Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα προστατεύει την καρδιά. Οι γιατροί λοιπόν το συνιστούσαν. Φαίνεται όμως πως ενώ κάνει καλό στην καρδιά το κρασί, ακόμα και στην ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Ερευνητές από το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (AICR) και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF), που αξιολόγησαν στοιχεία από 119 μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 12 εκατομμύρια γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο.
Όπως διαπίστωσαν, η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας (περίπου 10 γραμμάρια αλκοόλ) κρασιού, μπύρας ή άλλου ποτού σχετίζεται με αύξηση κατά 5% του κινδύνου καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση και κατά 9% μετά από αυτήν. Ένα μέσο ποτό περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλ. Τι σημαίνει αυτό; Πως «δεν υπάρχει επίπεδο αλκοόλ που να είναι εντελώς ασφαλές όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού», δήλωσε η Δρ. Άνν ΜακΤίρναν, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και ερευνήτρια στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Seattle των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αν μία γυναίκα πίνει, καλό είναι να το κάνει σποραδικά, διατηρώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις ποσότητες που θα καταναλώσει», συμπληρώνει η ίδια. Στη νέα έκθεση, οι επιστήμονες γράφουν επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα πως η συστηματική γυμναστική δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού. Έτσι, μειώνει κατά 17% τις πιθανότητες αναπτύξεώς του πριν την εμμηνόπαυση και κατά 10% μετά.
Όσον αφορά το σωματικό βάρος, η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι υπέρβαρες και οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αν χάσουν έστω το 10% του αρχικού σωματικού βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνό τους. Οι επιστήμονες τονίζουν στην έκθεση ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά ορισμένους από αυτούς (όπως το οικογενειακό ιστορικό της νόσου) δεν μπορεί να τους αλλάξει μια γυναίκα. Ωστόσο, «ο δραστήριος τρόπος ζωής, το φυσιολογικό σωματικό βάρος σε όλη τη ζωή και ο δραστικός περιορισμός του αλκοόλ είναι βήματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει», τόνισε η δρ Μακ Τίρναν.
Έσπευσε, όμως, να επισημάνει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν είναι πανάκεια. «Πολλές γυναίκες θα κάνουν τα πάντα για να προστατευθούν, αλλά τελικά θα διαγνωστούν με τη νόσο», είπε. «Αυτό είναι ατυχές, αλλά συμβαίνει». Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν μερικά αλλά «περιορισμένα» επιστημονικά στοιχεία πως μπορεί να βοηθήσει και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων πλουσίων σε καροτενοειδή (είναι ένα είδος θρεπτικού συστατικού), όπως τα βερίκοκα, τα καρότα και το λάχανο.