Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας κακοήθης όγκος του θυρεοειδούς αδένα. Είναι σχετικά ασυνήθιστο σε σύγκριση με άλλους καρκίνους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπολογίζεται ότι το 2016 περίπου 64.000 νέοι ασθενείς θα διαγνωστούν με καρκίνο του θυρεοειδούς, σε σύγκριση με περισσότερους από 240.000 ασθενείς με καρκίνο του μαστού και 135.000 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Ωστόσο, λιγότεροι από 2.000 ασθενείς πεθαίνουν από καρκίνο του θυρεοειδούς κάθε χρόνο. Το 2013, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 630.000 ασθενείς ζούσαν με καρκίνο του θυρεοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΥΠΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ:
- Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο κοινός τύπος όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τείνει να αναπτύσσεται αργά και να εξαπλώνεται στους λεμφαδένες στο λαιμό και γενικά έχει εξαιρετική προοπτική.
- Ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς r αποτελεί περίπου το 10% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Ο καρκίνος του ωοθυλακίου του θυρεοειδούς μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στο λαιμό, αλλά είναι πιο πιθανό από τον θηλώδη καρκίνο να εξαπλωθεί σε μακρινά όργανα, ιδιαίτερα στους πνεύμονες και τα οστά.
- Ο μυελικός καρκίνος του θυρεοειδούς αντιπροσωπεύει περίπου το 2% όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς. Περίπου το 25% του συνόλου του μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς κληρονομείται και μια δοκιμή για γενετική μετάλλαξη στο πρωτοογκογονίδιο RET μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και, επομένως, σε θεραπευτική χειρουργική επέμβαση.
- Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο προχωρημένος και επιθετικός καρκίνος του θυρεοειδούς. Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πολύ σπάνιος και εντοπίζεται σε λιγότερο από το 2% των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 60 ετών. Οι πληροφορίες σε αυτό το φυλλάδιο αφορούν τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς.
ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και πιο επιθετικούς από όλους τους καρκίνους. Είναι επίσης γνωστός ως αδιαφοροποίητος καρκίνος του θυρεοειδούς επειδή τα κύτταρα δεν μοιάζουν ή συμπεριφέρονται όπως τα τυπικά κύτταρα του θυρεοειδούς. Η αιτία του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς είναι άγνωστη, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται στο πλαίσιο διαφοροποιημένων καρκίνων του θυρεοειδούς, όπως οι θηλώδεις ή θυλακιώδεις καρκίνοι του θυρεοειδούς. Ενώ τα συνολικά στατιστικά στοιχεία επιβίωσης είναι αποθαρρυντικά – με μέσο ποσοστό επιβίωσης 6 μήνες και περίπου 1 στους 5 ζωντανούς μετά από 12 μήνες – είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν μακροχρόνια επιζώντες.
Συχνές ερωτήσεις για τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ;
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδας που φυσιολογικά βρίσκεται στο κάτω μπροστινό μέρος του λαιμού. Η δουλειά του θυρεοειδούς είναι να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες εκκρίνονται στο αίμα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε κάθε ιστό του σώματος. Η θυρεοειδική ορμόνη βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί ενέργεια, να παραμένει ζεστό και να διατηρεί τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους μύες και άλλα όργανα να λειτουργούν κανονικά.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥ;
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως εξόγκωμα ή οζίδιο στον αυχένα. Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και συχνά η ανάπτυξη μπορεί να είναι ορατή στον ασθενή ή στην οικογένεια και τους φίλους του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται ως μάζα αυχένα με δυσκολία στην κατάποση, δυσκολία στην αναπνοή ή βραχνάδα, εάν μία από τις φωνητικές χορδές παραλύσει από τον όγκο.
