Ο οισοφάγος είναι ο μυικός σωλήνας που συνδέει το φάρυγγα με το στομάχι. Παθογένεια Η συχνότητα αυτού του καρκίνου είναι 6 ανά 100.000 άτομα για τους άντρες και 1.6 ανά 100.000 άτομα για τις γυναίκες. Στην Κίνα και Ν. Αφρική η συχνότητα είναι πολύ μεγαλύτερη (100 ανά 100.000 άτομα). Αν και οι αιτίες παραμένουν άγνωστες, ενοχοποιούνται ο χρόνιος ερεθισμός από το κάπνισμα και η χρήση αλκοόλ.
Η τύλωση, μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερκεράτωση παλαμών και πελμάτων συσχετίζεται με τον καρκίνο του οισοφάγου. Επίσης η αχαλασία, ο οισοφάγος Barrett (μετατροπή του πλακώδους επιθηλίου του οισοφάγου σε κυλινδρικό εξ΄αιτίας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης), το σύνδρομο Plummer-Vinson (αναιμία από έλλειψη σιδήρου, μείωση της οξύτητας του στομάχου και δημιουργία μεμβράνης στο ανώτερο τμήμα του οισοφάγου) έχουν συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα κακρκίνου του οισοφάγου. Το 95% των κακοήθων όγκων του οισοφάγου είναι το επιδερμοειδές (πλακώδες) καρκίνωμα, ενώ το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου αντιπροσωπεύει μόνο το 2-4% αυτών.
Πρόληψη - Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ αφού θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου - Συχνές ενδοσκοπήσεις και λήψη βιοψιών σε άτομα με οισοφάγο Barrett.
Κλινική εικόνα - Δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση, στην αρχή στερεών τροφών, αλλά προοδευτικά και υγρών) - Απώλεια βάρους - Οπισθοστερνικός πόνος-καύσος - Αιματέμεση - Πόνος στο θώρακα με αντανάκλαση στην πλάτη
Πρέπει να τονισθεί οτι η δυσφαγία σαν σύμπτωμα δεν είναι ποτέ ψυχοσωματικής αιτιολογίας, αλλά θα πρέπει να διερευνάται ως καρκίνος του οισοφάγου μέχρι απόδειξης του αντίθετου.
Διάγνωση Επιτυγχάνεται με:
- ενδοσκόπηση (οισοφαγοσκόπηση) και λήψη βιοψιών -
βαριούχο γεύμα - αξονική ή μαγνητική τομογραφία
- ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα
Αντιμετώπιση
- Χειρουργική θεραπεία (όταν ο όγκος είναι εξαιρέσιμος και η νόσος δεν έχει επεκταθεί στους γύρω ιστούς)
- Ακτινοθεραπέια (στο πλακώδες καρκίνωμα)
- Χημειοθεραπεία
- Διαστολές
- Ενδοσκοπική εφαρμογή laser
Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου