Τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα μπορεί να υποδεικνύουν φλεγμονή ή βλάβη στα κύτταρα στο ήπαρ. Τα ερεθισμένα ή τραυματικά ηπατικά κύτταρα διαρρέουν υψηλότερα από τα φυσιολογικά ποσά ορισμένων χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ηπατικών ενζύμων, στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ηπατικά ένζυμα στις εξετάσεις αίματος. Τα ειδικά αυξημένα ηπατικά ένζυμα που απαντώνται συχνότερα είναι: Η τρανσαμινάση της αλανίνης (ALT) Ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) Η αλκαλική φωσφατάση (ALP)
Η τρανσπεπτιδάση γάμμα-γλουταμυλ (GGT) Αυξημένα ηπατικά ένζυμα μπορεί να ανακαλυφθούν κατά τη διάρκεια ρουτίνας εξετάσεων αίματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων είναι μόνο ελαφρώς και προσωρινά αυξημένα. Τις περισσότερες φορές, τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα δεν σηματοδοτούν χρόνιο, σοβαρό ηπατικό πρόβλημα.
Πολλές ασθένειες και καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Ο γιατρός σας καθορίζει τη συγκεκριμένη αιτία των αυξημένων ηπατικών ενζύμων σας, εξετάζοντας τα φάρμακά σας, τα σημεία και τα συμπτώματά σας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλες δοκιμές και διαδικασίες.
Οι συχνότερες αιτίες των αυξημένων ηπατικών ενζύμων περιλαμβάνουν:
Τα over-the-counter φάρμακα για τον πόνο, ιδιαίτερα η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλα)
Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων στατίνης που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της χοληστερόλης
Πινοντας αλκοολ
Συγκοπή
Ηπατίτιδα Α
Ηπατίτιδα Β
Ηπατίτιδα Γ
Αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο
Παχυσαρκία Άλλες αιτίες των αυξημένων ηπατικών ενζύμων μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αλκοολική ηπατίτιδα (σοβαρή ηπατική φλεγμονή που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ)
Αυτοάνοση ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από αυτοάνοση διαταραχή)
Κοιλιακή νόσο (βλάβη του λεπτού εντέρου που προκαλείται από τη γλουτένη)
Λοίμωξη με κυτταρομεγαλοϊό (CMV) Ιό Epstein-Barr Αιμοχρωμάτωση (πάρα πολύ σίδηρος αποθηκευμένο στο σώμα σας)
Καρκίνος στο συκώτι Μονοπυρήνωση Πολυμυοσίτιδα (φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί μυϊκή αδυναμία)
Η σήψη (μια συντριπτική λοίμωξη του αίματος που χρησιμοποιεί τα ουδετερόφιλα γρηγορότερα από αυτά που μπορούν να παραχθούν)
Διαταραχές του θυρεοειδούς Τοξική ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από φάρμακα ή τοξίνες) Η νόσος του Wilson (πάρα πολύ χαλκός αποθηκευμένο στο σώμα σας)