Η εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισηςκαρκίνου του προστάτη, γράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και άλλων πανεπιστημίων σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Urology. Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η συχνότερη εκσπερμάτωση αποτρέπει τον καρκίνο, αλλά μόνο δείχνει ότι συνδέεται στατιστικά με τη μείωση του κινδύνου.
Με τον κίνδυνο επίσης σχετίζεται ένα φάσμα άλλων παραγόντων όπως η γενετική, ο τρόπος ζωής, ο αριθμός των παιδιών, η διατροφή και η εκπαίδευση. Τίθεται επίσης το ερώτημα εάν τα χαμηλά ποσοστά εκσπερμάτισης μπορεί να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας που ενδεχομένως συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές προσφέρουν αρκετές υποθέσεις σχετικά με το γιατί η εκσπερμάτιση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη, όπως ότι μειώνει το στρες, και διατηρεί τον μεταβολισμό των κυττάρων καλά ρυθμισμένο.
Αλλά αυτές οι προτάσεις παραμένουν στη σφαίρα της θεωρίας προς το παρόν. Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 31.925 υγιείς άνδρες, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τη συχνότητα εκσπερμάτισης το 1992 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι το 2010. Η μηνιαία συχνότητα καταγράφηκε για άνδρες 20-29 και 40-49 ετών και αφορούσε το 12μηνο πριν την έναρξη της μελέτης.
Με καρκίνο του προστάτη τελικά διαγνώστηκαν 3.839 άνδρες. Σημαντική μείωση κινδύνου Διαπιστώθηκε ότι η εκσπερμάτιση 21 φορές τον μήνα συνδέεται με μείωση κατά 50% του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη, στους μεσήλικες άνδρες, συγκριτικά με την εκσπερμάτιση μόλις 4-7 φορές το μήνα. Επίσης, κατά την εξέταση διαφορετικών τύπων καρκίνου του προστάτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η εκσπερμάτωση 13 φορές ή περισσότερο στη διάρκεια ενός μήνα μείωνε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη χαμηλού ή μεσαίου κινδύνου κατά 25-28% στις διάφορες ηλικιακές ομάδες.
Αλλά δεν βρέθηκε κάποια σχέση μεταξύ της συχνότητας εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη υψηλού κινδύνου. «Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που ανέφεραν υψηλή συχνότητα εκσπερμάτισης ήταν λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανδρών ηλικίας 40-49 ετών, η συχνότερη εκσπερμάτιση συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), υψηλότερη κατανάλωση θερμίδων και αλκοόλ, περισσότερα διαζύγια και ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.
Αυτοί οι άντρες ασκούνταν επίσης περισσότερο. Οι ερευνητές αν και δεν γνωρίζουν πώς η εκσπερμάτιση προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη, υπενθυμίζουν ότι παλαιότερες μελέτες τους έχουν δείξει ότι βοηθά τον προστάτη να αποβάλλει καρκινογόνες ουσίες αλλά και να αντιμετωπίσει λοιμώξεις.
Μπορεί επίσης να μειώσει την εσωτερική φλεγμονή του αδένα, που αποτελεί γνωστή αιτία καρκίνου. Ο καρκίνος του προστάτη αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνόλου των νέων διαγνώσεων καρκίνου μεταξύ των ανδρών παγκοσμίως και το βάρος της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται.