Το έκκριμα από την θηλή είναι ένα συχνό σύμπτωμα που θορυβεί τις γυναίκες. Συνήθως αποτελεί φυσιολογικό γεγονός, είναι δυνατόν όμως να συνοδεύει κάποια παθολογική κατάσταση.
Μπορεί να προέρχεται από έναν πόρο ή από πολλούς. Ακόμη, μπορεί να προέρχεται από τον ένα μαστό ή και από τους δύο. Το χρώμα και η σύστασή του μας δίνει πληροφορίες για την φύση του εκκρίματος καθώς και για την αιτία που το προκάλεσε.
Τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε Ο ειδικός γιατρός για τις παθήσεις του μαστού θα σας εξετάσει κλινικά και θα πάρει δείγμα του εκκρίματος το οποίο θα στείλει για κυτταρολογική εξέταση. Η κυτταρολογική εξέταση θα επιβεβαιώσει την καλοήθη φύση του εκκρίματος. Απαραίτητη είναι η μαστογραφία στις γυναίκες που είναι > 40 ετών και η συμπληρωματική εξέταση με υπέρηχο μαστών η οποία θα αποκαλύψει εάν υπάρχει κάποιο αίτιο που προκαλεί το έκκριμα. Συνήθως το έκκριμα που παραμένει στις γυναίκες μετά τη διακοπή του θηλασμού σταματάει μόνο του μετά από 1 έως 3 χρόνια.
Το έκκριμα που οφείλεται στις ινοκυστικές αλλαγές σταματάει μετά την εμμηνόπαυση. Το έκκριμα που οφείλεται στην παρουσία ενδοσωληνώδους θηλώματος παραμένει και μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή του γαλακτοφόρου πόρου. Η θεραπεία στην περίπτωση αυτή είναι η χειρουργική αφαίρεση του θηλώματος ή του πόρου που πάσχει.
Τι πρέπει να προσέχετε Το έκκριμα από την θηλή συνήθως αποτελεί ένα καλοήθες φυσιολογικό γεγονός. Ωστόσο, εάν δείτε για πρώτη φορά έκκριμα από την θηλή που εμφανίστηκε μόνο του χωρίς πίεση και λέρωσε το εσώρουχό σας, εάν το έκκριμα προέρχεται από τον ένα μαστό, εάν είναι αιματηρό, παχύρρευστο ή ορώδες θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον ειδικό γιατρό για τις παθήσεις του μαστού. Υπάρχουν καρκίνοι οι οποίοι εκδηλώνονται με έκκριμα στην θηλή γι’ αυτό και θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε και να αποκλείσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.