Τυπικά, εκτελείται αναρρόφηση με λεπτή βελόνα (FNA) ή βιοψία πυρήνα (βιοψία που λαμβάνεται με χρήση μεγαλύτερης βελόνας). Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια πλήρης αξιολόγηση της συνολικής υγείας του ασθενούς. Αυτό περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, καθώς και απεικονιστικές σαρώσεις (όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και/ή FDG-PET) για να προσδιοριστεί εάν και πού έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος.
Όλοι οι ασθενείς με Αναπλαστικό Καρκίνο του Θυρεοειδούς διαγιγνώσκονται ως Στάδιο IV λόγω της επιθετικής φύσης αυτού του όγκου. Υπάρχουν τρία υποστάδια:
- Στάδιο IVA: Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς υπάρχει μόνο στον θυρεοειδή
- Στάδιο IVB: Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι παρών στον θυρεοειδή και στον λαιμό, αλλά όχι σε άλλα μέρη του σώματος
- Στάδιο IVC: Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι παρών στον θυρεοειδή καθώς και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα οστά, οι πνεύμονες ή ο εγκέφαλος
Περίπου το 10% των ασθενών έχουν αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς που υπάρχει μόνο στον θυρεοειδή και περίπου το 40% όσων διαγιγνώσκονται έχουν καρκίνο που εντοπίζεται στον λαιμό και/ή στους λεμφαδένες. Οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς που έχει δώσει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος τη στιγμή της διάγνωσης.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ;
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί επειδή είναι πολύ επιθετικός και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στον λαιμό και να δώσει μετάσταση σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Είναι λιγότερο προβλέψιμο από άλλους καρκίνους του θυρεοειδούς. Ωστόσο, ένα κοινό πράγμα που έχουν όλοι οι μακροχρόνια επιζώντες είναι η αίσθηση του επείγοντος στη διάγνωση και τη θεραπεία.
Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν γιατρό ή ομάδα γιατρών που έχουν εμπειρία με τον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς. Πρέπει να είσαι ο καλύτερος συνήγορός σου. Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο σε ραντεβού εάν είναι δυνατόν. Κρατάω σημειώσεις. Κανε ερωτησεις. Εάν δεν μπορείτε να ταξιδέψετε σε μια μεγάλη ιατρική/καρκινική εγκατάσταση με εμπειρία, πολλά από τα μεγαλύτερα, πιο έμπειρα ιδρύματα είναι πρόθυμα να συμβουλεύσουν τους τοπικούς γιατρούς σας σχετικά με τις καλύτερες επιλογές θεραπείας. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τους τοπικούς γιατρούς σας να συνεργαστούν με ειδικούς σε πιο έμπειρα κέντρα στο σχέδιο θεραπείας σας δεδομένης της σπανιότητας αυτής της διάγνωσης. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε τους κινδύνους και τα οφέλη που συνδέονται με τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές.
Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή στην καταστολή της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH), που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ασθενείς με άλλες μορφές διαφοροποιημένου (θηλώδους και ωοθυλακίου) καρκίνου του θυρεοειδούς.
Η θεραπεία του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς γίνεται καλύτερα μέσω μιας διεπιστημονικής ομάδας (ενδοκρινολόγος, ιατρός ογκολόγος, ογκολόγος ακτινοβολίας, χειρουργός και άλλοι) και συνήθως συνίσταται σε συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης με εξωτερική ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.
Η Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς συνιστά χειρουργική επέμβαση για όλους τους ασθενείς με αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς, εκτός εάν ο ασθενής έχει άλλες ιατρικές καταστάσεις που θα καθιστούσαν τη χειρουργική επέμβαση πολύ επικίνδυνη. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι δυνατή λόγω του μεγάλου μεγέθους, της θέσης και της επεμβατικής συμπεριφοράς του όγκου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μακροχρόνια επιζώντες που δεν μπόρεσαν να χειρουργηθούν αλλά μπορούσαν να ολοκληρώσουν έναν επιθετικό συνδυασμό ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας.
