Η ERCP (ανιούσα ενδοσκοπική χολαγγειοπαγκρεατογραφία) είναι μια ενδοσκοπική εξέταση που κάνει δυνατή τη μελέτη των χοληφόρων οδών δηλαδή των πόρων μέσα από τους οποίους ρέει η χολή προς το έντερο, καθώς και του πόρου του παγκρέατος.
Η εξέταση διαρκεί από μισή μέχρι μία ώρα και διενεργείται υπό ακτινολογικό έλεγχο και χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας. Μετά την εξέταση ακολουθεί τουλάχιστον μία ημέρα παραμονής στην Κλινική. ποια προετοιμασία χρειάζεται για ERCP και πως γίνεται η εξέταση; Για την διενέργεια της εξέτασης αυτής δεν χρειάζεται συνήθως περισσότερο από το να είναι κανείς νηστικός από το πρωί την ημέρα της επέμβασης. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να φθάσει (όπως στην γαστροσκόπηση) το ενδοσκόπιο στη 2η μοίρα του 12/λου όπου βρίσκεται το φύμα, δηλαδή το σημείο στο οποίο ενώνονται ο χοληδόχος και ο παγκρεατικός πόρος και διοχετεύουν το υγρό της χολής και του παγκρέατος εντός του λεπτού εντέρου προκειμένου να γίνει η πέψη της τροφής.
Στο σημείο αυτό, με ειδικούς καθετήρες, εισάγεται ένα λεπτό οδηγό σύρμα επιλεκτικά εντός του χοληδόχου πόρου. Με τη βοήθεια του σύρματος αυτού γίνονται όλες οι υπόλοιπες επεμβατικές πράξεις όπως: τομή στο φύμα (σφιγκτηροτομή) προκειμένου να είναι ικανοποιητική η διάμετρό του εξαγωγή των λίθων που φράσσουν τον χοληδόχο πόρο και απευλευθέρωσή του ενδεχομένως η τοποθέτηση ενός λεπτού σωληναρίου (πλαστικό ή μεταλλικό stent) προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή του υγρού της χολής ώστε να υποχωρήσει ο ίκτερος.
Για τη διενέργεια των πράξεων αυτών θα πρέπει οπωσδήποτε κανείς να σταματήσει την όποια αντιπηκτική αγωγή που λαμβάνει προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της αιμορραγίας. Αυτό θα γίνει πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα καρδιολόγο. ενδείξεις για ERCP Ενδείξεις για την ERCP αποτελούν μεταξύ άλλων: λιθίαση του χοληδόχου πόρου (του πόρου δια μέσω του οποίου γίνεται η ροή της χολής στο έντερο) ίκτερος όγκοι παγκρέατος – χοληφόρων διερεύνηση χολόστασης χρόνια παγκρεατίτιδα ανάγκη για διερεύνηση του χοληφόρου συστήματος (πχ ανεξήγητη διάταση του χοληδόχου πόρου κα)
Η ERCP διενεργείται για τη διάγνωση παθήσεων των χοληφόρων οδών (όπως οι πέτρες στη χολή) και παθήσεων του παγκρέατος (όπως η παγκρεατίτιδα). Σε περιπτώσεις κακοήθων παθήσεων των χοληφόρων η εξέταση απαλλάσσει τον ασθενή από τον ίκτερο με την τοποθέτηση πλαστικών ή μεταλλικών ενδοπροθέσεων, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Στις καλοήθεις παθήσεις (όπως λίθοι στα χοληφόρα αγγεία) η μέθοδος επιτρέπει την αφαίρεση των λίθων μέσω ειδικών καθετήρων και εξαρτημάτων.