συστάσεις δεν είναι πραγματικά νέες, αλλά προσφέρουν μια πολύ συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης για τις πολλές γυναίκες που επιβιώνουν μετά τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού» λέει η Λόρεν Κάσελ, καθηγήτρια στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης, η οποία δεν συμμετείχε στη δημιουργία των συστάσεων.
Οι περισσότερες συστάσεις επικεντρώνονται στην διατροφή, τη σωματική άσκηση, τον κίνδυνο παχυσαρκίας, και την εγκατάλειψη του καπνίσματος, κατά περίπτωση. «Ξέρουμε ότι οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο», λέει η Ράνοβιτς. «Η διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους είναι πραγματικά η κινητήρια δύναμη πίσω από έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορείτε πραγματικά να περιορίσετε τις θερμίδες σας και να ασκηθείτε. Είναι καλό για τα οστά σας, είναι καλό για το βάρος σας, είναι καλό για τη ζωή σας», προσθέτει.
Ειδικά όταν μιλάμε για την περίοδο της εμμηνόπαυσης, η διατήρηση του βάρους μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση αφού προέρχεται από την έλλειψη οιστρογόνων. Αυτή η έλλειψη όμως είναι θετική για όσες επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού. Εκτός από τις συστάσεις που σχετίζονται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών από τη θεραπεία του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας, και της χειρουργικής επέμβασης. Η Ράνοβιτς θεωρεί πως ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να φροντίζει να αποσπά μια καλή και εύκολα κατανοητή περίληψη από το γιατρό της σχετικά με το χειρουργείο ή τη θεραπεία της.
Αυτό θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει και να εκλογικεύσει το γεγονός αλλά και να έχει μια στενότερη επαφή με την ασθένεια που πέρασε όταν πια θεωρηθεί επιζήσασα. Οι οδηγίες συνιστούν επίσης οι γυναίκες να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο για την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και σε έλεγχο για άλλους τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα, οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου, και τον καρκίνου του πνεύμονα. «Παρά τις συστάσεις, κάθε ασθενής πρέπει να προσεγγίζεται ως ένα άτομο που μπορεί να απαιτήσει ορισμένες αποκλίσεις από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές με βάση τις ειδικές ανάγκες και την ιστορία του», επισημαίνει η Κάσελ. Πολλές από τις γυναίκες που επιβίωσαν από τον καρκίνο του μαστού, λαμβάνουν ορμονική θεραπεία η οποία έχει πολλές παρενέργειες.
Έτσι, είναι σημαντικό κάθε ασθενής να αντιμετωπίζεται ως μοναδικός και διαφορετικός.