Η εξωτερική ακτινοβολία κατευθύνει εστιασμένες με ακρίβεια ακτίνες Χ σε περιοχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν—συχνά στον ίδιο τον όγκο ή στον καρκίνο που έχει εξαπλωθεί σε οστά ή άλλα όργανα. Η ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Τυπικά, η χημειοθεραπεία χορηγείται ως ενίσχυση της ακτινοβολίας για να καταστήσει τον καρκίνο πιο ευαίσθητο στην ακτινοβολία ή να κάνει την ακτινοβολία πιο αποτελεσματική. Νέοι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες που έχουν δείξει υπόσχεση για τη θεραπεία άλλων προχωρημένων καρκίνων γίνονται όλο και πιο ευρέως διαθέσιμοι για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του θυρεοειδούς. Αυτά τα φάρμακα σπάνια θεραπεύουν προχωρημένους καρκίνους που έχουν εξαπλωθεί ευρέως σε όλο το σώμα, αλλά μπορούν να επιβραδύνουν ή να αναστρέψουν εν μέρει την ανάπτυξη του καρκίνου. Αυτές οι θεραπείες συνήθως χορηγούνται από ογκολόγο. Τα φάρμακα χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται στον καρκίνο του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν ταξάνες (πακλιταξέλη ή ντοσεταξέλη), ανθρακυκλίνες (δοξορουβικίνη) και ανάλογα πλατίνας (σισπλατίνη ή καρβοπλατίνη). Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχεται παρηγορητική φροντίδα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του καρκίνου και των παρενεργειών της θεραπείας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καθαρισμό του αεραγωγού μέσω τραχειοστομίας, τοποθέτηση σωλήνα σίτισης ή χορήγηση παυσίπονων. Η ανακουφιστική φροντίδα παρέχεται επιπλέον της θεραπείας του καρκίνου και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η θεραπεία του καρκίνου δεν θα είναι αποτελεσματική. Οι υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας καλύπτονται συνήθως από ασφάλιση υγείας. Η Medicare και η Medicaid πληρώνουν επίσης για την παρηγορητική φροντίδα, ανάλογα με την κατάσταση.
Όπως κάθε ασθενής είναι ένα άτομο, έτσι και κάθε αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς παρουσιάζεται διαφορετικά και ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία. Καθημερινά σημειώνονται πρόοδοι στη θεραπεία των προχωρημένων καρκίνων του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων των αδιαφοροποίητων και αναπλαστικών καρκίνων του θυρεοειδούς. Η θεραπεία είναι προκλητική, αλλά είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψουμε την ελπίδα όταν διαγνωστεί για πρώτη φορά.
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
Η κλινική δοκιμή είναι ένα επιστημονικό πείραμα που γίνεται με άτομα που προσφέρονται εθελοντικά να συμμετάσχουν. Όπως κάθε επιστημονικό πείραμα, οι συνθήκες μιας κλινικής δοκιμής ελέγχονται προσεκτικά και παρακολουθούνται στενά. Γενικά, ο σκοπός των κλινικών δοκιμών είναι η αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας ή του βέλτιστου δοσολογικού σχήματος πειραματικών φαρμάκων ή ιατρικών συσκευών σε ασθενείς με συγκεκριμένη ασθένεια ή πάθηση υγείας.
Υπάρχουν αρκετές κλινικές δοκιμές που επικεντρώνονται στον αναπλαστικό καρκίνο του θυρεοειδούς. Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες—σε κέντρα καρκίνου, άλλα μεγάλα ιατρικά κέντρα, κοινοτικά νοσοκομεία και κλινικές, γραφεία ιατρών και βετεράνων και στρατιωτικά νοσοκομεία. Οι κλινικές δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν ένα φάρμακο ή συνδυασμό φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα φάρμακα μπορεί να εγκρίνονται για άλλους καρκίνους, αλλά ελέγχονται για την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία του αναπλαστικού καρκίνου του θυρεοειδούς. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με αυτές τις δοκιμές ως επιλογή πριν ξεκινήσουν τις θεραπείες.