Μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει περισσότερες από 80.000 περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης στις ΗΠΑ. Ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση της πρόγνωσης των ασθενών είναι μέσω της έγκαιρης παρέμβασης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ταυτοποίησης των βιολογικών δεικτών καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η πρώιμη παρέμβαση απαιτεί πρόωρη ανίχνευση όγκου, το χρονικό πλαίσιο της οποίας συχνά χάνεται από τον θεράποντα ιατρό. Συνεπώς, η έρευνα επικεντρώνεται επί του παρόντος στην ταυτοποίηση πιθανών μελλοντικών βιοδεικτών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τόσο στην ανίχνευση όσο και στην παρακολούθηση καρκινικών όγκων.
Τι είναι ένας βιοδείκτης; Οι βιοδείκτες είναι μη υποκειμενικά και ποσοτικά προσδιορίσιμα μόρια που μπορούν να υποδεικνύουν αλλαγές εντός των φυσιολογικών βιολογικών διεργασιών. Η παραγωγή αυτών των δεικτών καθιστά δυνατό τον εντοπισμό και την παρακολούθηση καρκίνων και πολλών άλλων καταστάσεων. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι βιοδεικτών, όπως το DNA, οι πρωτεΐνες, τα συστατικά των κυττάρων και οι ορμόνες, που βρίσκονται σε πολλούς τύπους δειγμάτων συμπεριλαμβανομένων των δειγμάτων σωματικού υγρού και ιστών.
Για τον καρκίνο, οι συνηθέστεροι βιοδείκτες είναι οι γενετικές μεταλλάξεις και η αυξημένη παραγωγή πρωτεϊνών. Η παρουσία αυτών των μορίων μπορεί να υποδεικνύει πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως η παρουσία ενός όγκου, η επιθετικότητα του όγκου και η πιθανή πρόγνωση του ασθενούς. Έτσι, η ανίχνευση αυτών των βιοδεικτών είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διαδικασία θεραπείας του καρκίνου.
Σχετικές ιστορίες Οι επιστήμονες δημιουργούν οργανοειδή που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης Νέα δοκιμή προβλέπει αν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης θα γίνει επεμβατικός Οι ερευνητές εντοπίζουν νέο στόχο για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης Σε σχέση με τα καρκινώματα της ουροδόχου κύστης έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί πάνω από 20 διαφορετικοί βιοδείκτες. Ο ιδανικός βιοδείκτης για αυτή την εφαρμογή θα είναι με βάση τα ούρα και θα επιτρέπει υψηλή ακρίβεια μέσω της μεθόδου της κυτταρολογίας των ούρων. Κυτταρολογική ουρολογία
Η κυτταρολογία της ουροδόχου κύστης είναι η κύρια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των καρκίνων της ουροδόχου κύστης για πολλούς λόγους. Πρώτον, είναι τόσο μη επεμβατική όσο και ιδιαίτερα εξειδικευμένη. Αυτό το καθιστά προτιμότερο σε σχέση με άλλες μεθόδους ανίχνευσης όπως η κυστεοσκόπηση, η οποία είναι αρκετά ευαίσθητη, αλλά και πολύ δαπανηρή, εξαιρετικά επεμβατική και δεν μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία in situ καρκινωμάτων.
Αυτή η επεμβατική διαδικασία προκαλεί επίσης πολλές ψυχολογικές καταστάσεις, καθιστώντας την μη επεμβατική μέθοδο κυτταρολογίας του ουρικού πολύ ανώτερη. Ωστόσο, ένα ζήτημα της μεθόδου της ουρολογικής κυτταρολογίας είναι χαμηλή ευαισθησία. Οι βιοδείκτες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και την παρακολούθηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης Ένας από τους κύριους βιοδείκτες που χρησιμοποιούνται στην ανίχνευση καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι ένας τύπος πυρηνικής μητρικής πρωτεΐνης (NMP) που ονομάζεται πρωτεΐνες πυρηνικών συσκευών (NMP22).
Αυτή η πρωτεΐνη τυπικά εμπλέκεται στον σχηματισμό του πυρήνα. Ωστόσο, μετά την αυξημένη κυτταρική απόπτωση κατά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και τον σχηματισμό όγκου, απελευθερώνεται στα ούρα σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Μελέτες έχουν βρει NMP22 σε επίπεδα έως και 25 φορές περισσότερα από τα κανονικά επίπεδα ούρων, καθιστώντας το ιδανικό βιοδείκτη για την κυτταρολογία των ούρων. Επιπλέον, η ανίχνευση μέσω αυτής της διαδικασίας έχει επίσης πολύ υψηλή ευαισθησία 61% και πολύ υψηλή ειδικότητα 71%.
Ένας άλλος βιοδείκτης είναι το αντιγόνο όγκου ουροδόχου κύστης, το οποίο υποδηλώνει την παρουσία πρωτεΐνης σχετιζόμενου με τον παράγοντα Η του ανθρώπινου συμπληρώματος. Αυτή η πρωτεΐνη παράγεται σε περίσσεια από καρκινικά κύτταρα ουροδόχου κύστης, που εργάζονται για την αναστολή του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο υποδοχέας 3 αυξητικού παράγοντα των ινοβλαστών (FGDFR3) είναι ένας άλλος βιοδείκτης ο οποίος τυπικά χρησιμοποιείται για την ανίχνευση καρκινωμάτων της ουροδόχου κύστης. Το 50% των ασθενών με ουροδόχο κύστη έχουν σημειακή μετάλλαξη εντός αυτού του γονιδίου. Βιομηχανικοί δείκτες του μέλλοντος
Πρόσθετοι βιοδείκτες που έχουν ερευνηθεί περιλαμβάνουν ειδικές πρωτεΐνες πυρηνικής μήτρας BCLA-1 και BCLA-4, αντιγόνο Lewis Χ Aurora κινάσης Α, μόριο κυτταρικής προσκόλλησης που σχετίζεται με καρκινοεμβρυονικό αντιγόνο, DD23, survivin και πολλά άλλα. Ωστόσο, αυτοί οι δείκτες δεν έχουν μελετηθεί εκτεταμένα ακόμη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πολύ περισσότερη έρευνα πριν να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ενεργά για την παρακολούθηση των ασθενών.