Κολπίτιδα ονομάζουμε μια φλεγμονή, ή μια μόλυνση που εμφανίζεται στον κόλπο της γυναίκας. Μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική, ή να προκαλέσει τσούξιμο, κνησμό και ακόμη και άτυπες εκκρίσεις. Πρόκειται για λοίμωξη του κατώτερου γεννητικού συστήματος από μύκητες, βακτήρια, παράσιτα και σεξουαλικά μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς. Η φυσιολογική κολπική χλωρίδα φροντίζει για την προστασία του κόλπου, όταν όμως αυτή διαταραχθεί έπειτα-για παράδειγμα- από λήψη αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία στις διάφορες κολπίτιδες. Η κολπίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από κάποιους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται σεξουαλικά, εμφανίζοντας συμπτώματα μετά από την ερωτική επαφή. Τέλος, τυχόν ατροφία του κόλπου λόγω μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και ορισμένες δερματικές παθήσεις, μπορούν ακόμη να προκαλέσουν την εμφάνιση κολπίτιδας.
-
Τύποι κολπίτιδας:
-
Βακτηριακή κολπίτιδα
Η πιο συχνή αιτία κολπίτιδας σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών. Προκαλείται από διάφορα βακτήρια, όπως το Gardnerella Vaginalis (Αιμόφιλος του κόλπου) και άλλα βακτήρια. Προκαλεί εκκρίσεις ανοιχτού γκρίζου χρώματος, υγρά με δυσοσμία και αίσθημα τσούξιμου.
-
Μυκητιασική κολπίτιδα
Οφείλεται σε μύκητες της οικογένειας Candida Albicans ή σπανιότερα τους μύκητες non Albicans. Τα κύρια συμπτώματα είναι ερεθισμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, κνησμός και πηχτές εκκρίσεις λευκού χρώματος. Η μυκητιασική κολπίτιδα που ονομάζεται και αλλιώς καντιντίαση, εμφανίζεται όταν διαταραχθεί η φυσιολογική ισορροπία στην περιοχή του κόλπου, όπου «ζει» αρμονικά ο μύκητας αυτός μαζί με άλλους μικροοργανισμούς.
-
Τριχομονάδωση/Τριχομονίαση
Οι τριχομονάδες (Trichomonas Vaginalis) αποτελούν παράσιτα τα οποία μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, ευθύνονται δε για έντονη δυσφορία στα γεννητικά όργανα. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κιτρινοπράσινες εκκρίσεις και τραχηλίτιδα.
-
Χλαμύδια
Πρόκειται για το πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Παρόλο που συχνά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να προσβάλλουν και τα άνω γεννητικά όργανα (σάλπιγγες, μήτρα), προκαλώντας φλεγμονή που πιθανώς θα έχει επίδραση στη γονιμότητα της γυναίκας.
-
Συμπτώματα της κολπίτιδας
Η μυκητιασική κολπίτιδα, ήπια σε γενικές γραμμές, εκδηλώνει συμπτώματα που περιλαμβάνουν:
- Κνησμό (φαγούρα)
- Ερυθρότητα
- Οίδημα στον κόλπο ή στο αιδοίο
- Ερεθισμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων
- Μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις, συνήθως λευκές και παχύρρευστες
- Ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
- Δυσουρία (αίσθημα καύσου κατά την ούρηση)
-
Θεραπεία της κολπίτιδας
Η κολπίτιδα απαιτεί τη χορήγηση της κατάλληλης αγωγής για τη μείωση των συμπτωμάτων και την οριστική αντιμετώπισή της. Το είδος όπως και η διάρκεια της αγωγής εξαρτώνται από το είδος του μικροοργανισμού που προκάλεσε τη φλεγμονή. Η διάρκεια της θεραπείας ενδέχεται να κυμαίνεται από 1 ημέρα ως και 2 εβδομάδες.
Η ενδεδειγμένη αγωγή περιλαμβάνει:
- Από του στόματος φαρμακευτική αγωγή, ή χρήση κολπικών υπόθετων
- Κολπικές αλοιφές και ειδικές κρέμες για την κολπίτιδα
Όταν η κολπίτιδα οφείλεται λοιπόν στην υπερανάπτυξη κάποιου μύκητα, τότε συνιστάται η χορήγηση:
- Αντιμυκητιασικών παραγόντων από του στόματος (χάπια).
- Ενδοκολπικών κρεμών ή αλοιφών για τοπική εφαρμογή.
- Υπόθετων γαλακτοβακίλλων, τα οποία συντελούν στο να αποκατασταθεί η υγεία ταχύτερα και να υπάρξει ισορροπία στην κολπική μικροχλωρίδα. Μέχρι μάλιστα την ολοκλήρωση της θεραπείας για τους μύκητες κόλπου, συνιστάται η αποφυγή των σεξουαλικών επαφών.