Τι είναι η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα; Η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα (core biopsy) είναι μία ελάχιστα επεμβατική βιοψία που δεν χρειάζεται χειρουργείο και γενική αναισθησία. Πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία σε ψηλαφητά και μη ψηλαφητά μορφώματα του μαστού τα οποία έχουν πρώτα αναγνωριστεί ως ύποπτα με κλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Η βιοψία αυτή αντικαθιστά πλήρως την χειρουργική βιοψία καθώς μπορεί να ταυτοποιήσει ένα μόρφωμα, δηλαδή να μας πει τι είναι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και να μας κατευθύνει στην θεραπευτική διαχείρισή του.
Πώς πραγματοποιείται η βιοψία με κόπτουσα βελόνα; Μία χοντρή βελόνα 14G εισάγεται στο δέρμα του μαστού αφού πρώτα γίνει έγχυση τοπικού αναισθητικού. Η βελόνα με ειδικό μηχανισμό κόβει λεπτά κυλινδρικά ιστοτεμάχια μήκους 2εκ. από το μόρφωμα που μας ενδιαφέρει. Τα τμήματα αυτά του ιστού τα τοποθετούμε σε φιαλίδιο με φορμόλη και τα στέλνουμε σε παθολογοανατομικό εργαστήριο για ιστολογική εξέταση. Η βιοψία αυτή κρατάει 15 λεπτά περίπου, είναι εντελώς ανώδυνη, αναίμακτη και δεν αφήνει κανένα σημάδι στο δέρμα του μαστού.
Σε πόσες μέρες βγαίνει το αποτέλεσμα; Η ιστολογική εξέταση της βιοψίας μαστού με κόπτουσα βελόνα ολοκληρώνεται σε 3-4 ημέρες και η γυναίκα ασθενής ενημερώνεται λεπτομερώς για το αποτέλεσμα της βιοψίας. Πόσο αξιόπιστη είναι η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα; Η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για ένα μόρφωμα. Δεν χαρακτηρίζει ένα μόρφωμα μόνο ως καλόηθες ή κακόηθες, αλλά περιγράφει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προκειμένου να το αξιολογήσουμε και να σχεδιάσουμε την κατάλληλη θεραπεία. Η βιοψία με κόπτουσα βελόνα είναι πολύ αξιόπιστη μέθοδος καθώς, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα είναι μόνο 4%.
Τι πρέπει να προσέξεις: Η βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα είναι μία απλή, ανώδυνη και αξιόπιστη διαδικασία όταν γίνεται από έμπειρο γιατρό και απόλυτα εξοικειωμένο με την τεχνική της βιοψίας. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της εξέτασης θα πρέπει πάντα να πραγματοποιείται με την καθοδήγηση υπερήχου. Ακόμα και εάν το μόρφωμα είναι κλινικά ψηλαφητό θα πρέπει η είσοδος της βελόνας να γίνεται με την καθοδήγηση υπερήχου γιατί υπάρχει κίνδυνος τα ιστοτεμάχια που θα ληφθούν να μην προέρχονται από την περιοχή της βλάβης και το αποτέλεσμα της βιοψίας να είναι ψευδές.
Στο Κέντρο ALPHA PROLIPSIS χρησιμοποιείται πάντα υπέρηχος υψηλής ευκρίνειας για τον εντοπισμό ενός μορφώματος και την καθοδήγηση της βελόνας βιοψίας στον μαστό. Οι συνεργαζόμενοι ακτινολόγοι και παθολογοανατόμοι είναι οι εμπειρότεροι και πλέον εξειδικευμένοι στις παθήσεις του μαστού.