Η πρόγνωση μιας γυναίκας έπειτα από τη διάγνωση καρκίνου στις ωοθήκες μπορεί να επηρεάζεται από ορισμένους απρόσμενους παράγοντες, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 7.600 γυναίκες που έπασχαν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσες έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τον καρκίνο τους.
Αντιθέτως, όσες είχαν μια συγκεκριμένη μορφή ωοθηκικού καρκίνου, τους επονομαζόμενουςενδομητριοειδείς επιθηλιακούς όγκους, είχαν μειωμένες πιθανότητες θανάτου εάν έπασχαν από υπέρταση και έπαιρναν φάρμακα γι’ αυτήν. «Αυτή είναι μία τυχαία και αθέλητη συνέπεια της υπέρτασης και της θεραπείας της, αλλά ταυτοχρόνως είναι μία θετική είδηση για μία ασθένεια (τον καρκίνο των ωοθηκών) που είναι πολύ δύσκολη στην αντιμετώπισή της», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια δρ Κίρστεν Μοΰσιτς, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου Roswell Park στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης
. Όπως γράφουν η δρ Μοΰσιτς και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση Cancer Causes & Control, ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 15 προγενέστερες κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει γυναίκες με διηθητικό επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών. Όπως διαπίστωσαν, όσες είχαν ενδομητριοειδείς επιθηλιακούς όγκους (είναι μία υποκατηγορία του επιθηλιακού καρκίνου) είχαν κατά 46% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της νόσου τους - ένα όφελος που ίσως οφείλεται στην αντιυπερτασική αγωγή που ακολουθούσαν, λένε οι ερευνητές. Σπεύδουν ωστόσο να επισημάνουν πως τόσο το εύρημα για τον διαβήτη, όσο και αυτό και για την υπέρταση αποτελούν απλώς συσχετίσεις οι οποίες πρέπει να επαληθευτούν σε περαιτέρω μελέτες.
Σε κάθε περίπτωση, «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει να κατανοήσουμε το πλήρες κλινικό (ιατρικό) προφίλ των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών, ώστε να μπορούμε να προβλέπουμε καλύτερα την εξέλιξή τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αλμπίνα Μινλικέεβα, ερευνήτρια στο ίδιο ινστιτούτο.